Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Θα απαντήσει κάποιος;


Μια χώρα σε προχωρημένη, βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, όπως είναι η σημερινή Ελλάδα, φαντάζει προφανώς στα μάτια των διεθνών εταίρων, που εξελίχτηκαν στις μέρες μας σε όχι κάτι παραπάνω από δανειστές, ως… ήσσονος σημασίας.  Με αποτέλεσμα να αισθάνονται περίπου ως δικαίωμά τους, το να παρεμβαίνουν δημοσίως και να απευθύνουν συστάσεις ακόμη και στο εκλογικό σώμα, μια κοινωνία η οποία βιώνει καθημερινή υποβάθμιση, μεταξύ άλλων και της νοημοσύνης της, και φυσικά έχει προ πολλού υπερβεί τα όριά της.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι ο Όλι Ρεν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο αρμόδιος για την...
Οικονομία Επίτροπος των Βρυξελλών, αποτελεί θυελλώδη… θαυμαστή των κυβερνήσεων συνεργασίας, έστω κι αν από πουθενά δεν προκύπτει ότι μπορεί να αποτελέσουν λύση, ειδικά για μια χώρα σε κρίση όπως είναι η Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο βάρος ωστόσο, το σηκώνουν η Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο Γερμανός υπουργών Οικονομικών, εκείνος που σύμφωνα με τις αγορές είναι σήμερα ο ισχυρότερος άνθρωπος στην Ευρώπη.
Αμφότεροι προχώρησαν χθες σε νέες, απροκάλυπτες και άτσαλες παρεμβάσεις, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 6ης Μαϊου. 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία «εμπόδιο» που θα πρέπει να ξεπεραστεί στο δρόμο για τη διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. 
Η δε Κριστίν Λαγκάρντ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, απευθύνοντας ουσιαστικά συστάσεις προς τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους κάλεσε να μην ψηφίσουν μικρά κόμματα.
Ανεξαρτήτως του… αν η Λαγκάρντ έχει δίκιο, εκείνο που μετράει είναι η διάθεσή της να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας, θυμίζοντας άλλες, σκοτεινές και δύσοσμες εποχές. 
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Σόιμπλε, ο οποίος, ως γνήσιος Γερμανός δεν δείχνει να συμπαθεί και ιδιαίτερα τις… δημοκρατικές διαδικασίες. Ούτε φυσικά τη γνώμη των κοινωνιών.
Ανάλογου ύφους και συχνότητας έξωθεν παρεμβάσεις, είναι προφανές ότι προσβάλλουν τη χώρα και τους πολίτες της. 
Θα περίμενε λοιπόν κανείς από την αρμόδια κυβέρνηση, ή τον όποιο πολιτειακό παράγοντα έχει τη σχετική δυνατότητα, να προχωρήσει στην κατάλληλη, δημόσια απάντηση
Για να σταλεί το μήνυμα του «ως εδώ». Που μπορεί και να αποτελέσει την αφετηρία της εθνικής επανάκαμψης. Αρκεί να καταλάβουν οι εταίροι και δανειστές μας, ότι στην Ελλάδα δεν περισσεύουν πλέον οι… πρόθυμοι.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου