Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Διακοπές ή θάνατος ;


“Να υποθέσω ότι θέλετε να πάθετε καρδιακή προσβολή;” 

Αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να υποβάλετε στον εαυτό σας κάθε φορά που αναβάλλετε τις διακοπές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη διακοπών, συνδέεται με προβλήματα υγείας.  
Και όσοι παραλείπουν να πάνε διακοπές, υπάρχει πιθανότητα να πεθάνουν νωρίτερα από εκείνους που δεν τις παραλείπουν...

Θεωρώ ότι οι εργοδότες θα έπρεπε να υποχρεούνται να τοποθετούν ετικέτες προειδοποίησης στο χώρο εργασίας παρόμοιες με αυτές στα πακέτα των τσιγάρων. 
Θα ήθελα πολύ να δω ένα μεγάλο σήμα στο χώρο του διαλείμματος που θα αναγράφει: “ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:. Η συνεχής εργασία για πάρα πολλές εβδομάδες χωρίς διακοπές, θα σας σκοτώσει.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το άγχος είναι επιβλαβές για την υγεία μας. Προκαλεί προβλήματα όπως αϋπνία ή  έλκος . Οι διακοπές είναι ένας από τα σημαντικότερα αντίδοτα στο στρες.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, και οι οποίοι δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές μέσα στον χρόνο , είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.
Μια άλλη μελέτη συνέκρινε τις γυναίκες που έκαναν διακοπές τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, σε σύγκριση με άλλες που έκαναν διακοπές μία φορά κάθε έξι χρόνια ή ακόμα λιγότερο.  
Οι γυναίκες που δεν έκαναν διακοπές σε ετήσια βάση είχαν σχεδόν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο ή να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος έχει 14 ημέρες διακοπών κάθε χρόνο, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούν μόνο τις 12 από αυτές τις ημέρες. 
Ακόμα χειρότερα, περίπου το 25% των Αμερικανών δεν παίρνουν καμία μέρα διακοπών. Η Αμερική είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που δεν υποχρεώνει νομικά τους εργαζομένους να λαμβάνουν ένα ελάχιστο αριθμό ημερών για διακοπές.
Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση υπαγορεύει να παρέχονται στους εργαζομένους 20 αμειβόμενες ημέρες διακοπών κάθε χρόνο. 
Όποιος θέλει μπορεί να μαντέψει ποιο μέρος έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής: Αμερική ή Ευρώπη; Οι Ευρωπαϊκές χώρες φυσικά κερδίζουν. Άλλωστε η Αμερική είναι 28η στον κόσμο, όσο αφορά το προσδόκιμο ζωής.
Αν σώζοντας τη ζωή σας δεν είναι επαρκής λόγος να ξεκινήσετε άμεσα τις διακοπές σας, υπάρχει ακόμα ένας: Οι εργαζόμενοι που κάνουν διακοπές κάθε χρόνο, είναι πιο παραγωγικοί.
Οι διακοπές έχουν διαπιστωθεί ότι μας βοηθούν να ‘επαναφορτίσουμε’. Κοιμόμαστε καλύτερα κατά τη διάρκειά τους καθώς και για ένα χρονικό διάστημα μετά. Και οι αντιδράσεις του εγκεφάλου μας είναι πιο γρήγορες μετά από διακοπές.
Είναι δύσκολο για μερικούς να πιστέψουν ότι εφόσον εργαστούν περισσότερες ώρες, δεν θα μεταφραστεί αυτό απαραιτήτως σε  υψηλότερη παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από κάθε άλλο λαό στην Ευρώπη – κατά μέσο όρο 2017 ώρες ανά έτος. Ωστόσο, δεν τα πηγαίνουν καλύτερα, η οικονομία τους έχει καταρρεύσει.
Τώρα ρίξτε μια ματιά στην Γερμανία, την οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα υποθέσουν ότι οι Γερμανοί εργάζονται περισσότερες ώρες. Λάθος. 
Οι Γερμανοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1408 ώρες ανά έτος, τοποθετώντας τους στην προτελευταία θέση μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών κρατών, σε ώρες εργασίας ετησίως. Επίσης, λαμβάνουν κατά μέσο όρο 30 ημέρες πληρωμένες διακοπές το χρόνο – τις περισσότερες στην Ευρώπη.
Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι  απαραίτητα δύο εβδομάδες στη γαλλική Ριβιέρα. Μπορούν να είναι ένα ταξίδι σε μία ωραία παραλία, λίγες μέρες σε ένα κάμπινγκ ή χαλάρωση σε ένα ορεινό μέρος.
Οπότε αν σκέφτεστε να αναβάλετε τις διακοπές σας, δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξετε γνώμη. Όταν επιστρέψτε θα αισθάνεστε καλύτερα,  ξεκούραστοι, υγιέστεροι και παραγωγικότεροι.
Αλλιώς, μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε να εργαζόμαστε ασταμάτητα. Μέχρι που μια μέρα θα καταρρεύστε, θα μεταφερθείτε πάνω σε ένα φορείο, και θα αντικατασταθείτε από έναν άλλο εργασιομανή.

Dean Obeidallah, πρώην δικηγόρος, εξειδικευμένος στην πολιτική σάτιρα, και σχολιαστής σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένου του CNN

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου