Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ποιες είναι οι πέντε εταιρείες που "λάδωσαν" με πάνω από 26 εκατ. δολάρια Έλληνες δημόσιους λειτουργούς

ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ THΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε έλληνες δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους την περίοδο 1997-2008 από πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, προκειμένου να κερδίσουν συμβάσεις για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά.
Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε πολυεθνικές εταιρείες... εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην προμήθεια ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού, στις τηλεπικοινωνίες, στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε εμπόριο καπνού.

Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα πάντα με τα «Νέα» είναι: 1. Johnson & Johnson-DePuy, 2. Smith & Nephew, 3. Comverse Technology, 4. Alliance One International, 5. Daimler AG.

Όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι εταιρείες αυτές έχουν συνομολογήσει δωροδοκίες ελλήνων αξιωματούχων και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 350 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Σούρλα.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την παράνομη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών διαβίβασε ο Γ. Σούρλας στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των Ελλήνων που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.

«Η έρευνα που ξεκινήσαμε θα συνεχισθεί και για άλλες υποθέσεις που αποκαλύπτουν διαφθορά στην Ελλάδα, είτε ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ είτε από άλλες χώρες», δήλωσε στα «Νέα» ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας, με αφορμή τον πρώτο φάκελο που διαβιβάστηκε στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

«Είχα υποχρέωση αυτά τα στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς πολυεθνικών εταιρειών που δρούσαν και στην Ελλάδα και προωθούσαν τα προϊόντα τους με δωροδοκίες, να τα προωθήσω στον αρμόδιο εισαγγελέα. Εκείνο που μένει είναι να διαπιστωθεί ποιοι στην Ελλάδα ήταν οι μεσάζοντες, οι εκπρόσωποί τους και οι τελικοί αποδέκτες των προϊόντων του οικονομικού εγκλήματος. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται και για υπαλλήλους ή αξιωματούχους του Δημοσίου.
Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές για τη διαλεύκανση αντίστοιχων υποθέσεων. Μένει να δούμε σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή πρόκειται να προβεί η ελληνική Δικαιοσύνη»
, αναφέρει ο κ. Σούρλας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου