Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Θα καταλήξει σε φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής;

Της Αμαλίας Κάτζου
Σε φιάσκο κινδυνεύει να καταλήξει η μεθαυριανή Σύνοδος Κορυφής, καθώς για μια ακόμη φορά θα απουσιάζει η οριστική λύση για την κρίση χρέους, την οποία υπόσχονται από καιρό οι Eυρωπαίοι ηγέτες.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές διατηρούν έντονες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην κάθετα αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με την πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη.
Η γερμανίδα καγκελάριος για πολλοστή φορά υπογράμμισε την αντίθεσή της στην ...
έκδοση ευρωομολόγων.
Το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει το «μήλον της Έριδος» μεταξύ του Βερολίνου και της Γαλλίας – Ιταλίας – Ισπανίας. Και μπορεί Ευρωπαίοι ηγέτες, Ουάσινγκτον και ΔΝΤ να ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της γερμανικής συνταγής, ωστόσο η Φράου Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει.
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης του ευρώ, η Γερμανίδα καγκελάριος βλέπει τις πολιτικές δυνάμεις όχι μόνο της Ευρωζώνης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, να συνασπίζονται απέναντί της. 
«Εάν η Σύνοδος Κορυφής δεν φέρει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, θα υπάρξουν προοδευτικά εντεινόμενες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, με τις αγορές να παρενοχλούν τους πιο αδύναμους», εξήγησε ο Μόντι. 
Οι επιθέσεις αυτές θα στραφούν όχι μόνο κατά των χωρών που παραβίασαν τους κανόνες του ευρώ, αλλά και κατά κρατών όπως η Ιταλία, που ενώ συμμορφώθηκαν με τους κανόνες, κουβαλούν το παρελθόν ενός υψηλού χρέους, είπε.
Εξίσου δραματικό τόνο χρησιμοποίησε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, για να περιγράψει τους άμεσους κινδύ¬νους που αντιμετωπίζει το ευρώ. «Αυτή τη στιγμή, αμφισβητείται η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος», τόνισε. «Ήδη βλέπουμε πρόσθετες εντάσεις και σοβαρές πιέσεις τόσο στις τράπεζες όσο και στα κράτη της Ευρωζώνης»
Το ΔΝΤ ζητά επίσης την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, έστω και σε βάθος χρόνου. 
Η νέα δομή της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό και ενιαίο σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, καθώς και τη «σταδιακή αλλά περιορισμένη» αμοιβαιότητα των χρεών.
Ουσιαστικά, το ΔΝΤ, έχοντας τις ευλογίες όχι μόνο της Ουάσιγκτον, αλλά και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι και του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι, πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ να δεχτεί τις λύσεις που μέχρι σήμερα μπλόκαρε το Βερολίνο.
Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν η σιδηρά κυρία της Ευρώπης υποκύψεις στις παραπάνω πιέσεις ή επιμείνει στις θέσεις της, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου