Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

O «Διπλός συμβιβασμός» του κ. Σαμαρά



Και συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών 
και αποδοχή από Βενιζέλο, Κουβέλη
Mε βασική επιδίωξη να επιτύχει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, «διπλό συμβιβασμό» με την τρόικα και τους κυβερνητικούς εταίρους επί του τελικού πακέτου των μέτρων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. στο Εurogroup της 12ης Νοεμβρίου, επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. 
Εκεί όπου η συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφέρει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την...
υποχρέωση υλοποίησης των μέτρων, παίρνοντας ως αντάλλαγμα την επιμήκυνση και σε δεύτερη φάση μια πιο ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στον τελικό γύρο της διαπραγμάτευσης εμφανώς ενισχυμένος επειδή η Αθήνα έλαβε τα εύσημα των εταίρων, αλλά και εξαιτίας της επαναβεβαίωσης της στροφής την οποία έχει πραγματοποιήσει η κ. Αγκελα Μέρκελ στο «ελληνικό ζήτημα».
Ομως, η τελική ευθεία μέχρι τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων είναι γεμάτη με εμπόδια. 
Η Αθήνα καλείται να «κλειδώσει» τη συμφωνία με την τρόικα, με τους επιτελείς του πρωθυπουργού να ευελπιστούν ότι μέσω παρεμβάσεων σε πολιτικό επίπεδο οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ θα επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στα ανοικτά θέματα που παραμένουν - κυρίως στα εργασιακά και με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. 
Επ’ αυτού, η πίεση που ασκείται από την τρόικα είναι να υπάρχει στο τελικό κείμενο αναφορά ότι «οι απολύσεις είναι στοιχείο - κλειδί για τη στρατηγική μας»
Ομως, η όποια συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τους κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη (με τους οποίους ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα), που, υπό το βάρος εσωκομματικών πιέσεων, θέτουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές».  
Ο κ. Βενιζέλος διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να προσυπογράψει «προειλημμένες αποφάσεις»
Ενώ ο κ. Φ. Κουβέλης τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση στα θέματα των ωριμάνσεων και των αποζημιώσεων. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη «παραλίγο να τινάξουν στον αέρα το σύνολο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα».
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι όλα τα μέτρα που θεωρούνται από τους δανειστές «προαπαιτούμενες δράσεις» θα πρέπει να έχουν υπερψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, εν μέσω μεγάλων αναταράξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως της Ν.Δ. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει με «διαδικασίες εξπρές». 
Σύμφωνα με το επικρατέστερο από τα πολλά σενάρια που επεξεργάζεται κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού η γενική γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου υπό τον κ. Τ. Μπαλτάκο, οι «προαπαιτούμενες δράσεις» για την εκταμίευση της δόσης θα χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Τα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή, μεταξύ άλλων, περικοπές δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, μειώσεις συντάξεων και ειδικών μισθολογίων, που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2013. 
Κεντρικός προσανατολισμός είναι οι διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης να συντμηθούν ώστε ο χρόνος από την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού, μέχρι τη συζήτησή του στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια να μην υπερβεί τις 8 με 9 ημέρες. Με άλλα λόγια, απώτατη ημερομηνία για την κατάθεση του προϋπολογισμού, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 11ης Νοεμβρίου, είναι η 3η Νοεμβρίου.
Τα φορολογικά μέτρα, οι αλλαγές στα εργασιακά και άλλες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα για τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, θα κατατεθούν υπό τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου «μνημονιακών υποχρεώσεων», το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός δύο ημερών. 
Ο κατ’ αρχήν σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεσή του αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Ομως, είναι αμφίβολο πώς αυτό το «επώδυνο» πακέτο μπορεί να ψηφιστεί χωρίς μεγάλες απώλειες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών εταίρων. 
Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν ήδη λόγο για 6 με 8 «επίφοβους» βουλευτές. Επίσης, στη ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν τρεις διαρροές στις κρίσιμες επερχόμενες ψηφοφορίες, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει «εκπλήξεις» και από το στρατόπεδο της Ν.Δ., όπου πολλοί βουλευτές αποφεύγουν να τοποθετηθούν για τον πυρήνα των επερχόμενων μέτρων.

Ζητάμε και τα 5 δισ. του Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πάρει εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, και τη δόση του Σεπτεμβρίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 8 δισ. ευρώ.  
Ωστόσο, η Ευρωζώνη δεν έχει απαντήσει προς το παρόν σε αυτό το αίτημα. Από τη δόση των 31,5 δισ. ούτε ένα ευρώ δεν θα διατεθεί κατά πάσα πιθανότητα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού ό,τι περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (23 δισ. ευρώ) και την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων (5,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον) θα διατηρηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση καθυστέρησης της επόμενης δόσης.
Για το 2013 έχει προϋπολογισθεί η καταβολή 3,5 δισ. ευρώ, αλλά θα έχει προηγηθεί νέο «κούρεμα» των απαιτήσεων προς προμηθευτές φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.


Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου