Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Καλό νέο για την Ελλάδα: Ράγισε το τείχος του Βερολίνου - Παράθυρο για συμβιβασμούς και «κάμψη» της λιτότητας


Καλό νέο για την Ελλάδα συνιστά η εισήγηση της Κομισιόν να δοθεί χρονική παράταση στην Ισπανία, προκειμένου να επιτύχει την επιδιωκόμενη δημοσιονομική προσαρμογή. 
Αυτό εκτιμούν αναλυτές, θεωρώντας ότι η ... ισπανική υποχώρηση των χρονοδιαγραμμάτων διαμορφώνει «θετικό προηγούμενο».

Η επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη υποχρεώνει τους εταίρους σε υποχωρήσεις έναντι των «αδύναμων κρίκων». 
Χθες η Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί την επιμήκυνση της προθεσμίας δημοσιονομικής προσαρμογής της Ισπανίας, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό «παράθυρο» και για τη χώρα μας και ειδικότερα την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα ότι η συνέχιση της στήριξη θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση ή όχι της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, ωστόσο σπεύδει να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα...
ληφθούν για το 2013 και 2014 δεν θα είναι εισπρακτικά, αλλά θα προέλθουν από εξοικονόμηση δημόσιων δαπανών.
Οι παραπάνω εξελίξεις προέκυψαν με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση από τον πρόεδρο Μπαρόζο, τον αντιπρόεδρο Ολι Ρεν και τους επιτρόπους απασχόλησης (Λάζλο Αντορ) και φορολογίας (Αλγκίρντας Σεμέτα), της αξιολόγησης των προγραμμάτων σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων όλων των χωρών, καθώς και των συστάσεων για κάθε χώρα που θα υποβληθούν στο Συμβούλιο της Ε.Ε., στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης.

Παράταση για την Ισπανία

Όπως επισήμανε ο Ολι Ρεν, η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί την επιμήκυνση κατά 12 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, της προθεσμίας επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ για την Ισπανία. Το έλλειμμα ανήλθε το 2011 στο 8,9%, ενώ η χώρα αυτή αδυνατεί εξαιτίας της ύφεσης, της τραπεζικής κρίσης και της ανεργίας να πετύχει το στόχο μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλεπόταν αρχικά. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η απόφαση για επιμήκυνση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ισπανικές αρχές για δημοσιονομική εξυγίανση των αυτόνομων περιφερειών. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Μαδρίτη να υποβάλει μέχρι τον Ιούλιο ένα διετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα καλύπτει την περίοδο 2013-2014. Μέχρι πρότινος το ισπανικό αίτημα για επιμήκυνση προσέκρουε στην έντονη αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο ζητούσε, όπως κάνει και με τη χώρα μας, την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Μαδρίτη.

Ναι μεν, αλλά για την Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά κατά πόσο θα μπορούσε να ληφθεί ανάλογη απόφαση και για την Ελλάδα, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι στη χώρα μας δόθηκε ήδη επιπλέον χρόνος στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης και πως η περίπτωση της Ισπανίας είναι διαφορετική. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό όλα τα κόμματα να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους.
Είναι προφανές, και το επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ότι ο κ. Ρεν για διαπραγματευτικούς λόγους δεν θα μπορούσε να δώσει χθες διαφορετική απάντηση, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των εταίρων σε μια περίοδο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβέρνηση. Πηγές της Κομισιόν θεωρούν απολύτως εφικτή την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής συζήτησης και διαπραγμάτευσης και εφόσον υπάρξουν από ελληνικής πλευράς οι έμπρακτες διαβεβαιώσεις, όπως έκανε και η Ισπανία προτού προταθεί η επιμήκυνση. Ωστόσο, διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την ικανοποίηση ελληνικού αιτήματος, εάν έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση η οποία θα προσπαθήσει με απειλές περί συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου να εκβιάσει τους εταίρους, «φωτογραφίζοντας» με τον τρόπο αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιολόγηση

Στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι κίνδυνοι σχετικά με την επίτευξη των στόχων του δεύτερου προγράμματος, παραμένουν «πολύ υψηλοί» και πως η επιτυχία του εξαρτάται κυρίως από την Ελλάδα και την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Προειδοποιεί ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια θα συνεχιστεί μόνον εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή των μέτρων. «Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επιμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος, προκειμένου να κλείσει το μεγάλο χάσμα για το 2013 και 2014», αναφέρει η Κομισιόν.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες σπεύδουν να καθησυχάσουν τους Έλληνες ότι τα επιπλέον μέτρα για το 2013 και 2014 θα βασίζονται στην περικοπή δαπανών προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική επίπτωσή τους στη δυνητική ανάπτυξη. «Τα νέα μέτρα αναμένεται να επικεντρωθούν και να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση κοινωνικών πόρων, ενώ θα διατηρείται η βασική κοινωνική προστασία», αναφέρει η αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «η εξοικονόμηση δαπανών θα επικεντρωθεί στους τομείς της άμυνας και στην αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής διοίκησης». Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα θα συνεισφέρει επίσης στην εξοικονόμηση των δημόσιων δαπανών, αναφέρει η έκθεση.

«Κλειδί» οι εκλογές

Στην έκθεση τονίζεται ότι η ημερομηνία αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου, η αποστολή έχει αρχικά προγραμματιστεί να λάβει χώρα στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, ωστόσο η ημερομηνία μπορεί να αναθεωρηθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Ανάκαμψη… αργότερα

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η ύφεση θα παραμείνει βαθιά και το 2012, όπου προς το παρόν υπολογίζεται στο 4,75%, με κινδύνους να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η ανάκαμψη που είχε ανακοινωθεί για τον επόμενο χρόνο θα καθυστερήσει περαιτέρω, με στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση για το 2013 και μόνο το 2014 αναμένεται επιστροφή σε ετήσιους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τονίζει επίσης ότι η οικονομική κατάσταση θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ειδικότερα στην αγορά εργασίας, την απελευθέρωση αρκετών τομέων και μια σειρά από μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα πρέπει να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, την παραγωγικότητα, να αυξήσουν την απασχόληση και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Νίκος Μπέλλος 
για τον Ελεύθερο Τύπο

1 σχόλιο:

  1. Και γιατι ραγισε;;;;;;
    Επειδη οι ελληνες ψηφισανε αντιμνημονιακα οπως πρεπει και στις 17 Ιουνιου
    Μπραβο Ελληνες τσακισμα στη λερα και τη συμμορια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή