Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η πραγματική κρίση είναι κρίση ανταγωνιστικότητας...

20120906-232622.jpgΔυνάμει σύμμαχος…
Είναι πλέον εμφανές, από την εξέλιξη των πραγμάτων, ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι ένας μύθος. 

Η  πραγματική κρίση είναι κρίση ανταγωνιστικότητας, απόρροια της παγκοσμιοποίησης, που τόσο άκριτα υιοθέτησε η Γηραιά Ήπειρος. 
Αυτή την κρίση καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και δυστυχώς η λύση της είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι της κρίσης χρέους...


Για την κρίση χρέους αρκούν απλά δημοσιοοικονομικά μέτρα, δανεικά και παιχνίδι με το χρόνο.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης ανταγωνιστικότητας απαιτείται ανάπτυξη και αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση που θέλει αφενός χρήμα και αφετέρου στοχευμένες επενδύσεις. Και εδώ έγκειται η δυσκολία! Οι επενδύσεις είναι συνυφασμένες με το ρίσκο και την αβεβαιότητα.
Το ότι το πρόβλημα είναι η κρίση ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης σαφώς το έχει εμπεδώσει το Βερολίνο και η λύση, που έχει επιλέξει, είναι η Κινεζοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότου μέσω των Ειδικών Οικονομικών ζωνών. Η επιλογή του Βερολίνου στο θέμα είναι απλοϊκή και εξόχως επικίνδυνη για την Ευρώπη. Η Γερμανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη και ήδη κραταιά Κινεζική οικονομία με Κινέζικα όπλα και προσπαθεί να ρίξει το εργασιακό κόστος στα Κινεζικά επίπεδα.
Πρώτη υποψήφια χώρα για την δημιουργία ΕΟΖ είναι η Ελλάδα και για να είναι χρήσιμη στην Ευρώπη πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη.
Η Κίνα όμως έχει ένα τεράστιο συναλλαγματικό πλεόνασμα, που της επιτρέπει να επενδύει όπου θέλει σε όλο τον κόσμο. Και τι πιο ασφαλές από το να επενδύεις στους καταναλωτές σου; Τι πιο ασφαλές από το να τους δανείζεις προκειμένου να αγοράζουν από σένα και να σε κάνουν πιο πλούσιο; Είναι σίγουρο ότι η Κίνα έχει στα χαρτοφυλάκια της τεράστιες ποσότητες ομολόγων Ευρωπαϊκών κρατών και πιθανώς από τα πλέον εύρωστα κράτη. Ένας πόλεμος ανταγωνιστικότητας βασισμένος στο εργασιακό κόστος, που θα δημιουργήσει φτωχούς Ευρωπαίους με μικρή καταναλωτική δύναμη, θα οδηγήσει την Κίνα σε άρση της “εμπιστοσύνης” της στις Ευρωπαϊκές Οικονομίες συνοδευόμενη από ρευστοποιήσεις των Ευρωπαϊκών ομολόγων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Ευρώπη όλα τα παραπάνω πρέπει και θα τα σκεφτεί! Είναι άλλωστε πολύ ενθαρρυντική η πρόσφατη απόφαση Ντράγκι.
Ένα άλλο ενθαρρυντικό δεδομένο για την Ελλάδα, από την εμπλοκή της Κίνας σαν ισχυρού παίχτη στην παγκόσμια Οικονομία, είναι ότι αυτή έχει επιλέξει σαν πύλη για την Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, το Ταπεινό λιμάνι του Πειραιά και μέσω της «COSCO» έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε χρήμα και χρόνο.
Έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ (που πιθανά να συνοδεύεται από έξοδο από την Ευρωπαϊκή ένωση) θα συνεπάγεται απαξίωση της επένδυσης και τεράστιο χάσιμο χρόνου για την Κίνα. Με τα οικονομικά όπλα που έχει στην διάθεσή της η Κίνα είναι ικανή να αποτρέψει την Έξοδο από το Ευρώ προς «όφελος» της Ελλάδας.
Βλάσης
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Σεπτεμβρίου 6, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου