Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιοί είναι οι "πελάτες" των λαϊκιστών πολιτικών; Οι φοροφυγάδες του Ιδιωτικού και οι τεμπελχανάδες του Δημόσιου τομέα



Πώς κρίνετε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της; 
Μια αποτίμηση από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Χ. Γ. Αξτ.

Σε συνέντευξή του στη DW ο Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Αξτ κάνει λόγο για μια υποτυπώδη συνεργασία, όπου υπάρχει απλώς συμφωνία στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές:

«Η Ελλάδα τελεί υπό ασφυκτική πίεση, καταρχήν από τις αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού να ανεβαίνουν συνεχώς. Αυτή η πίεση οδηγεί στη συνεργασία εντός αυτού του συνασπισμού. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι σχεδόν σε όλα τα σημεία υπάρχουν ενστάσεις, τη μια από το ένα, την άλλη από άλλο κόμμα. Η ολοκλήρωση του νέου προγράμματος που θα πρέπει να εγκριθεί από την Τρόικα διαρκεί πάρα πολύ. Δεν μιλάμε λοιπόν για έναν γάμο από αγάπη, αλλά για μια αναγκαστική συμβίωση».

Φοροδιαφυγή και εκλογική πελατεία

O Γερμανός πολιτολόγος και γνώστης της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας Χάιντς Γιούργκεν Αξτ
Η ακολουθούμενη πολιτική που καλεί και πάλι κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις και παρενέργειες, οι οποίες, όπως λέει ο καθηγητής, δίνουν τροφή στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Γι΄ αυτό και ο ίδιος αναμένει ένα θερμό φθινόπωρο στην Ελλάδα.

«Κατά την άποψή μου η Ελλάδα δεν ασχολείται αποφασιστικά με το μεγάλο πρόβλημα, την ελλιπή και ανεπαρκή φορολόγηση, τη φοροδιαφυγή. Η εξήγηση είναι και εδώ απλή. Όπως και στο διορισμό στο δημόσιο, έτσι και εδώ θίγεται η εκλογική πελατεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Προφανώς γι΄ αυτό και το αποφεύγουν».

Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη εκτίμησή του ότι η είσοδος ενός ακροδεξιού κόμματος στη βουλή είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, που παρατηρείται συχνά σε χώρες που βιώνουν μια μεγάλη κρίση, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι είχε υποτιμήσει το ζήτημα:

«Σήμερα το αντιμετωπίζω με κριτική διάθεση. Στην τότε εκτίμησή μου δεν είχα λάβει επαρκώς υπόψη το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Τουρκία κρατά ουσιαστικά ανοιχτά τα σύνορα με αποτέλεσμα να διέρχονται στην Ελλάδα πολλοί μετανάστες. Έτσι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως την Αθήνα, διαμορφώνεται ένα μίγμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τέτοια ακροδεξιά ρεύματα, όπως τη Χρυσή Αυγή, η οποία και το εκμεταλλεύεται πολύ συνειδητά. Το πρόβλημα εντείνεται όταν αυτή η κατάσταση έρχεται τη στιγμή που οι άνθρωποι πλήττονται από μια τόσο βαθιά κρίση. Σε αυτά τα συμφραζόμενα θα πρέπει να καταλάβετε γιατί δεν είχα χαρακτηρίσει τόσο επικίνδυνη την κατάσταση για την οποία πιστεύω ότι γίνεται πιο απειλητική».

Δημόσιο και πελατειακή νοοτροπία

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει την πελατειακή νοοτροπία στο δημόσιο»
Πού αποδίδει ο ίδιος τη μεταστροφή του κλίματος που διαπιστώνεται τον τελευταίο μήνα αναφορικά με την Ελλάδα και τα θετικά σχόλια που ακολούθησαν;

«Ουσιαστικά επειδή απλά όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής. Η Τρόικα περιμένει, άλλοι περιμένουν να δουν τι θα γράψει η Τρόικα στην αξιολόγησή της. Κανείς δεν θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά για να μην ασκήσουν οι αγορές ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα. Και η ίδια η πολιτική, όπως και εδώ στη Γερμανία, διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να επιβαρύνει το ήδη τεταμένο κλίμα για την Ελλάδα. Είναι μια μορφή ευαισθητοποίησης. Το καλοκαίρι συνέβαλε σε αυτό, είναι μια περίοδος όπου οι πολιτικοί αλλά και τα μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται ενεργά με τα προβλήματα αυτά. Πιστεύω όμως ότι το διάλλειμα αυτό τελείωσε και πως το αργότερα στις αρχές Οκτωβρίου και ενόψει της έκθεσης της Τρόικας, θα έχουμε και πάλι ένθερμές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες όμως θεωρώ αναγκαίες».

Η έκθεση της Τρόικας, σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις στον επιθυμητό βαθμό, κυρίως λόγο των εσωπολιτικών πιέσεων οι οποίες δεν αντιμετωπονται αποτελεσματικά:

«Θα σας πω μόνο το εξής: ‘καμία απόλυση στο δημόσιο’, αυτό είναι το σύνθημα της σημερινής κυβέρνησης. 
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχίσει. Όταν γνωρίζεις ότι ένας στους επτά στην Ελλάδα απασχολείται στο δημόσιο, την ώρα που στη Γερμανία η αναλογία είναι ένας προς δέκα, τότε πρέπει να αλλάξει κάτι. 
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει την πελατειακή νοοτροπία στο δημόσιο. Και φυσικά ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός, θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι αναπτυξιακές δυνάμεις που διαθέτει η Ελλάδα να μπορούν όντως να αναπτυχθούν και όχι να συναντούν συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια, εξαιτίας αυτής της δημόσιας διοίκησης, όπως ήταν δηλαδή μέχρι σήμερα».



Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
http://www.dw.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου