Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η μάχη των... Βρυξελλών – Μπαράζ διαπραγματεύσεων Παπαδήμου – Δεν αποκλείεται να είναι παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup

* - Στις 16:00 ώρα Ελλάδας ξεκινάει η συνεδρίαση
* - Βεβαιότητα πως θα ληφθεί οριστική απόφαση σήμερα
* - «Δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε τμηματικά τα 130 δισ.», λέει τώρα ο Σόιμπλε
* - Απρόθυμες πολλές χώρες να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα
* - Πονοκέφαλος η βιωσιμότητα του χρέους – Στο 129% του ΑΕΠ το 2020 εκτιμά το ΔΝΤ
Μια από τις πιο κρίσιμες (έως την επόμενη) μάχη της Ελλάδα διεξάγεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup για να ανάψει επιτέλους το «πράσινο φως» ώστε να μπουν στα ταμεία τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης.
Η απόφαση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου να πάει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, πριν από τον υπουργό Οικονομικών, δείχνει όχι μόνο τη σημασία του Eurogroup αλλά και την πρόθεση της Αθήνας να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πείσει τους δανειστές και κυρίως τη Γερμανία ότι είναι αποφασισμένη για όλα. ..


Το γεγονός άλλωστε πως «στέλνει» στη Βουλή με τη μορφή του κατ’ επείγοντος το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και τις μειώσεις μισθών και αύριο με τη μορφή του επείγοντος όλα τα υπόλοιπα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, δείχνει πως θέλει να στείλει μηνύματα στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της Ελλάδας κυριάρχησε και στην προπαρασκευαστική των υπουργικών συνόδων ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γιώργου Ζανιά.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας, ορισμένα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Κυριότερο το «κούρεμα» του χρέους όχι μόνο προς τους ιδιώτες, αλλά και προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μόνο που πολλές απ’ αυτές είναι απρόθυμες να βοηθήσουν περισσότερο.

Η στρατηγική της ελληνικής πλευράς αλλά και η συνολική εικόνα των διαπραγματεύσεων ήταν το βασικό θέμα σύσκεψης που έως αργά το βράδυ της Κυριακής ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Το κλίμα που υπάρχει είναι πως αυτή τη φορά, θα υπάρξει συμφωνία για να δοθεί ολόκληρο το πακέτο στην Αθήνα και όχι ένα μέρος του. Αυτό ουσιαστιά έχουν προαναγγείλλει τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις τους Μέρκελ, Σαρκοζί και Μόντι. «Δεν θα είχε νόημα το να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας», δήλωσε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σβήνοντας τη φωτιά που ο ίδιος είχε ανάψει την προηγούμενη εβδομάδα...

Το θέμα είναι τι θα ζητηθεί από την Ελλάδα...

Ανοιχτά παραμένουν δύο θέματα: πρώτον (και κυριότερο) το ποσό που θα προστεθεί στη συνολική βοήθεια των 130 δισ. ευρώ ώστε το δημόσιο χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Υπό το φόβο το ποσοστό αυτό θα είναι στο 129% του ΑΕΠ το 2020, όπως εκτιμούν ΕΚΤ και ΔΝΤ, φαίνεται ότι το επιπλέον ποσό θα προέλθει, κυρίως, από τα ομόλογα της ΕΚΤ, από ενδεχόμενη μείωση των διμερών δανείων αλλά και από άλλες πηγές.

Δεύτερο "αγκάθι" ο ειδικός λογαριασμός. που έχει ζητήσει η Γερμανία.Η δημιουργία του θεωρείται δεδομένη, αφού όρος των δανειστών είναι η εξυπηρέτηση του χρέους να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια. Πρώτα δηλαδή να αποπληρώνεται το χρέος και μετά να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.

Γι’ αυτό και ο δεσμευμένος λογαριασμό που θα τροφοδοτείται από τα έσοδα του κράτους. Για το θέμα υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών επί της αρχής, αλλά υπάρχουν διάφορα τεχνικής φύσης προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου