Στο τρίτο και καθοριστικό αυριανό Eurogroup , ΔΝΤ και Ευρώπη
καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα και να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ.
Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν είχε έως χθες γεφυρωθεί πλήρως ούτε είχαν καμφθεί οι ενστάσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει πρώτα να κλείσει το θέμα της επαναγοράς και μετά να ληφθεί η απόφαση για τη δόση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο και για να αποσοβηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου ναυαγίου με απρόβλεπτες συνέπειες στις διεθνής αγορές εκδηλώθηκε...
σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «Έθνος της Κυριακής» μαζική κινητοποίηση της αμερικανικής πλευράς, με τη συμμετοχή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι θα πρέπει στο αυριανό Eurogroup να υπάρξει οριστική και καθαρή λύση για την Ελλάδα και να δοθεί η έγκριση για την αποδέσμευση της δόσης μετά την εκπλήρωση από τη χώρα μας όλων των προαπαιτούμενων δράσεων και μέτρων.
Χθες οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης στην τρίωρη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε , συμφώνησαν σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πριν λίγο μια μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή πηγή, προσκείμενη στη διαπραγμάτευση.
Ανέφερε επίσης ότι οι 17 υπουργοί συμφώνησαν, να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου "μνημονίου", χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο.
Επίσης συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.
Κεκτημένο της διάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι "πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος". Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα αναλάβει να κάνει επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς ακόμα να συμφωνείται το εύρος της επαναγοράς, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας, Welt am Sonntag. Αναφέρει ότι εκπρόσωποι της ευρωζώνης συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, τη μερική εκκαθάριση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.
Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.
Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου