«ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ενώ τα σημεία διαφωνίας δείχνουν να είναι αρκετά...
–καταδεικνύεται άλλωστε και από τον αριθμό των σχετικών συναντήσεων- οι τρεις πλευρές εμφανίζονται να ομονοούν στους σημαντικούς άξονες συνεργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης,
αντιλαμβανόμενες ότι επιτυχγχάνεται συμφωνία στα σημαντικά ζητήματα, με
τις όποιες διαφοροποιήσεις να εντοπίζονται σε θέματα επουσιώδη,
συγκριτικά με την αξία που της κεφαλαιοποίησης μιας ευρύτερης πολιτικής
συναίνεσης.Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, «αγκάθι» δείχνει να αποτελεί το θέμα της ΔΕΗ όπου πάντως και τα τρία μέρη συμφωνούν στη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των στρατηγικής σημασίας δικτύων της εταιρείας. Συγκερασμός απόψεων επιδιώκεται ως προς τα δίκτυα άλλων εταιρειών, όπως της ΕΥΔΑΠ. Συναντίληψη ωστόσο δείχνει να υπάρχει αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση άλλων εταιρειών του ΟΠΑΠ και των κρατικών λαχείων, περιφερειακών λιμένων και αεροδρομίων, του IBC, της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ κ.λπ.
Έτερος άξονας για τον οποίο διαπιστώνεται συναντίληψη στο μεγαλύτερο βαθμό είναι το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο –οι σχετικές αποφάσεις μάλιστα θα αποτελέσουν και «μπούσουλα» για τον πρωθυπουργό κατά τη σημερινή του συνάντηση με την τρόικα.
Οι τρεις συμφώνησαν να μην υπάρξει καμία απόλυση στο Δημόσιο –προβλέπονται 15.000 απολύσεις για το 2012- καταλήγωντας μάλιστα κατά πληροφορίες και στη σχετική διατύπωση στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου θα γίνεται λόγος για υποχρεωτικές μετατάξεις, κατόπιν της σχετικής αξιολόγησης.
Ο λιγότερος χρόνος κατά τη χθεσινή σύσκεψη φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό.
Ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει επί μακρόν ανάλογες συσκέψεις κατά το παρελθόν και για το οποίο η απόφαση δείχνει να είναι κάποιες προσαρμογές στο νόμο Ραγκούση. Ο νέος νόμος που, καθώς φαίνεται θα αντικαταστήσει το νόμο Ραγκούση, θα αφορά στην παράνομη μετανάστευση και το περιεχόμενό του να προκύψει από τις αποφάσεις διακομματικής επιτροπής που θα συσταθεί.
Στόχος είναι, όπως έχει καταγραφεί και στο αρχικό σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας των τριών, ο συγερασμός πολιτικών για τη λαθρομετανάστευση που ισχύουν σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των επικρατουσών διεθνών συνθηκών μεταξύ των οποίων και μια πιθανή έκρηξη της λαθρομετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι, παρά τα όσα είδα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ή του εκλογικού συστήματος, εστιαζόμενα κατά κύριο λόγο στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και από τις τρεις πλευρές διαψεύεται κάτι τέτοιο. Επισημαίνεται μάλιστα ότι δε θα μπορούσε να ανοίξει σχετικό θέμα από τη στιγμή που έχει εξ’ αρχής διαπιστωθεί διαφωνία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο (για τον οποίο από τη ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής) και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, παλώς παραπέμπεται στο μέλλον.
Πάνος Ρασσιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου