Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Επιχειρήσεις-τράπεζες με «το χέρι στη σκανδάλη»


Για τη μεγάλη παρτίδα που θα κρίνει το μέλλον πολλών επιχειρήσεων ετοιμάζονται βασικοί μέτοχοι, τραπεζίτες και μεγαλοπρομηθευτές.
Ισχυρός εισηγμένος όμιλος με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, υψηλή κερδοφορία, θετικές ταμειακές ροές και χαμηλό δείκτη P/E -από τους λίγους ελληνικούς με τους οποίους ακόμη ασχολούνται οι ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι- φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας δραστηριότητάς του.

Πρόκειται για τη διαπραγμάτευση πώλησης σε Ελβετό ενδιαφερόμενο ενός ισχυρότατου brand name, που διαθέτει δεκάδες σημεία πώλησης σε θέσεις-«φιλέτα».
Ο λόγος της πώλησης; ...
Οι πιέσεις των τραπεζών, αλλά και οι προτροπές των αναλυτών προκειμένου ο όμιλος να περιορίσει τον δανεισμό του, να μειώσει το κίνδυνο αναχρηματοδότησής και έτσι να διεκδικήσει από τη χρηματιστηριακή αγορά σαφώς υψηλότερο P/E.
H ουσία είναι ότι κίνδυνο αναχρηματοδότησης των δανείων τους διατρέχουν ακόμη και οι ισχυρότερες εταιρίες της χώρας, ακόμη και εκείνοι οι όμιλοι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν... ιερές αγελάδες…

Ενδεικτική είναι η κίνηση του ΟΤΕ, που μετά την πώληση της συμμετοχής του στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, δεν θα έλεγε όχι και στη ρευστοποίηση άλλων θυγατρικών του (π.χ. Hellas Sat). 

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η κίνηση του ομίλου Τιτάν να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης τους επόμενους μήνες έως και 2.031.781 εκ των ιδίων κοινών του μετοχών, «ως επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του, έτσι ώστε ακόμη και στην περίπτωση ιδιαίτερα δυσμενών μακροοικονομικών εξελίξεων να είναι δυνατή η τήρηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών του».

Σαφώς χειρότερη η κατάσταση στη ΔΕΗ, όπου ο δανεισμός είναι μεγάλος και το επενδυτικό πρόγραμμα υπό έντονη αμφισβήτηση για το αν τελικά θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. «Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης δεν φτάνουν», ανέφερε η UBS στην πρόσφατη έκθεσή της για τη μετοχή, προτρέποντας τους πελάτες της να προβούν σε ρευστοποιήσεις…

Αν όμως οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν κίνδυνο αναχρηματοδότησης, φανταστείτε την πίεση που δέχονται οι μικρότερες!

«Είναι σπάνιο να βρει κάποιος εταιρία που να μην αντιμετωπίζει θέμα ρευστότητας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Avenir Θωμάς Αχείμαστος κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρίας του, και μάλιστα το δρομολογούμενο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο αποσκοπεί σε μικρό βαθμό και στην ενίσχυση της ρευστότητας της εισηγμένης (ο δανεισμός της Avenir δεν προέρχεται από την τρέχουσα δραστηριότητά της, αλλά «κληρονομήθηκε» από την Ζήνων).

Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για την Εικόνα Ήχος, όπου ο βασικότερος μέτοχός της (Expert Hellas) δηλώνει πρόθεση να πουλήσει το ποσοστό του χωρίς αντίτιμο, ενώ άλλοι μέτοχοι δηλώνουν πως «χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν τα νέα δεδομένα υπό αυτό το πρίσμα και εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβουν οι προμηθευτές και οι τράπεζες για τη στήριξη ή μη του όλου εγχειρήματος».

Τρίμηνο-«φωτιά» Η ουσία είναι πως σε σημαντικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων οι αντοχές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και τα περιθώρια επιπλέον δανειοδοτήσεων ή νέων μετακυλίσεων δανείων από τις τράπεζες φαίνεται να έχουν στενέψει.

Οι τράπεζες, λοιπόν, πιέζουν τους ιδιοκτήτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τις εταιρίες τους και να περιορίσουν την έκθεσή τους σε δάνεια.

Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, περιμένουν να ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση στο μακροοικονομικό ζήτημα, βάζοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις θέματα «κουρέματος» και «διευκολύνσεων» από τράπεζες και προμηθευτές.

Όσο για τους υποψήφιους αγοραστές και τους στρατηγικούς επενδυτές, αναμένουν και αυτοί να έχουν καλύτερη εικόνα για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας πριν πουν το τελικό Ο.Κ., περιμένοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και τη θετική «ανταπόκριση» των τραπεζών.

Επί του παρόντος, πάντως, είναι χαρακτηριστική η επενδυτική απραξία και οι μόνες δραστηριότητες που παρουσιάζουν κάποια κινητικότητα (όχι απαραίτητα και επενδύσεις) είναι αυτές των τυχερών παιχνιδιών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Γενικότερα, τα πάντα στην οικονομία έχουν σταματήσει εν αναμονή των εξελίξεων γύρω από το PSI+ και την εκταμίευση της μεγάλης δόσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, μια θετική έκβαση για την Ελλάδα στα δύο αυτά μέτωπα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία σταθερού κυβερνητικού σχήματος, θα ξεκαθάριζε σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα και με βάση τη νέα ομαλοποιημένη κατάσταση οι επιχειρηματίες και οι τράπεζες θα αναγκαστούν να βγάλουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι.

Άρα, οι κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται μέσα στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Τότε θα δούμε κατά πόσον οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν «κουρέματα» από τους πελάτες τους (ή από νέους υποψήφιους αγοραστές) και αν οι επιχειρηματίες θα δεχτούν να καταβάλουν φρέσκο χρήμα (που συχνά είναι τοποθετημένο στο εξωτερικό) για να σώσουν τις εταιρίες τους. 

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου