Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τρόικα: μονόδρομος οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις στο Δημόσιο


* - “Ψευδαισθήσεις” έχουν όσοι ζητούν χαλάρωση των μέτρων
* - Εσωτερική υποτίμηση με μειώσεις μισθών και... ανεργία η “συνταγή σωτηρίας”
* - Τι λέει ο υπουργός για απολύσεις - μετατάξεις - εφεδρεία
Η... ανάκριση των Ευρωπαίων στους εκπροσώπους της τρόικας στην Ελλάδα έδειξε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει ούτε μια γραμμή στο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα.
Παρά το ότι όλοι μιλούν για ανάπτυξη η λέξη που έχει γίνει ... συνώνυμο της Ελλάδας είναι η λέξη λιτότητα.
..

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τη στάση του επιτρόπου Όλι Ρεν όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα σκληρά μέτρα:
“Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε”, δήλωσε.
Κάπως έτσι οι υπόλοιπες δηλώσεις δείχνουν το... μέλλον όλων μας...

Δημόσιο: απολύσεις και άρση μονιμότητας.
Ο αριθμός 15.000 σε ότι αφορά στις απολύσεις, μόνο μέσα στο 2012, αλλά και ο αριθμός 150.000 σε βάθος τριετίας δείχνουν το δρόμο.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μάλιστα Πολ Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος τόσο ως προς το ότι θα γίνουν απολύσεις, όσο και ως προς το τι θέλει να η τρόικα να γίνει σχετικά με τη μονιμότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου:
"Οι απασχολούμενοι στο δημόσιο είναι πάρα πολλοί. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ταμπού: Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι χρήσιμοι πια και να αποδεχτούν πλέον ότι η εργασία στο δημόσιο δεν είναι απαραιτήτως μόνιμη”
Άλλωστε, όπως είπε ο Δ. Ρέππας σε ότι έχει να κάνει με τον γνωστό πλέον αριθμό των 15.000 υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο “αυτό θα γίνει ως απόρροια μίας διαδικασίας η οποία τεκμηριώνει αυτή την ανάγκη”
Σε ότι έχει να κάνει με την αξιολόγηση και αν αυτό οδηγεί και σε απολύσεις ήταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε
“Η αξιολόγηση «θα μας οδηγήσει στο τελικό συμπέρασμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο ελληνικό κράτος, είτε μετακινώντας υπαλλήλους σε θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και σήμερα παραμένουν κενές, είτε αξιοποιώντας τους με ένα καλύτερο τρόπο σε άλλες υπηρεσίες, είτε σε τελευταία ανάλυση αξιολογώντας τους αρνητικά, αν προκύψει κάτι τέτοιο, ώστε να δούμε πώς οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς εφεδρείας, όπως ακριβώς προβλέπεται στη σχετική συμφωνία”.

Νέες μειώσεις μισθών
Για την Κομισιόν είναι ξεκάθαρο πως “τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν υποσκάπτουν την ανάκαμψη, ενώ η μείωση μισθών και η αλλαγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν βασικό παράγοντα της εσωτερικής υποτίμησης, που σε βάθος χρόνου όμως οδηγούν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας”.
Το πικρό ποτήρι δηλαδή είναι ακόμη στην αρχή. Το μπλοκάρισμα των επενδύσεων δεν ανησυχεί την τρόικα, θα έρθει η ανάκαμψη λέει, ενώ ούτε οι μειώσεις μισθών που πάγωσαν τα πάντα στην αγορά την ανησυχούν.
Με λίγα λόγια οι νέες μειώσεις μισθών που θα ρίξουν ακόμη πιο κάτω το βιοτικό επίπεδο δεν ανησυχούν τους δανειστές, που είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν απαρέγκλιτα το πρόγραμμά τους!

Άλλωστε όπως είπε ο κ. Άσμουσεν “έχουν ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου