Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδού οι αποδείξεις για τις ΜΚΟ













 Της Χριστίνας Κοραή

Τον πακτωλό των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν το διάστημα 2000-2010 από το υπουργείο Εξωτερικών σε ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) αποκαλύπτουμε σήμερα.
Εγγραφο-φωτιά παρουσιάζει μία προς μία τις 176 ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από κράτος, κάθε έτος χωριστά, στο συγκεκριμένο διάστημα. Aρκετές από αυτές σήμερα ελέγχονται ως εστίες διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, από το ΣΔΟΕ.  
Η πλέον «αμαρτωλή» είναι η οργάνωση της εκκλησίας «Αλληλεγγύη», η οποία πήρε πάνω από 23 εκατ. ευρώ...

Εγινε ένα ασύλληπτο πάρτι με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο «πρωταθλητής» των αμφιλεγόμενων επιχορηγήσεων προς τις ΜΚΟ. 
Εμφανίζεται να έχει δώσει 115.388.814 ευρώ μέσα στην κρίσιμη δεκαετία. Πρόκειται για ένα προκλητικό ποσόν, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το ίδιο ποσόν καλούνται να βάζουν κάθε χρόνο από την τσέπη τους 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο πλαίσιο των μέτρων των 11,7 δισ. 
Έχει μεγάλη σημασία ποιος έπαιρνε τι, με ποιες κυβερνήσεις και ποιους υπουργούς Εξωτερικών.

Επί υπουργίας Γιώργου

Το έτος που οι ήταν το 2003, επί υπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου. Σε σχέση με το 2002, τα κονδύλια προς τις ΜΚΟ υπερδιπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 18.096.076 ευρώ. Το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας τα μείωσε δραστικά. Επεσαν στα 1.949.096 ευρώ. Την ίδια περίοδο, όμως, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Υστερα από επίμονες και αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αποκαλύψεις από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, δόθηκε μισή απάντηση, μόλις φέτος, το 2012, από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, επί κυβέρνησης Παπαδήμου. Κατατέθηκαν στη Βουλή έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία, ενώ είχαν εγκριθεί για το 2010 μυστικά κονδύλια ύψους 18 εκατ. ευρώ, τελικώς δαπανήθηκαν 56.073.300 ευρώ. Οσο για τις ΜΚΟ, ποτέ δεν δόθηκαν επίσημες λίστες και αξιόπιστες απαντήσεις είτε για τη σκοπιμότητα του έργου της κάθε οργάνωσης είτε για το ύψος της επιχορήγησης που έπαιρνε. Πάντα υπήρχαν υποψίες για συγκοινωνούντα δοχεία.


Kανένας υπουργός Εξωτερικών, με εξαίρεση τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν τόλμησε -ούτε θέλησε- να πιάσει στα χέρια του την «καυτή πατάτα». Είτε γιατί αδιαφόρησε -στην πιο αθώα περίπτωση- είτε γιατί γνώριζε ή αισθανόταν φόβο για αυτά που θα έβρισκε από πίσω. Βέβαια δεν θα έπρεπε να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Υπήρξαν και ΜΚΟ με αξιόλογο έργο, το οποίο είχε και εθνικού χαρακτήρα διαστάσεις. Υπήρξαν όμως και οργανώσεις οι οποίες έπαιρναν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, λόγω πολιτικών προσβάσεων, για ένα αμφιλεγόμενο έργο. Υπήρξαν και άλλες που εμφανίζονταν για μία φορά, έπαιρναν ένα «χαρτζιλίκι» και μετά εξαφανίζονταν. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την πρώτη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έθεσε επί τάπητος το θέμα των ΜΚΟ του υπουργείου Εξωτερικών. Υπήρχαν πολλές σκιές επί χρόνια και ήταν ένα θέμα που τον απασχολούσε.


«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα» ήταν η εντολή του Δημήτρη Αβραμόπουλου προς την ΥΔΑΣ . Γενικός διευθυντής της νευραλγικής υπηρεσίας ορίστηκε ένας άνθρωπος προερχόμενος από την αγορά, ο Αντώνης Ζαΐρης, και αναπληρώτρια η πρέσβης Δωροθέα Δούβου. Η τελευταία έφοδος του ΣΔΟΕ στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ελέγξει και άλλους φακέλους ΜΚΟ, ήταν τον Απρίλιο του 2012. Στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων βρίσκονται αρκετοί φάκελοι. Υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες και δημοσιεύματα. Τους τελευταίους δύο μήνες η ΥΔΑΣ προχώρησε σε μια εξειδικευμένη επεξεργασία των φακέλων. Καμία αξιόλογη ηλεκτρονική υποδομή δεν υπήρξε μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα έρεαν άφθονα. Για το πάρτι πριν από το 2000 δεν υπάρχουν παραστατικά, διότι... πολτοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της
Realnews! Το σχέδιο δράσης, που προτείνεται από την ΥΔΑΣ και για την οποία ενημέρωσε και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, είναι να μπουν ορκωτοί λογιστές και να ελέγξουν: Τριάντα δύο προγράμματα, τα οποία έχει ήδη εξετάσει η Επιτροπή Εκκαθαρίσεων (ΕΠΕΚ), τριάντα δύο προβληματικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ΜΚΟ «Αλληλεγγύης», καθώς και έξι ανοιχτά προγράμματα της ΥΔΑΣ- συνολικώς εβδομήντα.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου