Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Βουλγαρία: «Όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται, θα έρθει η φωτιά και στο δικό σου»

Ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη Βουλγαρία από την ελληνική οικονομική κρίση. 

"Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε η φωτιά να έρθει και στο δικό σου", λέει μία παλιά παροιμία και ήδη ο καπνός από την πυρκαγιά στην Ελλάδα γίνεται αισθητός και στη Βουλγαρία, λέγουν οι γείτονές μας.
Η Ελλάδα είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος της Βουλγαρίας και στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών ήταν η πλουσιότερη χώρα στην περιοχή. Προς την Ελλάδα προσανατολίστηκαν πολλοί Βούλγαροι μετανάστες, μεγάλο μερίδιο των βουλγαρικών εξαγωγών, ενώ από την Ελλάδα κατευθύνθηκαν σημαντικές επενδύσεις στη Βουλγαρία...

Ο οικονομικός αναλυτής κ. Γκεόργκι Άγγελοφ, στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθιερώνοντας δικό της νόμισμα που θα υποτιμηθεί, σχολιάζει: «Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα των Βουλγάρων μεταναστών στην Ελλάδα θα μειωθούν σημαντικά. Δηλαδή, οι Βούλγαροι μετανάστες πια δε θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν χρήματα στη γειτονική χώρα και να τα επιστρέφουν στη Βουλγαρία.
» Εάν συνεχιστεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας της δεν θα μπορούν να διατηρηθούν τα επίπεδα των βουλγαρικών εμπορευμάτων που εισάγει. Έτσι οι Βούλγαροι εξαγωγείς θα πρέπει να βρουν άλλες αγορές για τα προϊόντα τους και εάν δεν κατορθώσουν θα έχουν σοβαρά προβλήματα.
» Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία, μεγάλο μέρος αφορούν ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό φυσικά δεν θα συνεχιστεί, επειδή η ελληνική οικονομία δεν είναι σε θέση να επενδύει στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί σε κάποιο βαθμό να αμβλυνθεί με την μετατόπιση ολόκληρων επιχειρήσεων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, αλλά δε θα αντισταθμίσει τα αρνητικά αποτελέσματα».
Ως προς το μέλλον των υποκαταστημάτων ελληνικών Τραπεζών στη Βουλγαρία οι γείτονες δεν ανησυχούν, επειδή οι Τράπεζες αυτές είναι ξεχωριστά νομικά πρόσωπα, με ξεχωριστό κεφάλαιο και ρευστότητα και ρυθμίζονται από την Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα.
Ο κ. Άγγελοφ υποστηρίζει πως θα συμβεί ό,τι και με τις Τράπεζες της Ιρλανδίας: «Όταν πτώχευσαν, πούλησαν τα υποκαταστήματα τους στο εξωτερικό σε άλλους ιδιοκτήτες. Και στη Βουλγαρία υπήρχε υποκατάστημα ιρλανδικής Τράπεζας που πουλήθηκε και έτσι απέφυγε τις επιπτώσεις της κρίσης. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τις ελληνικές Τράπεζες. Εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, οι Τράπεζες το πιθανότερο θα πουλήσουν τα υποκαταστήματα τους σε άλλους ιδιοκτήτες που θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».
Οι Βούλγαροι πιστεύουν ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μπορεί να υπάρξει εκροή χρημάτων προς τις γειτονικές χώρες. Και έχοντας υπόψη ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία και τα Σκόπια δεν είναι πολύ καλές, θεωρούν ότι η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι ενδεχόμενοι προορισμοί για συγκριτικά φθηνή και ασφαλή κατάθεση αυτών των χρημάτων, και με την αγορά μάλιστα ακινήτων στη Βουλγαρία.
Υποθέτουν ότι αν αναζητηθούν τρόποι διατήρησης της αξίας των καταθέσεών μας, η Βουλγαρία είναι σε θέση να προσελκύσει μέρος αυτών των χρημάτων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ήδη έχουν υπάρξει ελληνικές καταθέσεις σε Τράπεζες των Σκοπίων, στις πόλεις κοντά στα σύνορα. Ίσως, από κατοίκους των ακριτικών μας περιοχών. Οι Σκοπιανοί τραπεζικοί, κάνουν λόγο για μικρά ποσά.

Ο Μακεδών

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου