Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συμβόλαιο θανάτου για ...καλό (;) σκοπό!

1. Επιτέλους μια καλή ιδέα για να πάψουν οι "μαϊμούδες" συντάξεις! 
2. Κοίτα ρουσφέτι στους συμβολαιογράφους! 
3. Αυτό θα πει... "άρμεγμα" μέχρι θανάτου. 
Οι παραπάνω, είναι τρεις διαφορετικοί τρόποι σχολιασμού του προγράμματος "Αριάδνη", που παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και βάσει του οποίου, κάθε τελετή που επιφέρει οικογενειακή μεταβολή (γάμος, κηδεία) θα πρέπει στο εξής να επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη (και οι συμβολαιογράφοι φυσικά, ενημερώνουν το κράτος). 
Είμαι βέβαιος πως θα τους ακούσουμε όλα τα παραπάνω σχόλια κι ακόμα περισσότερα τις μέρες που ακολουθούν. 
Και οι τρεις τρόποι έχουν βάση... ανάλογα με την πολιτική οπτική γωνία, από την οποία προσεγγίζεις το θέμα. 
Της συμπολιτευόμενης καλής προαίρεσης, της αντιπολιτευόμενης κακής προαίρεσης, ή της απόλυτης αγανάκτησης για όσα ζούμε...


Προσωπικά, επιλέγω την τέταρτη οπτική γωνία, που είναι...η αντικειμενική αποτελεσματικότητα
Τους 90.000 συνταξιούχους "φαντάσματα" τους πληρώναμε όλοι μας. Και όλοι συμφωνήσαμε πως έπρεπε να βρεθούν και πως έπρεπε άμεσα να βρει το κράτος και έναν τρόπο για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.
Ε, λοιπόν, το πρόγραμμα "Αριάδνη" είναι ένας λογικός τρόπος, αλλά μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί, ώστε να είναι αποτελεσματικός, χωρίς να εμπλέκει τους ενδιαφερόμενους σε περισσότερα γραφειοκρατικά πλοκάμια και χωρίς -φυσικά- να αποτελέσει ακόμα ένα όχημα οικονομικής "αφαίμαξης". 
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε μετά την παρουσίαση η "Ναυτεμπορική", ο κ. Βρούτσης, ανέφερε πως η πλημμελής μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος και των Ληξιαρχείων, και επομένως η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης των Ληξιαρχείων (που ήδη χειρίζονται ετησίως 2 εκατομμύρια εγγραφές), των Ασφαλιστικών Ταμείων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθιστούν το σύστημα "τυφλό" και επιτρέπουν την παράνομη είσπραξη συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών παροχών (συντάξεις χηρείας εξακολουθούν να εισπράττονται από ...δευτεροπαντρεμένους ή παντρεμένα τέκνα, επιδόματα γάμου από διαζευγμένους, κ.λ.π.). 
Με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. 
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη. 
Σχεδόν ...φυσικά, «παράλογες και ακατανόητες» χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του υπουργού, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Δ.Στρατούλης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα "Αριάδνη" θα αυξήσει υπέρμετρα τη γραφειοκρατία, θα επιβαρύνει οικονομικά και θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες. 
Αντιπρόταση δεν υπήρξε, πλην αορίστων προτροπών προς την κυβέρνηση "να πατάξει τις πελατειακές σχέσεις και τα κυκλώματα που δημιουργούν το πρόβλημα", κ.λ.π. 
Ε, συγνώμη. Αυτό ακριβώς δεν γίνεται με την "Αριάδνη"; Καμιά άλλη πρόταση; 
Η λογική, επιβάλει να μην βιαστούμε να κρίνουμε αυστηρά, κάτι που μοιάζει αποτελεσματικό, επειδή μοιάζει να έχει κάποια ...συζητήσιμα side effects - παρέπλευρες επιπτώσεις. 
Αν το κίνητρο είναι εισπρακτικό και ρουσφετολογικό για τους συμβολαιογράφους, που θα είναι εύλογο να αμοίβονται, αλλά όχι να "γδέρνουν", θα φανεί πολύ σύντομα. 
Αν δηλαδή, καταλήξουμε να μπλέξουμε σε γραφειοκρατικό κυκεώνα και να πληρώνουμε "τα κέρατά μας" για να παντρευτούμε, ή να χωρίσουμε, ή να ...θάψουμε τους εκλιπόντες (φτου, φτου, φτου), τότε η κυβέρνηση δικαίως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κοινωνία που θα φωνάζει "...επιτέλους έλεος"! 
Αν όμως, η κυβέρνηση εφαρμόσει την Αριάδνη, με στόχο το οργανωτικό αποτέλεσμα και όχι κάποιο ψηφοθηρικό ή εισπρακτικό όφελος, τότε δικαίως η κοινωνία θα αναφωνήσει και ένα "επιτέλους"! Σκέτο...
Του Βαγγέλη Μωϋσή 
http://dimosiografiko.blogspot.gr/ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου