Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κ. Πεπόνης ξεκινά σήμερα με την κ. Λούκα Κατσέλη

Σήμερα, στις 11 το πρωί, καταθέτει στον αρμόδιο εισαγγελέα, που εξετάζει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο, Γρηγόρη Πεπόνη η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, με το θέμα της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής να αποτελεί «βόμβα» στη συνοχή της κυβέρνησης.
Η Λούκα Κατσέλη σε επικοινωνία του 
μαζί της ανέφερε ότι θα υποστηρίξει ενώπιον του εισαγγελέα τις θέσεις που είχε εκφράσει την περίοδο εκείνη πως «Εάν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι αυτές θα σου φάνε και το άλλο». 
Η πρώην υπουργός αναφέρει πως...
από το Δεκέμβρη του 2009 επιμένει πως λύση στο πρόβλημα δεν θα δοθεί εάν δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ φέρεται να εκτιμά ότι ο εισαγγελέας την καλεί στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πληροφοριών για την υπόθεση που εξετάζει. Η Λ. Κατσέλη σημειώνει πάντως πως το Μνημόνιο αποτελούσε μοναδική λύση από τη στιγμή που οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν την Ελλάδα (γι’ αυτό άλλωστε και η ίδια έδωσε θετική ψήφο), ενώ υπενθυμίζεται ότι την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα προανήγγειλε η ίδια σε φιλικό γεύμα που παρέθεσε στους πολιτικούς συντάκτες στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση.

Η κλήση από τον εισαγγελέα πέντε προσώπων, οι τέσσερις εκ των οποίων έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο εκείνη, (της Λούκας Κατσέλη, τότε υπουργού Οικονομίας, της Βάσως Παπανδρέου τότε επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, του ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρου Χριστοδούλου, καθώς και του Γεράσιμου Αρσένη), δείχνει την αποφασιστικότητα του Γρηγόρη Πεπόνη να αποστείλει τελικά τη δικογραφία στη Βουλή.
Η Βάσω Παπανδρέου, που όταν εκλήθη βρισκόταν σε διακοπές στην Ύδρα και θα καταθέσει την Τετάρτη, έχει κάνει λόγο για «εγκληματικές αποφάσεις», ταυτόχρονα όμως θεωρεί πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και δεν μπορεί να υπάρξει ποινικοποίηση. Άγνωστο παραμένει και στον ίδιο γιατί έχει κληθεί ο Γεράσιμος Αρσένης, με τον πρώην υπουργό να πιθανολογεί ότι τον ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο Γιώργος Ζαννιάς δύσκολα θα καταθέσει κατά των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ, αντιθέτως, με πολύ - πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Πέτρου Χριστοδούλου.

Οι πιθανότητες


Όπως, πάντως, δείχνει και η κίνηση με τα πρόσωπα που εκλήθησαν, ο αρμόδιος εισαγγελέας συλλέγει τις τελευταίες πληροφορίες προκειμένου να αποστείλει την δικογραφία στη Βουλή. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν μπορεί να ορίσει συζήτηση στην Ολομέλεια. Σε συνάρτηση και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (που σε αντίθεση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες διαθέτει τις 60 υπογραφές που απαιτούνται για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια) η υπόθεση μόλις ξεκινάει.


Η επιλογή των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων, πάντως, και οι κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται, εκτιμάται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο, πολύ περισσότερο καθώς η σύστασή της μπορεί να εξασφαλιστεί και μόλις με 120 ψήφους, αρκεί να αποτελούν την πλειοψηφία επί των παρόντων. Αντιθέτως θεωρείται βέβαιον ότι στο παρασκήνιο οι δανειστές θα πιέσουν το Μέγαρο Μαξίμου να μην προχωρήσει στη συγκρότηση Εξεταστικής, θέμα που ούτως ή άλλως δεν φαίνεται να εξετάζει την παρούσα στιγμή ο πρωθυπουργός, αν και αποτελούσε βασική προεκλογική του υπόσχεση.


Η στήριξη από Βενιζέλο


Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της
«Real News», o Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τηλεφώνησε στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να του αναφέρει ότι θα τον στηρίξει και δεν θα συναινέσει σε συγκρότηση Εξεταστικής. Και αυτό, παρότι στο περιβάλλον του υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις, να μην φοβηθεί και να συμφωνήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, κατανοεί πως σε μια τέτοια περίπτωση θα έβρισκε απέναντί του την - ισχυρή - ομάδα «παπανδρεϊκών» βουλευτών που εξακολουθεί να υπάρχει στην ΚΟ, ενώ θα διακινδύνευε και την ίδια την διάσπαση του κόμματός του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίθετη με Εξεταστική Επιτροπή για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, αν και υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις από κάποιους βουλευτές, ενώ άγνωστο μέχρι στιγμής είναι το τι θα πράξει τελικά η ΝΔ. Πολύ περισσότερο που τυχόν Εξεταστική δεν μπορεί παρά να αγγίξει και τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Τι λέει ο Παπανδρέου


Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί προοπτικά σχεδόν βέβαια τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς εκτιμά ότι «τα συμφέροντα που τον έριξαν» θέλουν τώρα και την ηθική απαξίωσή του, την εμφάνιση του στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο ίδιος προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του
Real.gr, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί δημοσίως πριν το θέμα απασχολήσει θεσμικά όργανα, όπως το Κοινοβούλιο. Στους συνεργάτες του, πάντως, κάνει λόγο για «ένα πολύ σκληρό, οργανωμένο και απαράδεκτο έργο», αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να τον κατηγορούν πολιτικοί που ακολουθούν την ίδια με αυτόν πολιτική.
real.gr
xrimanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου