Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν και ποιοι χάνουν την έδρα τους


Η νευρική κρίση, στην οποία ζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες, εντείνεται όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών και όσο οι δημοσκοπήσεις μειώνουν αντί, έστω, να σταθεροποιούν το ποσοστό του κόμματος της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Τα ποσοστά έχουν καταγραφεί ακόμη και σε μονοψήφιο αριθμό, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση, στο πιο ευφάνταστο σενάριο εκλογικού αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚ δεν θα εκλέξει περισσότερους από συνολικά 60 βουλευτές. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για 40...

Ο μικρός αυτός αριθμός δεν προέρχεται μονοδιάστατα από το μικρό εκλογικό ποσοστό, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος που -έτσι κι αλλιώς- κλέβει το δεύτερο κόμμα για να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση το πρώτο, δεν έχει προβλέψει την κατακρήμνιση του δικομματισμού.
Οι προβολές του έχουν γίνει με 5 άντε 6 κόμματα στη Βουλή. Τώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν 8 ή και 10 κόμματα. Αυτομάτως λοιπόν, το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, αλλά το δεύτερο λεηλατείται.
Αν λοιπόν δεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει 60 βουλευτές από τους οποίους περίπου οι 20 θα είναι νέοι -με βάση το στατιστικό δεδομένο όλων των προηγούμενων αναμετρήσεων- αυτό σημαίνει ότι, από την παρούσα Βουλή, μόλις 40 βουλευτές θα κάθονται και πάλι στα έδρανα. Δηλαδή μόλις ο ένας στους τέσσερις από αυτούς που εξελέγησαν το 2009.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν και τις προβολές των πιθανών εκλογικών αποτελεσμάτων το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει:
Α' ΑΘΗΝΑΣ
Από έναν έως τρεις βουλευτές στην 17εδρική Α' Αθήνας, από 8 που είχε εκλέξει το 2009.
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως ακούγεται, θελήσει να πολιτευτεί σε αυτή την περιφέρεια και με δεδομένο ότι δεν χρειάζεται σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός, τότε οι θέσεις που μένουν είναι από μηδέν στη χειρότερη περίπτωση, ως δύο στην καλύτερη.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της μάχης, το 2009 οι τρεις πρώτοι κατά σειρά ήταν οι: Κώστας Σκανδαλίδης, Άννα Διαμαντοπούλου και Χρήστος Παπουτσής. Και ακολουθούσαν οι Νάσος Αλευράς, Θανάσης Τσούρας, Σπύρος Κουβέλης, Παντελής Οικονόμου και Πέμη Ζούνη.
Β' ΑΘΗΝΑΣ
Στη Β' Αθήνας, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η σφαγή θα είναι θηριώδης. Από τις συνολικά 42 έδρες, το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε το 2009 τις 20. Σήμερα έχει 17 βουλευτές καθώς οι Γιάννης Δημαράς, Μιλένα Αποστολάκη και Σοφία Σακοράφα είναι πλέον ανεξάρτητοι.
Όπως όλα δείχνουν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει από 5 έως και 8 στην καλύτερη περίπτωση βουλευτές.
Τα ονόματα είναι βαριά, όπως και ο αναμενόμενος ανταγωνισμός άλλωστε.
Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Απόστολος Κακλαμάνης και Μίμης Ανδρουλάκης είναι οι πρώτοι 5 κατά σειρά του 2009. Φυσικά οι σειρές αλλάζουν.
Και ακολουθούσαν οι: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Πέτρος Ευθυμίου, Βάσω Παπανδρέου και Τηλέμαχος Χυτήρης.
Από εκεί και κάτω ήταν οι: Γιώργος Κουτρουμάνης, Άννα Νταλάρα, Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας και Λάμπρος Μίχος.
Να συνυπολογιστεί ότι η Β' Αθήνας είναι παραδοσιακά μία από τις περιφέρειες που χρησιμοποιούν οι αρχηγοί -μαζί με το Επικρατείας- για να βάζουν λαμπερά πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, αν φυσικά το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει νέες τέτοιες υποψηφιότητες.
Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στην Α' Θεσσαλονίκης, των 16 εδρών, το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις 6. Σήμερα, έχει σίγουρη τη μία, παλεύει για άλλη μία και θεωρεί θαύμα την τρίτη έδρα.
Αν υπολογίσουμε ότι το 2009 την πρώτη θέση είχε καταλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκ των φαβορί για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, άρα και αυτοδικαίως εκλεγόμενος, από εκεί και πέρα το χάος.
Χάρης Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Μαγκριώτης, Εύα Καϊλή και Σπύρος Βούγιας, η σειρά εκλογής των επομένων. Η ομάδα κλείνει με την προσφάτως ορκισθείσα Κυριακή Τεκτονίδου που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα -λόγω μέτρων και Τρόικα- Θωμά Ρομπόπουλο.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην Περιφέρεια Αττικής των 12 εδρών το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει 6 και έχει πλέον 5 μετά την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Οικονόμου.
Τώρα στην Ιπποκράτους ο νέος αρχηγός πρέπει να θεωρεί σίγουρο τον έναν και να χαρεί αν υπάρξει και δεύτερος.
Το 2009 μια θέση είχε καταλάβει στην περιφέρεια αυτή ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Αν επιμείνει να την κρατήσει, οι υπόλοιποι μάλλον θα λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Αν όχι, η Εύη Χριστοφιλοπούλου ήταν η πρώτη του 2009. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεύτερος και ακολουθούσαν οι Παντελής Ασπραδάκης και Ντίνος Βρεττός.
Α' ΠΕΙΡΑΙΑ
Στην Α' Περιφέρεια Πειραιά, την παλιά εκλογική περιφέρεια του Κώστα Σημίτη, το ΠΑΣΟΚ είχε καταλάβει τις δύο από τις 6 έδρες. Για πρώτη φορά κινδυνεύει στις επόμενες εκλογές να μην έχει εκπρόσωπο από την περιφέρεια αυτή στη Βουλή.
Πάντως οι σημερινοί βουλευτές είχαν εκλεγεί, ως πρώτος ο Δημήτρης Καρύδης και ως δεύτερος ο Μανώλης Μπεντενιώτης.
Β' ΠΕΙΡΑΙΑ
Στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά, των 8 εδρών, η κατάληψη δύο εδρών από τις τρεις που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα φαντάζει τεράστιο κατόρθωμα. Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης και Γιάννης Διαμαντίδης αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για το ποιος θα διασωθεί τελικά.
Περνώντας τώρα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας διαπιστώνουμε ότι και εκεί το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει τα χάσει σχεδόν τα πάντα.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε ένα από τα προπύργια του το Ηράκλειο της Κρήτης, το ΠΑΣΟΚ είχε και αυτή τη φορά του 5 από τους 8 βουλευτές. Κινδυνεύει όμως να μείνει το πολύ με δύο. Θα κονταροχτυπηθούν οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μανώλης Στρατάκης, Μαρία Σκραφνάκη και Γιάννης Μιχελογιαννάκης που πήρε τη θέση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.
ΑΧΑΪΑ
Σε ένα άλλο προπύργιο, την Αχαΐα των 9 εδρών, το ΠΑΣΟΚ είχε 4 και κινδυνεύει να έχει μόλις μία, δύο με το ζόρι.
Ο Κώστας Σπηλιόπουλος ήταν ο πρώτος του 2009 και ακολουθούσαν οι: Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Μαρία Κυριακοπούλου.
ΛΑΡΙΣΑ
Στη Λάρισα των 8 εδρών το ΠΑΣΟΚ έχει τις 3, αλλά δεν ελπίζει σε περισσότερες από μία. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεόδωρος Εξαρχος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ήταν οι δύο πρώτοι. Ακολουθούσε η Βασιλική Αλεξανδρίδου.
ΣΕΡΡΕΣ
Στις Σέρρες των 7 εδρών, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει σε μόλις 1 από τις 3 που είχε έως σήμερα με τους Μάρκο Μπόλαρη, Στάθη Κουτμερίδη και Μιχάλη Τζελέπη.
ΗΛΕΙΑ
Στην Ηλεία των 6 εδρών και των 4 του ΠΑΣΟΚ, η δεύτερη έδρα θα αποτελεί θρίαμβο. Μιχάλης Κατρίνης, Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και Τάκης Δημητρουλόπουλος θα αγωνιστούν σκληρά.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Στην τελευταία από τις μεγάλες περιφέρειες την Αιτωλοακαρνανία των 8 εδρών, το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει 4 βουλευτές που έχουν μείνει ήδη 3 καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι πλέον ανεξάρτητος. Θάνος Μωραΐτης, Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης θα αγωνιστούν για τη σίγουρη έδρα και θα ευελπιστούν για δεύτερη.
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Τέλος, μεγάλες ανατροπές αναμένονται και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα είχε εκλέξει από τους 12 βουλευτές, τους 5. Κατά σειρά, τους Γιάννη Ραγκούση, Ελένη Παναρίτη, Ηλία Μόσιαλο, Μάγια Τσόκλη και Παύλο Γερουλάνο. Από αυτούς σίγουρα ο κ. Ραγκούσης αναμένεται να κατέβει στη Β' Αθήνας ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη της εκλογής, ενώ πιθανότατα θα είναι υποψήφιος και ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να προσδοκά βάσιμα σε περισσότερες από μία έδρα.
ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ
Στις μικρότερες περιφέρειες τα δεδομένα είναι πολύ πιό απλά. Θεωρητικά το ΠΑΣΟΚ θα χάσει όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες.
ΔΥΕΔΡΙΚΕΣ
Στις δυεδρικές θα διατηρήσει τη μία έδρα, με την προϋπόθεση ότι θα είναι δεύτερο κόμμα.
ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ
Στις τριεδρικές ελπίζει σε μία από τις δύο έδρες που συνήθως έχει σήμερα, αν και σε αρκετές περιφέρειες δεν θα υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λόγω των εξομαλύνσεων που έχει ο κάθε εκλογικός νόμος.
πηγή www.iefimerida.gr
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου