Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Όταν οι Έλληνες celebrities άρχισαν να φιλοσοφούν (σοβαρά) γύρω από την οικονομική κρίση

Παρακαλούνται οι αγαπητοί, άξιοι εκπρόσωποι της showbiz να αφήσουν τις εκτιμήσεις για το ευρώ σε κάποιον ειδικό. 
Ευχαριστώ. 
 
Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. 
Αυτό ισχύει προαιώνια και θα συνεχίσει μέχρι το περίφημο τέλος του κόσμου. 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εμείς έχουμε κι άλλη υπομονή να ακούμε (σχεδόν) κάθε Έλληνα celebrity να αποστάζει τη μικρή του σοφία σχετικά με την κρίση που έχει ταλαιπωρήσει όποιον μιλάει ελληνικά. Και ενδεχομένως και τους ίδιους (αν και συγκριτικά πολύ λιγότερο απ' όσο τον μέσο Έλληνα).
Πάρε ένα εβδομαδιαίο lifestyle περιοδικό. Δεν θα βρεις συνέντευξη φορολογούμενου celebrity που ...

α) να μην κάνει μια μικρή (μεγάλη) αναφορά στην κρίση και τις επιπτώσεις της και 
β) τον ίδιο φορολογούμενο celebrity να βάζει τα κοκκάλινα γυαλιά της σοφίας, να στοχάζεται χολωμένος τα νέα, μετά κρίσης δεδομένα και να χαρίζει στον ελληνισμό έναν χρησμό-φωτεινό σηματοδότη για το μέλλον.
Για παράδειγμα, το ξέρουμε και οι δύο ότι ο Νότης Σφακιανάκης δεν θα μπορούσε να ΜΗΝ έχει προβλέψει τα μελλούμενα. 
Το είπε σε εκδήλωση που παρευρέθη τον περασμένο Νοέμβριο, τονίζοντας ότι "το σκηνικό είναι στημένο" και προβλέποντας ότι αυτό που έρχεται είναι ακόμα δυσκολότερο. Νότη, έχεις το μέγιστο respect μας, αλλά για να πεις κάτι τέτοιο ως ένας λαμπερός, επιτυχημένος, δημοφιλέστατος (αλλά απλά) καλλιτέχνης, πρέπει να έχεις κάνει μια ολιγόωρη κουβέντα με τον καθηγητή Βαρουφάκη. Τουλάχιστον.
Ο Χάρρυ Κλυνν δήλωσε στην Espresso λίγες ημέρες πριν πως η ρίζα του προβλήματος είναι "η στιγμή που άρχισε να γίνεται συνείδηση στον Έλληνα ότι πρέπει να καταναλώνει", ενώ αλλού ο Γιώργος Μαζωνάκης βρίσκει ότι οι συνέπειες της κρίσης έχουν επηρεάσει την ελευθερία της σκέψης και των συναισθημάτων μας.
Σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη το περασμένο καλοκαίρι, η Άννα Βίσση ξέσπασε μιλώντας για την προδοσία του Μεσοπρόθεσμου και για εκείνους που πληρώνουν άδικα τις επιπτώσεις της. Το ενοχλητικό με όλη αυτήν την υπόθεση των "Αγανακτισμένων"-στοχαστών celebrities είναι ίσως η αποστασιοποίησή τους από το ζόρι του "προδομένου" ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια. Όταν το momentum ήταν σαφώς με το μέρος τους (των celebrities), αλλά όχι και με εκείνο του μέσου Έλληνα που τελικά προκύπτει πως δεν είχε ποτέ τη Χρυσή Εποχή του.
Εξαιρετικά σφαιρική και καίρια ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Χρανιώτη σε εβδομαδιαία εφημερίδα. Αξιομνημόνευτα τα λόγια του. "Ζούμε το τέλος του αμερικανικού ονείρου. Πρέπει να αλλάξουν αυτά που κακώς είχαμε οριοθετήσει, όπως το ακριβό αυτοκίνητο, η πισίνα, τα λουλούδια στα μπουζούκια και το άγχος για το δάνειο, για το σπίτι. Έχω δει ανθρώπους στη Λατινική Αμερική και την Ινδία, που η ευτυχία τους έγκειται στην καθαρότητα του πνεύματος", εξηγεί ο Γιώργος. Φήμες λένε ότι μια έδρα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο τον περιμένει καρτερικά. Επιπλέον, για την Ελένη Ράντου, "η κρίση είναι μια μεγάλη παγίδα", ενώ ο Σταμάτης Γονίδης προειδοποιούσε ήδη δυο χρόνια πριν όταν η κρίση χτυπούσε την εξώπορτά μας.
Τέλος (αν και ποτέ δεν μπορεί να ορίσεις το τέλος στην προσφορά των celebrities σε αποθέματα σοφίας για την κρίση), ο διεθνής Χρήστος Βασιλόπουλος που θυμίζει σε κάθε ευκαιρία την αγάπη του γι' αυτόν τον τόπο, μας ενημερώνει ότι ακόμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί περνούν τη δική τους κρίση. 
"Μόνο που είναι πολύ πιο οργανωμένη σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά ζητήματα και μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα".
Και αφού η Ελένη Μενεγάκη μίλησε για την κρίση στο ντοκιμαντέρ της Αλεξάνδρας Πασχαλίδου για λογαριασμό της σουηδικής τηλεόρασης, ο Μάριος Αθανασίου αθώωσε τους Έλληνες για τα δεινά που περνούν κάνοντας ένα πικραμένο σχόλιο για την μεταπολιτευτική Ελλάδα. 
"Δεν έχει καμία ευθύνη ο λαός γι' αυτό που περνά, δεν μπορεί κανείς να του το χρεώσει. Πριν από τη μεταπολίτευση οι Έλληνες περνούσαν δύσκολα. Τους έδωσαν χρήματα. Δεν ήταν λογικό να τα πάρουν;" αναρωτιέται ο γνωστός ηθοποιός στο DownTown.
Πόση συσσωρευμένη και κατόπιν εορτής γνώση, Θεέ; 
Μήπως τελικά οι καλλιτέχνες αυτής της χώρας αποφάσισαν να εντείνουν το κοινωνικό τους έργο, μιλώντας βαθυστόχαστα για την κρίση (ενώ ουσιαστικά δεν τους υποχρέωσε κανείς); 
Βρε λες να είναι αυτοί οι περίφημοι διανοούμενοί που θα πάρουν τη χώρα από το χέρι; Τι, όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου