Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πάνω από 95.000 νέοι φεύγουν από τη χώρα...



Η τάση φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας συνεχίζεται και αυξάνεται, όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου,τονίζοντας ότι το 2011 στην πύλη Europass συμπληρώθηκαν σχεδόν τα διπλάσια ευρωπαϊκά βιογραφικά από αυτά του 2010.  
Επικαλούμενος τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, ο κ. Παπανικολάου αναφέρει ότι το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην Ε.Ε. στην συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ρουμανία).
Όπως αναφέρει η ...
Ναυτεμπορική, ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά.
Το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά σε νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι, καθώς μιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως δύο έτη και 21,3% καθόλου).

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. σημειώνει ακόμη ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6% από 45,1% που βρισκόταν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος μέλος (Σλοβακία 35,1%).
Επιπλέον, περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών δεν βρίσκεται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας. «Ένας στους τέσσερις νέους μας, δηλαδή, βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου και τονίζει: «Κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει για την ανεργία και την εργασιακή απόγνωση της νεολαίας στην χώρα είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο».

«Η Ελλάδα», συμπληρώνει, «κινδυνεύει να καταστεί χώρα αφιλόξενη για τα παιδιά της» και καταλήγει πως «αν δεν βρεθούν άμεσα εργαλεία στήριξης της απασχόλησης, ιδίως για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου, η ζημιά που θα προκληθεί στην χώρα εξαιτίας της φυγής των νέων τόσο οικονομικά, καθώς μεγάλο ποσοστό είναι καταρτισμένο και επομένως υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων, όσο και κοινωνικά, θα υπολείπεται εκείνης που προκαλεί σήμερα η οικονομική κρίση».

epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου