Ο σοσιαλισμός είναι πάγια εδραιωμένος στο DNA της Ευρώπης.
Η ιδέα ότι το κράτος θα πρέπει να έχει λόγο στη διαχείριση της οικονομίας, δεν είναι μόνο πάγια εδραιωμένη αντίληψη των πολιτικών, είναι και πολλών ψηφοφόρων.Σοσιαλισμός κατά την ευρωπαϊκή αντίληψη, σημαίνει να πληρώνει ο φορολογούμενος για λάθη της διοίκησης, διότι θα πρέπει να πληρωθούν οι πιστωτές.
Πιστέψτε το ή όχι, αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού και του καθαρόαιμου καπιταλισμού των ΗΠΑ.
Ας πάρουμε παράδειγμα την πιο πρόσφατη κρίση που έχει ξεσπάσει στην...
Γαλλία στον όμιλο Peugeot-Citroën. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να απολύσει 10.000 εργαζόμενους και σηκώθηκε η τρίχα των πολιτικών!!! Τελικά μάλλον το νούμερο θα μειωθεί στους 7.000 εργαζόμενους.
Προσοχή όμως, διότι μια αρμάδα από τράπεζες (σε μεγάλο ποσοστό όπου το κράτος έχει μερίδιο) θα ανανεώσουν με κάλους όρους 11,5 δισ. ευρώ σε δάνεια του ομίλου, για να μπορούν να πληρωθούν οι παλαιοί πιστωτές και το ίδιο το γαλλικό κράτος θα προσφέρει 7 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις στην Banque PSA Finance (τον χρηματοδοτικό βραχίωνα του ομίλου), για να μπορεί να εκδίδει ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Αν και δεν μπορούσα να βρω έναν ισολογισμό της εταιρείας στο site της (και όποιος τον βρει στα αγγλικά να μου στείλει το link), ο προηγούμενος ισολογισμός που είδα στο yahoo δεν είναι ό,τι καλύτερο. Πολύ χονδρικά να σας πω, μου θυμίζει την GM.
Και δεν είναι μόνο ο ισολογισμός που μου θυμίζει την GM, μου το θυμίζει και το διάγραμμα:
Το πρόβλημα με τον όμιλο έχει κυρίως να κάνει με το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ευρώπη πάνε άσχημα. Ενδεικτικά οι πωλήσεις στην Ευρώπη έπεσαν κατά 14% από πέρσι το ίδιο τρίμηνο. Στην Ρωσία βέβαια αυξήθηκαν κατά 10%, αλλά οι πωλήσεις στην Ρωσία είναι 1/30 από ό,τι κάνει ο όμιλος στην Ευρώπη. Επίσης 15% έπεσαν στην Λατινική Αμερική και αυξήθηκαν κατά 10% στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά οι αυξημένες πωλήσεις στον υπόλοιπο κόσμο είναι μικρές συγκριτικά με την μείωση στην Ευρώπη.
Έτσι λοιπόν ο Γάλλος φορολογούμενος θα κληθεί να παράσχει εγγυήσεις σε έναν όμιλο που μάλλον δεν θα τα καταφέρει να αντέξει τη λαίλαπα του ευρωπαϊκού αποπληθωρισμού που πλησιάζει (λέω εγώ).
Τώρα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όταν η GM έδειχνε ότι δεν θα τα καταφέρει, τα όποια λεφτά έβαλε η αμερικανική κυβέρνηση τα έβαλε σε μορφή κεφαλαίου και όχι σε πιστώσεις. Η διαφορά είναι ότι το κεφάλαιο δεν αποπληρώνεται αλλά μένει μόνιμα στην εταιρεία. Επίσης σημαίνει ότι ο φορολογουμένος έχει την ιδιοκτησία για το κεφάλαιο που έβαλε.
Το αποτελέσματα αυτού είναι ότι μειώνεται η μόχλευση και κατ΄ επέκταση οι υποχρεώσεις της εταιρείας που επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της. Διότι στην τελική, αν έχεις λιγότερες υποχρεώσεις και περισσότερο κεφάλαιο, είσαι πιο βιώσιμος.
Επίσης το πτωχευτικό δικαστήριο έκανε γενική καπιταλιστική κάθαρση σε πιστωτές, μετόχους και ομολογιούχους, όπου κυριολεκτικά τους είπε, κύριοι παίξατε και χάσατε. Μετά από αυτή την αναδιάρθρωση λοιπόν, σήμερα η GM θα έλεγα τα πάει καλά.
Διαβάστε: Όπως η General Motors έτσι και η Ελλάδα;
Οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά απέναντι σε τράπεζες που έχουν πέσει έξω. Όπως έχουμε ξαναπεί, έχουν ρευστοποιηθεί περίπου 400 τράπεζες τα τελευταία 2-3 χρόνια σε αυτή την κρίση (ρευστοποίηση νοώντας κρατικοποίηση και μεταπώληση σε ένα Σαββατοκύριακο).
Ο ευρωπαϊκός σοσιαλισμός όμως δεν είναι βιώσιμος, διότι ο ισολογισμός αυτού δεν είναι βιώσιμος. Περιέχει πολλές πιστώσεις και λίγο κεφάλαιο αγαπητέ αναγνώστη, όπως οι ελληνικές τράπεζες.
Υπάρχουν όμως όρια στο πόσα λεφτά μπορείς να πάρεις από τους φορολογούμενους πριν αυτά τελειώσουν, είπε κάποτε η θρυλική Margaret Thatcher. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα το ανακαλύψει πολύ σύντομα η Γαλλία, όταν το χρέος της ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ στα επόμενα 2 χρόνια.
Όχι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλά εκεί τουλάχιστον είναι πιο ειλικρινείς με τους εαυτούς τους και παραδέχονται τα προβλήματα και κοιτάνε να βρουν λύσεις. Και οι λύσεις εκεί είναι στα πλαίσια της αγοράς, με μοναδική εξαίρεση να υπάρχει συστημικό ζήτημα, αλλά σε καμία περίπτωση οι μέτοχοι και ομολογιούχου δεν την βγάζουν καθαρή.
Η κατάληξη είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Σοσιαλισμός είναι πιο αναποτελεσματικός, διότι είναι πιο μοχλευμένος και επειδή βασίζεται πάνω στον κανόνα ότι δεν μπορούν να παρθούν χασούρες, διότι πρέπει να πληρωθούν οι πιστωτές (το ευρωπαϊκό φεουδαρχικό κεφάλαιο που έχουμε πει. Διαβάστε: Η φεουδαρχική νοοτροπία στην Ευρώπη.
Και μόνο όταν γίνει πολιτική αναδιάρθρωση στην Ευρώπη και αναδιαρθρωθεί ο σοσιαλισμός και γίνει καπιταλισμός, μόνο τότε θα πάει μπροστά η Ευρώπη όλη μαζί. Μέχρι τότε, έχουμε ακόμα να τραβήξουμε σοσιαλιστικό λούκι.
Γιώργος Καισάριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου