Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα οργανώνει την πτώχευσή της!


Η εφημερίδα LE MONDE του Σαββάτου 10.03.2012, στο κύριο άρθρο της με τίτλο «η Ελλάδα οργανώνει την πτώχευσή της» τονίζει ότι η χώρα απέφυγε έναν ανεξέλεγκτο εκτροχιασμό αλλά δεν είναι προστατευμένη από καινούρια αναπηδήματα.

Αποφύγαμε το βασικό κίνδυνο μίας άτακτης χρεοκοπίας.
Τον περασμένο Αύγουστο, όταν υπήρχε μεγάλη ένταση, ένα πιστωτικό γεγονός θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις αγορές. «Κερδίσαμε χρόνο και αυτό είναι που μετράει για τις αγορές, το ότι το πιστωτικό γεγονός μετατέθηκε πλέον για το μέλλον», υπογραμμίζει ο...
οικονομολόγος C. Parisot.
Aυτό το οποίο επεδίωξαν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ήταν καταρχάς να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πιστωτικού γεγονότος, πριν ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες άλλων μικρότερων κινδύνων.
Ο εκπρόσωπο της DEUTSCHE BANK G MOEC, αναφέρει ότι τα cac αποτελούν μία οικονομική και πολιτική αναγκαιότητα και ότι έπρεπε να πάμε μέχρι εκεί που ήταν δυνατό, ώστε να ελαφρυνθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους.
Ο ελεγχόμενος τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε το εγχείρημα από τον Αύγουστο και μετά, οδήγησε στο να μην προκαλεί πλ/εον φόβο η ενεργοποίηση των cds. Εξάλλου, όπως εκτιμούν μερικοί, η ενεργοποίηση cds ύψους 2,3 δις. € θα επιτρέψει να σωθεί η αγορά της εξασφάλισης έναντι της κρατικής πτώχευσης. «Έχουμε περισσότερα να χάσουμε από τη μη ενεργοποίηση των cds παρά από το αντίθετο  και eίναι πολύ σημαντικό για τους επενδυτές, να μπορούν να προστατευτούν ώστε να επιστρέψουν μόνιμα στην αγορά των κρατικών ομολόγων», παρατηρεί πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το όλο εγχείρημα κρίνεται επιτυχές, βελτιώνοντας παράλληλα τη σκληρή κριτική που δέχθηκε η Ελλάδα στο παρελθόν για τις μη τηρηθείσες υποσχέσεις.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δε βγήκε από τις περιπέτειες. «Θεωρούμε ότι δεδομένης της κατάστασης, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους του προγράμματος και να φέρει το χρέος στο 120% το 2020. Είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ένα καινούριο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα», αναφέρουν Γάλλοι αναλυτές.
Η Τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια ύψους 50 δις μετά το 2015.
Ο δρόμος είναι πολύ στενός, δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός έχει απηυδήσει από τα επαναλαμβανόμενα μέτρα λιτότητας.
Καταλήγοντας, το άρθρο υπενθυμίζει τα δραματικά δημοσιευθέντα στοιχεία για την ανεργία, του Δεκεμβρίου του 2011: 21% έναντι 10,2% πριν δύο χρόνια και 51,1% για τους νέους κάτω των 24 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου