Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πως ακυρώθηκε ο αγωγός South Stream

Του Σάββα Καλεντερίδη

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην ύπαρξη ενός πολύπλοκου και πολυάνθρωπου μηχανισμού πολιτικών, επαγγελματιών οικολόγων, αμαρτωλών ΜΚΟ, διαμορφωτών της κοινής γνώμης, δημοσιογράφων και ΜΜΕ, οι οποίοι όλοι αυτοί, λες και συντονιζόμενοι από κάποιο κέντρο, γελοιοποιούσαν και δαιμονοποιούσαν οποιονδήποτε είχε το θάρρος να παρουσιάσει δημόσια και υπεύθυνα οποιαδήποτε πληροφορία, εκτίμηση ή άποψη που ήθελε τους Τούρκους να εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, ή οποιαδήποτε άποψη μιλούσε για το τουρκικό παρακράτος, τη μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και εν γένει την τουρκική απειλή.
Ο μηχανισμός αυτός, παρότι...
μετρά μια αποτυχία στο «μέτωπο της Κύπρου», όπου ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατενίκησε όλους αυτούς τους καλοπληρωμένους με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων παράγοντες, έχει καταγράψει μια τεράστια επιτυχία.
Κατάφερε να ακυρώσει τον ρωσικών συμφερόντων αγωγό South Stream, με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Αφού πολέμησαν με λύσσα την ίδια την ελληνική κυβέρνηση που κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού κατέκαψαν την Ελλάδα, μετά την συμφωνία Πούτιν-Καραμανλή, αφού προχώρησαν στις απαραίτητες προεκλογικές δηλώσεις-μήνυμα δια στόματος του Γιώργου Παπανδρέου προς την Ουάσιγκτον και τους μεγάλους πάτρωνες, προχώρησαν στην ακύρωση του αγωγού, αφήνοντας την Ελλάδα κυριολεκτικά στο έλεος της Τουρκίας, στο κρίσιμο ζήτημα της προμήθειας της χώρας με φυσικό αέριο, στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη για την επιβίωση της χώρας.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με τον South Stream η Ελλάδα αποκτούσε έναν επί πλέον αγωγό παροχής φυσικού αερίου, εκτός από τον αγωγό Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία, ο οποίος ελέγχεται από την Τουρκία.
Όλα αυτά τα χρόνια η Ρωσία, αφού υπέγραψε κρίσιμη συμφωνία με τη Μέρκελ (Απρίλιος 2010), για τον βόρειο αγωγό (North Stream), εργάζεται μεθοδικά πάνω στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού, παρακάμπτοντας την Ελλάδα, η οποία εν τω μεταξύ είχε αρνηθεί και το σωτήριο δάνειο των 25 δις ευρώ από τη Ρωσία, όπως επωνύμως καταγγέλλει ο Ιβάν Σαββίδης, που ήταν παρών στη συνάντηση Πούτιν-Παπανδρέου.
Με άλλα λόγια, από την κίνηση της Ελλάδας να αρνηθεί τη διέλευση του αγωγού από το έδαφός της, ίσως να μην έχασε η Ρωσία, αλλά μόνον η Ελλάδα και μάλιστα πολλά και σε πολλούς τομείς!
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ρωσία σχεδίασε νέο δρομολόγιο για τον αγωγό, ενώ φέρεται να έχει υπογράψει συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες. 
Ο αγωγός θα ξεκινά από τις ρωσικές ακτές στον Εύξεινο Πόντο, θα φθάνει στη Βουλγαρία και από κει, μέσω Σερβίας, θα διακλαδίζεται προς Αυστρία και προς Κροατία-Σλοβενία-Ιταλία
Οι ενδιαφερόμενες χώρες με τις οποίες η Ρωσία φέρεται ήδη να έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες, είναι η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η πΓΔΜ και η Αυστρία
Εκτός από τις διακρατικές συμφωνίες, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έχει υπογράψει συμφωνίες με πολλές εταιρείες ενέργειας, όπως η ιταλική ΕΝΙ, η γαλλική EDF, η αυστριακή OMV.
Με άλλα λόγια, η Ρωσία έχει ολοκληρώσει τις διακρατικές και τις εμπορικές συμφωνίες που αφορούν το τμήμα του αγωγού που θα ξεκινά από τις ακτές της Βουλγαρίας και θα διακλαδίζεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.  
Αυτό που δεν είχε καθοριστεί και διασφαλιστεί με συμφωνίες, είναι το τμήμα του αγωγού που θα περνούσε υποθαλασσίως από τον Εύξεινο Πόντο, για να φθάσει στις βουλγαρικές ακτές. Εκεί η Ρωσία είχε δυο επιλογές. Να υπογράψει συμφωνία με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, για τη διέλευση του αγωγού από την ΑΟΖ των χωρών αυτών, ή να επιλέξει την Τουρκία, η οποία σημειωτέον, έχει ορίσει τη δική της ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο.
Επίσης, να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει ήδη κατασκευάσει έναν αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ιράν, παρότι το απαγόρευε ο Νόμο Αμάτο των ΗΠΑ, και τον ρωσικό αγωγό Blue Stream, που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στον τερματικό σταθμό στην Αμισό-Σαμσούντα. Υπογραμμίζεται ότι ο πρώτος αγωγός «έφαγε» τον Ερμπακάν και ο δεύτερος τους Ετζεβίτ-Γιλμάζ, που υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία. 
Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν ακύρωσαν τα έργα αυτά, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, που με εξαγωγές 150 δις δολαρίων το χρόνο, τείνει να καταστήσει την Ελλάδα των προαναφερθέντων παραγόντων της συμφοράς, 82ο νομό της Νεο-οθωμανίας.
Τη στιγμή λοιπόν που η Ελλάδα αρνείται τον ρωσικό αγωγό και το δάνειο των 25 δις από τη Ρωσία, τη στιγμή που η πατρίδα μας στενάζει και χάνεται κάτω από το πέλμα αυτών των παραγόντων, που κατορθώνουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο με όλες τις κυβερνήσεις, η Τουρκία, που συνεχίζει να είναι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ, ταυτόχρονα συνεχίζει απτόητη τη συνεργασία της με τη Ρωσία.
Τελευταία πράξη θάρρους και εξυπηρέτησης των εθνικών της συμφερόντων, κόντρα στις υποδείξεις της Ουάσιγκτον, είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας για τον αγωγό South Stream, αυτόν που αρνήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι κάθε είδους συνοδοιπόροι και συν-καταναλωτές των κρατικών -φανερών και μυστικών- κονδυλίων, και οι …«οικολόγοι» της Αλεξανδρούπολης. 
Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, υπέγραψε στη Μόσχα την συμφωνία διέλευσης του αγωγού από την τουρκική ΑΟΖ με πολύτιμα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για την Άγκυρα, του αγωγού που αρνήθηκε ο μηχανισμός της προδοσίας στην Αθήνα.
Μερικά από αυτά είναι η πολιτική στήριξη της Ρωσίας στην Τουρκία σε διάφορους τομείς, όπως το Κουρδικό και το Αιγαίο (!), και η στήριξη της τουρκικής οικονομίας μέσω της μείωσης της τιμής του παρεχόμενου φυσικού αερίου, της κατασκευής σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου από την Gazprom στην Τουρκία, ρωσικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας κλπ.
Ο αγωγός, που αρνήθηκε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να είναι εξαρτημένη ενεργειακά από την Τουρκία (ο 82ος νομός που λέγαμε;), αναμένεται να κατασκευαστεί με ταχείς ρυθμούς και να λειτουργήσει από το 2015.
Για όσους θέλουν αν εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο και να οριοθετήσουν το μέγεθος της αθλιότητας και της προδοσίας των παραγόντων που στελεχώνουν τον εν λόγω μηχανισμό, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, με την κίνησή της αυτή, βάζει ταφόπλακα στον αγωγό Nabucco, στρατηγικής σημασίας σχέδιο των ΗΠΑ για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.
Τέλος, για να μην θεωρηθεί ότι βλέπουμε παντού «εχθρούς και σκιές», να υπογραμμίσουμε ότι τη στιγμή που η ελληνική κοινή γνώμη άρχισε να αντιλαμβάνεται το ρόλο αυτού του μηχανισμού μετά τις εξαιρετικά διαφωτιστικές τις δηλώσεις Γιλμάζ, ορισμένα στελέχη αυτού του πολυπλόκαμου τέρατος στην πολιτική, το κράτος και τα ΜΜΕ, είχαν το θράσος να σερβίρουν δημοσιεύματα σε δυο μεγάλες και «σοβαρές» εφημερίδες, που αποπροσανατόλιζαν και πάλι την κοινή γνώμη, αφού δικαιολογούσαν την πολιτική των συν-καταναλωτών των κρατικών -φανερών και μυστικών- κονδυλίων και έβλεπαν πίσω από τις πυρκαγιές τους …Κούρδους και την DEV SOL. 
Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το πολυπλόκαμο «τέρας» δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει να κατατρώγει τις σάρκες της Ελλάδος και του ελληνισμού.
Θα το επιτρέψουμε; 

Σάββας Καλεντερίδης
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το blog infognomon.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: infognomonpolitics.blogspot.com
Freepen

2 σχόλια:

  1. ....
    Σηεμιώνουμε ότι ο IGTI θεωρητικά θα μεταφέρει 8 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου –και αυτό στην περίπτωση που αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φορτίου και κοιτάσματος- ενώ ο South Stream αποδεδειγμένα καθώς αποτελεί τον «δίδυμο αδελφό» του North Stream που ήδη λειτουργεί θα μεταφέρει στην Ευρώπη τουλάχιστον 30 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου!

    Όπως είναι φυσικό τα οφέλη της Ελλάδας από το πέρασμα του South Stream από το έδαφός της θα ήταν απείρως μεγαλύτερα σε σχέση με τα 8 δισ, του ITGI τον οποίο όπως και αναφέραμε η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα! O South Stream τα έργα του οποίου ξεκινούν στο τέλος του χρόνου πρόκειται να περάσει από τις ακτές της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια μέσω της ΑΟΖ της Τουρκίας επρόκειτο μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας να διοχετευθεί σε Ιταλία και βόρεια Βαλκανική!

    Ολόκληρη η πρωτοφανής κοινή ανακοίνωση των ΥΠΕΞ και ΥΠΕΚΑ είναι η εξής:

    «Η ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα το σχέδιο ολοκλήρωσης του αγωγού ITGI. Πιστεύουμε ότι το εν λόγω έργο συμβάλλει καθοριστικά στη δεδομένη ευρωπαϊκή ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών ενέργειας, ενώ αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πλέον προχωρημένο σχέδιο σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Παράλληλα, διασφαλίζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις εντός Ελλάδας.

    Παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πολιτική για την ενεργειακή διασύνδεση μεταξύ των κρατών-μελών. Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση της διασύνδεσης των δικτύων όλων των κρατών-μελών.

    Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα τη βελτίωση και κάλυψη των υφισταμένων ελλείψεων στα έργα υποδομής ενεργειακών δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό, η διασύνδεση, μέσω αγωγού, της Ελλάδας με την Ιταλία αποτελεί προτεραιότητα. Ο αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη. Επιπλέον, λόγω της δυνατότητας αντίστροφης ροής του αγωγού, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια προμήθειας με φυσικό αέριο και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια στην περιοχή, παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις, συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους».

    Προς τι η αποδόμηση μιας 100% εθνικής πολιτικής; Κάποιοι, κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν επιτέλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. των Εξωτερικών η οποία επικοινώνησε με το defencenet.gr δήλωσε σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει:

    «Ο South Stream εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα»
    Με μία κοινή (για πρώτη φορά...) ανακοίνωση πριν λίγο των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, η κυβέρνηση του Λ.Παπαδήμου, ακύρωσε το μεγαλύτερο (ίσως και μοναδικό) επίτευγμα των κυβερνήσεων Καραμανλή, την ενεργειακή πολιτική των αγωγών: Μετά από το σαμποτάρισμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από την κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, με μια απλή ανακοίνωση έβαλαν "ταφόπλακα" και στην ελληνική συμμετοχή στον South Stream!

    Στην πρωτοφανή κοινή ανακοίνωση περιγράφεται ως μοναδική "προτεραιότητα ο αγωγός ITGI" – ο οποίος ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Τουρκίας και Ελλάδος καταλήγει στην Ιταλία- αλλά η ουσία της ανακοίνωσης βρίσκεται στην κατάληξή της:

    "Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σχέδια στην περιοχή, παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις, συνεκτιμώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους".

    Δηλαδή ο South Stream, που ξεκινά η κατασκευή του το 2012 είναι ... ανώριμος και απλά "μας τελείωσε". "Επειδή δεν έχουν ωριμάσει επαρκώς οι συνθήκες για την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, κάτι που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίησή τους".

    Ειδικά αυτή η καταληκτική παράγραφος, πρέπει να υπαγορεύθηκε εκτός Ελλάδος, γιατί δε νομίζουμε ότι υπάρχουν πραγματικοί Έλληνες που θα έγραφαν κάτι τέτοιο...

    Σε ότι αφορά τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γ.Παπακωνσταντίνου, η δράση του στο υπουργείο Οικονομικών "υπέρ" των ελληνικών συμφερόντων στα θέματα χρέους και Μνημονίου, είναι γνωστή. Αλλά εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ένας υπουργός Εξωτερικών προερχόμενος από τη Ν.Δ., όπως ο Σ.Δήμας υπέγραψε μια τέτοια ανακοίνωση που σκοτώνει την πολιτική του Κ.Καραμανλή.

    Είμαστε περίεργοι τι θα πει στην ρωσική ηγεσία ο Α.Σαμαράς στο ταξίδι που θέλει να κάνει στην Μόσχα μέχρι τον Μάρτιο (αν θα τον δεχθούν, δηλαδή...)

    Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "αγωγός «Ποσειδώνας», το τμήμα του ITGI που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με την Ιταλία καλύπτει πλήρως αυτή την ανάγκη", άρα ο South Stream που έχει ως βασικό μέρος του σχεδιασμού του την διασύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό της Ελλάδας με την Ιταλία, είναι ... περιττός.

    Απλά να σημειώσουμε ότι ακόμα και ο Σίλβιο Μπερλουσκόν είχε δεχθεί "βαρείς" χαρακτηρισμούς από τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύφθηκε από τις διαρροές του Wikileaks, λόγω της συμμετοχής του στον South Stream. Kαι βέβαια υπάρχει το θέμα των "διαφοροποιήσεων στις πηγές και οδούς ενέργειας" που αναφέρει η ανακοίνωση. Κάτι που είναι σαφώς αμερικανική ρητορική σε ότι αφορά τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο και για πρώτη φορά εμφανίζεται σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών...

    /...

    ΑπάντησηΔιαγραφή