Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ενας «αρχαίος σοφός» που ζει ανάμεσά μας!


Το λαμπρό μυαλό που σέβονται όλη στην Ευρώπη!

Ονομάζεται Κώστας Φωτάκης. Είναι Πρόεδρος του Iδρύματος Τεχνολογίας και Eρευνας (ΙΤΕ), ενός από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης. Η επιστημονική κοινότητατον θεωρεί "πολυσχιδή ιδιοφυία", τον συγκρίνουν με πολυπράγμονες σοφούς, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Εχει επιβάλει τη διεπιστημονικότητα -τα 7 ινστιτούτα του ΙΤΕ συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους- και παράγει απτά αποτελέσματα: είναι το καλύτερο Χρηματοδοτούμενο Ίδρυμα ανταγωνιστικών προγραμμάτων στην Ευρωπαική Ένωση.
Γιατί άραγε δε μας κυβερνούν τέτοιοι Ελληνες;
Πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα του ΙΤΕ...

Το έργο του ΙΤΕ επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στη συντήρηση έργων Τέχνης και γλυπτών με τη βοήθεια λέιζερ, τη δημιουργία ρομπότ που «αναλαμβάνουν» ξεναγήσεις σε μουσεία, την τηλεπισκόπηση του εδάφους για αρχαιολογικές έρευνες και την εξεύρεση θεραπείας σε νεοπλασματικές ασθένειες. 

Πιο αναλυτικά, πρόσφατα ξεκίνησε η εφαρμογή μεθόδου του ΙΤΕ για τον καθαρισμό των μαρμάρων των Καρυάτιδων με λέιζερ. Η μέθοδος του Ινστιτούτου, μάλιστα, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 46 μεθόδους που διαγωνίστηκαν. Η τεχνολογία που η ομάδα του κου. Φωτάκη εφηύρε του χάρισε το προσωνύμιο «Ο προστάτης των Καρυάτιδων» . 

«Γίνεται, έτσι, ουσιαστική και σημειολογική σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη», σχολιάζει για τη διάκριση ο κ. Φωτάκης. «Αρχαιοελληνικός πολιτισμός και νεοελληνική τεχνολογία σε αγαστή σύμπραξη μπροστά στα μάτια των επισκεπτών». 

Ακόμα, επιστήμονες του ΙΤΕ, σε συνεργασία με Βρετανούς από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, έφτασαν ένα βήμα πιο κοντά στη «φυσική» αναγέννηση νευρώνων. Με τη βοήθεια του λέιζερ, κατάφεραν να κατασκευάσουν μικροσκοπικές «σκαλωσιές» από πολυμερές υλικό, επάνω στις οποίες στη συνέχεια αναπτύχθηκαν επιτυχώς νευρικά κύτταρα, τα οποία μάλιστα ακολουθούσαν συγκεκριμένη γεωμετρία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε μελλοντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, να οδηγήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη ή ακόμη και στην αντιμετώπιση σοβαρών εκφυλιστικών νόσων, όπως π.χ. αυτές του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ. (http://bit.ly/opC34D

Ενδεικτικό παράδειγμα των δημιουργικών συμπράξεων που πραγματοποιούνται εντός του ΙΤΕ είναι το γεγονός ότι για την εργαστηριακή εφαρμογή της παραπάνω ανακάλυψης επιστρατεύτηκαν τα Εργαστήρια Φαρμακολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. 

Το ίδιο ινστιτούτο τον προηγούμενο μήνα δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα μελέτη για την ανακάλυψη ενός νέου μηχανισμού εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων, που μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση νόσων όπως το Alzeiheimer, το Parkinson και η νόσος Huntington
(http://www.goodnews.gr/Articles/Biologoi-apo-tin-Kriti-kanoun-spoudea-anakalypsi_1170.html)


 
«Δεν αρκεί να είσαι καλός ή μέτριος. Πρέπει να είσαι άριστος, αλλιώς χάνεσαι», δηλώνει ο κ. Κώστας Φωτάκης,  Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ωστόσο, επειδή έχουμε συνηθίσει να ταυτίζουμε την καταξίωση με τη διεθνή αναγνώριση μερικές από τις επιτυχίες του Κώστα Φωτάκη σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι εξής:

- Από το 1990, διευθύνει την Ευρωπαϊκή Εγκατάσταση Λέιζερ που λειτουργεί στο ΙΤΕ και περιλαμβάνει 26 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ.

- Από το 2010 συμμετέχει στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (high level group of experts) που αξιολογεί συνολικά το Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογία και διαμορφώνει τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2020.

- Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (Leadership Award) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ». Ήταν μάλιστα ο πρώτος μη Αμερικανός επιστήμονας που έλαβε αυτή τη διάκριση.

- Εχει εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (European Optical Society – EOS).

- Το 2010 έγινε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας. Το 2005-6 επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ.

- Είναι συ-συγγραφέας ή συν-εκδότης 4 επιστημονικών βιβλίων παγκόσμιας κυκλοφορίας.


Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, πήρε «Αριστα» στην έκθεση αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της χώρας που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, το ΙΤΕ είναι κερδοφόρο διαχρονικά και αποτελεί διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό.
Από το ΙΤΕ έχουν αναδυθεί πολλές εταιρείες που γιγαντώθηκαν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ενώ οι επιστήμονες του ΙΤΕ έχουν δημιουργήσει «σχολές», σύμφωνα με τον πρόεδρό του.
«Εχουν βγει από εδώ ολόκληρες γενιές επιστημόνων που έχουν δώσει το στίγμα τους στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα»

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην επιτυχημένη πορεία του Ινστιτούτου φέρει το προσωπικό του. 
«Τα άτομα που είναι στη διοίκηση του ΙΤΕ και αυτά που κάνουν την οικονομική διαχείριση αποτελούν παράδειγμα», αναφέρει ο κ. Φωτάκης. 

«Η Μάθηση, η Ερευνα και η Καινοτομία παράλληλα με τον Τουρισμό και την Αγροτοβιομηχανία μπορούν να αποτελέσουν άξονα ανάπτυξης στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Έχει ιδιαίτερη σημασία να στηριχθεί με κάθε μέσο το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει και επίσης να βρεθούν σχήματα τόνωσης υψηλών δεξιοτήτων ταλαντούχων νέων επιστημόνων, τεχνικών, διοικητικών που είναι αναγκαίοι για να δημιουργείται αυτή η προστιθέμενη αξία», σχολιάζει.


Τα 7 Ινστιτούτα, των οποίων προεδρεύει ο κ. Φωτάκης:

-Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ

-Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας

-Πληροφορικής

-Υπολογιστικών Μαθηματικών

-Μεσογειακών Σπουδών

-Χημικής Μηχανικής & Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας

-Βιοϊατρικών Ερευνών

http://www.forth.gr/
http://www.forth.gr/index_main.php?c=42&l=g&s=&p=1
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου