Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

«Κόκκινο πανί» για την Τρόικα το κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων

«Κόκκινο πανί» για την Τρόικα το κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων
Διαβάσαμε με προσοχή τις τελευταίες ώρες το κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα οποία θα τεθούν επί τάπητος προκειμένου να προωθηθεί η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
Το κείμενο που έχει σαν κεντρικό άξονα την παράταση κατά 2 χρόνια του μνημονίου, προβλέπει ακόμη παροχές σε όσους έχουν χτυπηθεί από την κρίση – με έμφαση ιδιαίτερα σε χαμηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους, τερματισμό των απολύσεων στο δημόσιο και αντικατάσταση του φόρου επί των ακινήτων.

Επίσης προβλέπεται επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αναδρομική υποβολή πόθεν έσχες για όσους είχαν δοσοληψίες με το κράτος (από το 1974…), η επιβολή ανώτατου πλαφόν στις... ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών, η επέκταση και παράταση του επιδόματος ανεργίας αλλά και σειρά φοροελαφρύνσεων που είχαν καταργηθείΣε επίπεδο αναπτυξιακής πολιτικής στο τραπέζι έχουν πέσει ως σημεία προγραμματικής σύγκλισης, παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, ηβελτίωση της αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των γεωργικών επιδοτήσεων, και η ενίσχυση των προγραμμάτων που θα μπορούν να λειτουργήσουν με τη βοήθεια της ΕΤΕπ. 

Ακόμη η προγραμματική σύγκλιση προβλέπει «τρέξιμο» ώστε να αυξηθούν και να επισπευστούν οι αποκρατικοποιήσεις και να προχωρήσουν τα προγράμματα συγχώνευσης των ΔΕΚΟ. Άλλα δύο σημεία με μεγάλη σημασία είναι η επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στα προηγούμενα επίπεδα ώστε να ανακουφισθούν κάπως οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές (να δούμε βέβαια εάν οι τιμές θα υποχωρήσουν αντίστοιχα στα προηγούμενα επίπεδα…) και η υπόσχεση ότι η Αγροτική Τράπεζα θα μπει τελικά στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και θα εξυγιανθεί. 

Το τελευταίο κρύβει βέβαια και μια μικρή αλλά κρίσιμη λεπτομέρεια. Η ΑΤΕ μπορεί να εξυγιανθεί χωρίς να ανακεφαλαιοποιηθεί, με ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Καλό λοιπόν θα ήταν στην κυβέρνηση να διευκρινίσουν ακριβώς τι από τα δύο εννοούν. Και αυτό καθώς η Τρόικα έχει αφήσει (επί του παρόντος να διαρρεύσει) ότι προς ανακεφαλαιοποίηση οδεύουν μόνο οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες…  

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο πολιτικής που κάπου έχει παραπέσει (αν και επίσημα υπάρχει) στα χαρτιά της προγραμματικής σύγκλισης, είναι η δέσμευση που έκανε τον Φεβρουάριο η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%. Η δέσμευση μιλούσε για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα, με παράλληλη μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%. 

Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) ήταν μία από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ, η οποία μάλιστα έβρισκε από τότε υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα, η οποία την άνοιξη είχε βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχαστεί και η πρόταση. 

Αν δεν κάνω λάθος, ΟΛΑ τα στοιχεία της προγραμματικής σύγκλισης αποτελούν κόκκινο πανί για την Τρόικα, η οποία ανέβαλε τη σημερινή της επίσκεψη στην Ελλάδα λόγω των ασθενειών του κ. Σαμαρά και του κ. Ράπανου. Και αναμφίβολα η προώθησή του θα συναντήσει εμπόδια. Επομένως, γιατί να μην προωθηθεί και η ΜΟΝΗ από τις προτάσεις που έχουν γίνει για την οικονομία και ενσωματώνει πρωτογενή αναπτυξιακό χαρακτήρα, χωρίς δανεικά; 

Ας ελπίσουμε η πρόταση που είχε γίνει από την ΝΔ και είχε τύχει θερμής υποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο σε όλα τα επίπεδα, να μην χαθεί στους διαδρόμους της συγκυβέρνησης… 

Σημειώνεται πως με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα (επί του παρόντος) το νέο φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει, αρκετά γενικόλογα:
1.Θέσπιση περιουσιολογίου και «πόθεν έσχες». 
2.Δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων.
3.Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. 
4.Πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας. 
5.Μείωση των έμμεσων φόρων, συντελεστών ΦΠΑ.
6.Οριστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάσταση τους από απλούς κανόνες απεικόνισης συναλλαγών.


Joffrey Postman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου