Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Στήνουν "παιχνίδι" στην Ελλάδα οι κερδοσκόποι


Η σκληρή μάχη της Αθήνας και ο... άσσος που έχουν στο μανίκι τους τα Hedge funds
Την πιο δύσκολη μάχη της δίνει τα τελευταία 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση. 
Τις λίγες ώρες που απομένουν για να εκπνεύσει η προθεσμία συμμετοχής στο PSI, η Αθήνα έχει βγάλει από τη φαρέτρα της όλα τα όπλα που διαθέτει, προκειμένου να πειστούν οι ιδιώτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Όμως σε αυτό τον αγώνα η Ελλάδα έχει ένα σοβαρό αντίπαλο...
 

Πρόκειται για τα γνωστά hedge funds, τα οποία έχουν στα χέρια τους ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε διεθνές δίκαιο και φαίνεται πως εκβιάζουν την Αθήνα για να επιτύχουν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό το διεθνές δίκαιο είναι συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ και αποτελούν… άσσο στο μανίκι των κερδοσκόπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα hedge funds έχουν χτίσει σημαντικές θέσεις στα συγκεκριμένα ομόλογα, καθώς γνώριζαν πως με αυτό τον τρόπο μπορούν να μπλοκάρουν την επιβολή των ρητρών συλλογικής δράσης.
Με απλά λόγια η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει τα CACs μόνο για τα ομόλογα που διέπονται από ελληνικό δίκαιο.
Για αυτά του διεθνούς δικαίου θα πρέπει η χρήση των CACs να γίνει σε κάθε ομολογιακή έκδοση χωριστά.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως για να ενεργοποιηθούν τα CACs είναι απαραίτητο η ελληνική πλευρά να έχει με το μέρος της την πλειοψηφία των επενδυτών σε κάθε έκδοση.
Όμως εάν τα hedge funds, έχουν συγκεντρώσει μεγάλο μέρος αυτών των ομολόγων, μπορούν εύκολα να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία, με απώτερο στόχο βέβαια να πληρωθούν τους τίτλους στο 100% της αξίας τους. Σαν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ακέραιο τα συγκεκριμένα ομόλογα ή να κηρύξει στάση πληρωμών. Να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση απείλησε ότι δεν θα πληρώσει όσους δεν συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τα hedge funds να συμμετάσχουν.
Πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις διαπραγματεύονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα (με βάση τα δεδομένα της αγοράς) των 40 σεντς στο ευρώ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία επιθυμούν να βγάλουν σημαντικά κέρδη παίζοντας παιχνίδια με το χρέος μίας χώρας.
Αμαλία Κάτζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου