Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Χρόνο να δει τον Τσίπρα είχε αν ήθελε. Δεν ήθελε...

ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Μια δυσάρεστη πόρτα για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έρχεται στις δύο και μισή το μεσημέρι στην Αθήνα
Τον Σαμαρά θα τον δει στις πέντε και μισή το απόγευμα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις, δείπνο στο μουσείο της Ακρόπολης και τα γνωστά και μη εξαιρετέα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναχωρεί στις 13.30 της Πέμπτης. Χρόνο να δει τον Τσίπρα είχε αν ήθελε. Δεν ήθελε...
 
Στον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκαν, γιατί την ήθελαν αυτή τη συνάντηση. Μπορεί να αρέσκονται σε λεονταρισμούς, δεν τους αρέσει όμως καθόλου να φαίνεται, ότι βρίσκονται σε διπλωματική απομόνωση.

Την περασμένη φορά που προσπάθησαν να αλλάξουν αυτήν την εικόνα, στη διήμερη περιοδεία του Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία έσπασαν τα μούτρα τους και δεν είχαν ένα σοβαρό ραντεβού. Ο Ολάντ αρνήθηκε να δεχτεί τον Τσίπρα, ο Σταϊνμάγιερ ακύρωσε τελευταία στιγμή, ο χριστιανοδημοκράτης ομόλογος του είχε απαντήσει αρνητικά εκ των προτέρων. Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Γκύζι του κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία για μια σύντομη συνάντηση με τον ούτως ή άλλως θεωρούμενο ως ελαφρών βαρών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Με το να φωτογραφίζεσαι με τον Τσάβες πάντως δεν πείθεις τους Έλληνες ότι έχεις διεθνή ερείσματα. Στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα έχουν καταλάβει ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα και προσπαθούν να το αλλάξουν. Μόνον έτσι εξηγείται η αιφνιδιαστική συνάντηση με τον ισραηλινό πρόεδρο Πέρες που ξεσήκωσε μια θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος, και υποχρέωσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει με ανακοίνωση. Για την πλειοψηφία των Ελλήνων, η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε να το αγνοήσει, ούτε να δείξει ότι είναι εντελώς απομονωμένος σε ότι αφορά την πολιτική αυτή

Για την πλειοψηφία των Ελλήνων επίσης, ο Γιούνκερ έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος στη διάρκεια της κρίσης, δεν είναι εχθρός τύπου Μέρκελ. Για τη διεθνή εικόνα του κ. Τσίπρα, μια συνάντηση μαζί του θα ήταν θετική, εξ’ ου και το γραφείο του κ. Τσίπρα κατέθεσε επίσημο αίτημα στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου πριν από μια εβδομάδα. Το ότι εκείνος αρνήθηκε, το αποδίδουν σε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Η ερμηνεία αυτή απλώς φανερώνει το  έλλειμμα πληροφόρησης του ΣΥΡΙΖΑ για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Ο Γιούνκερ δεν είδε τον κ. Τσίπρα, επειδή ο κ. Τσίπρας απέρριψε το αίτημα της τρόικας για συνάντηση.   Στα 20 χρόνια που κινείται στα ευρωπαϊκά πράγματα και σαν μόνιμος σχεδόν πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, ο κ. Γιούνκερ αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως θεματοφύλακα των θεσμών. Αυτό που μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί στην Κουμουνδούρου - δεν είναι οι μόνοι – είναι ότι από τις 10 Μαίου του 2010 η τρόικα είναι θεσμοθετημένο όργανο της ΕΕ, το οποίο καταθέτει την έκθεση του στο Γιούρογκρουπ, του οποίου προεδρεύει ο κ. Γιούνκερ. Αν έβλεπε τον Τσίπρα, ειδικά ο κ. Γιούνκερ ως θεσμικός εκπρόσωπος της ΕΕ θα ήταν σαν να αποδεχόταν την μη αναγνώριση της θεσμικής ιδιότητας της Τρόικας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η μοίρα του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου