Μετά το ταξίδι στα ουράνια
Από το Μαξίμου υποδέχθηκαν με εμφανή ικανοποίηση, όχι μόνο τα αποτελέσματα των συναντήσεων Σαμαρά και τις δηλώσεις των κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ.
Περισσότερο ίσως τα όσα ακολούθησαν και ειδικότερα...
το μήνυμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο εθνικό της κοινοβούλιο, πρός όλους εκείνους
οι οποίοι – προφανώς με το βλέμμα στο εσωτερικό της χώρας - χρησιμοποιούν
την Ελλάδα ως σάκο του μποξ ενισχύοντας τα σενάρια περί εξόδου της χώρας
από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, οι επιτελείς του κ. Σαμαρά διέκριναν την εμφανή αγωνία του γαλλογερμανικού άξονα να εμφανιστεί ευθυγραμμισμένος, με το Βερολίνο και το Παρίσι να ανταγωνίζονται ως προς το τίνος η δήλωση θα είναι «φιλικότερη» για την Ελλάδα και, φυσικά, ανακουφιστικότερη για τις διεθνείς αγορές. Το «διά ταύτα» βέβαια που συνιστά και την ουσιώδη επιτυχία της ελληνικής πλευράς είναι το «σπάσιμο του βράχου» -όπως το αποτυπώνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού- κυρίως με την γερμανική καγκελαρία, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της επί διετία απομόνωσης της Ελλάδας.
Η επιστροφή του κ. Σαμαρά από Βερολίνο - Παρίσι βέβαια προσγειώνει τον Πρωθυπουργό σε μια σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία αφήνει το οικονομικό επιτελείο με ένα κενό περί τα 4 δις –από τα 11,5 έχουν κλείσει τα 7,5. Και τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν σε χρόνο- ρεκόρ δεδομένου ότι, πρώτον επιστρέφει η Τρόικα, η έκθεση της οποίας θα κρίνει τα πάντα και δεύτερον, υπάρχει η δέσμευση Σαμαρά ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το πακέτο των μετρων θα είναι έτοιμα πριν το άτυπο Γιούρογκρουπ της 14-15 Σεπτεμβρίου στην Λευκωσία.
Ήδη από σήμερα οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας ξεκινούν νέο κύκλο επαφών με τους υπουργούς, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» των 4 δις με δύο υπουργεία να ορθώνουν ήδη τείχος. Το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Δημόσιας Ταξης διαφοροποιούνται αναφορικά με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με το οικονομικό επιτελείο να πιέζει ώστε να υπάρξει η κατά το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Πάνος Ρασσιάς
Ο κ. Σαμαράς στη συνάντησή του με την κα Μέρκελ μίλησε κυρίως πολιτικά και προέταξε το επιχείρημα για το αξιόπιστο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί και το πακέτο των μέτρων με έμφαση και στις αποκρατικοποιήσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Φώτη Σιούμπουρα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Με επιτυχία στέφθηκε η πιο δύσκολη μέχρι τώρα αποστολή για τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο χθες, όπου συνάντησε και συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κεντρικός πρώτος στόχος του πρωθυπουργού, που ήταν να σπάσει ο πάγος με τη
γερμανική πλευρά και να πέσει το «τείχος Βερολίνου» το οποίο είχε χτίσει για την Ελλάδα και τα ελληνικά αιτήματα η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας φαίνεται πως επετεύχθη.
Ο κ. Σαμαράς, που είχε καταβάλει προηγουμένως μεγάλη προσπάθεια, μέσω αρκετών συνεντεύξεων στα γερμανικά ΜΜΕ, να αλλάξει την εικόνα της γερμανικής κοινής γνώμης -με φράσεις όπως «θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας»- επιχείρησε, στη συνάντησή του με την κα Μέρκελ και σε ένα βαθμό το πέτυχε να αλλάξει το «εχθρικό» έδαφος και να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Κατέβαλε δε προσπάθεια να κατανοηθεί στην πλήρη του διάσταση το ελληνικό πρόβλημα με τις κοινωνικές παραμέτρους, όπως η κοινωνική συνοχή.
Χαμηλά ο πήχυς
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έτρεφε ψευδαισθήσεις για τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και ο πήχυς δεν ήταν ψηλά. Αναγνώριζε τις δυσκολίες, κατανοούσε τις γερμανικές θέσεις, αν και διαφωνεί σε πολλά σημεία, αλλά πήγε στη συνάντηση καλά προετοιμασμένος και ήταν έτοιμος να απαντήσει (και απάντησε) με πειστικά επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων.
Έθεσε μάλιστα και το αίτημα για επιμήκυνση, προβάλλοντας το επιχείρημα για την παρατεταμένη ύφεση και τις μεγάλες θυσίες που έχουν γίνει στη χώρα. Ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να προχωρήσει το πρόγραμμα, χωρίς όμως να υπάρξει κόστος για τη Γερμανία και επιπλέον χρηματοδότηση.
Ο κ. Σαμαράς στη συνάντησή του με την κα Μέρκελ μίλησε κυρίως πολιτικά και προέταξε το επιχείρημα για το αξιόπιστο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και θα υλοποιηθεί και το πακέτο των μέτρων με έμφαση και στις αποκρατικοποιήσεις.
Επισήμανε ότι η χώρα μας έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα και το επόμενο διάστημα θα κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
.../....
.../...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον Ολάντ
Επέμεινε δε πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας και επιδίωξε να λάβει μια θετική δημόσια δήλωση από την κα Μέρκελ για να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Ο πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον βουλευτή Επικρατείας και οικονομικό του σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον προϊστάμενο του διπλωματικού του γραφείου Στ. Βασιλόπουλο και τον σύμβουλό του για ευρωπαϊκά θέματα Στ. Παπασταύρου.
«Αρωγός η Γερμανία»
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά τη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πληροφορήθηκα τι ακριβώς κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση και είμαι πεπεισμένη ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση.
Πέντε χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουν χρειάζονται υποστήριξη από όλους μας. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από νόμισμα είναι μια ιδέα. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από την Γερμανία ότι δεν θα φτάσουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας.
Περιμένουμε δηλαδή την έκθεση της τρόικας. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και η Γερμανία είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Περιμένουμε, όμως, από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια».
«Θα είμαστε συνεπείς»
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Η Ελλάδα θα εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις της και έχω την βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα το επιβεβαιώνει. Θέλω να στείλω τρία μηνύματα:
1) Η νέα κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα.
2) Αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε δύο ελλείμματα. Το δημοσιονομικό και αυτό της αξιοπιστίας.
3) Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε ένας υπερήφανος λαός. Δεν μας αρέσει να ζούμε από δανεικά. Δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε ανάπτυξη.
Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους. Έχει δυναμικούς και μορφωμένους ανθρώπους. Αυτό θα σηματοδοτήσει την δύναμη της ίδιας της Ευρώπης.
Σήμερα κάναμε μόνο την αρχή στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες για ένα νέο ξεκίνημα. Ξεκινάμε σωστά, ελπίζουμε να έχουμε και συνέχεια».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς εμμέσως επιβεβαίωσε λέγοντας ότι ζήτησε «ανάσες» στην προσπάθεια της Ελλάδας για ανάταξη της οικονομίας.
http://elpidablog.blogspot.gr/
Η Γερμανία κερδίζει από την κρίση λένε οι αναλυτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες θα έκαναν κάτι διαφορετικό εάν είχαν την ίδια δυνατότητα. Το Ελληνικό χρέος "κουρεύτηκε" και αναμένεται νέο "κούρεμα". Εν είδη "εκβιασμού'" για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας, η οποία θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη. Κάτι το οποίο είναι κέρδος για την Ελλάδα. Εμείς δηλαδή μπορούμε να λειτουργούμε προς το συμφέρον μας ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να λειτουργούν ως καλοί Σαμαρείτες ? Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε. Ο πραγματικός κόσμος όμως διαφέρει. Βγείτε λοιπόν από την "πνευματική αντίληψη" των 132.000 τ.χλμ της Ελλάδας. Όλα, όλα όμως, είναι συμφέρον. Εάν, κάποιοι, νομίζετε ότι εκεί έξω μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινωνία "αγγέλων", I hate to break it to you, αλλά δε γίνεται. Καλημέρα.
ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ