Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορική συμφωνία Κίνας - Ιαπωνίας αλλάζει το χάρτη στο παγκόσμιο εμπόριο

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα (δεξιά) στην Κίνα, όπου είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Ζιαμπάο.

Κατ' ευθείαν μετατροπή κινεζικών και ιαπωνικών νομισμάτων για ενίσχυση των διμερών συναλλαγών

Ιστορική συμφωνία για την προώθηση άμεσων συναλλαγών σε γιεν [JPY=X] Σχετικά άρθρα και γιουάν χωρίς τη χρήση δολαρίων ανακοίνωσαν...
χθες Κίνα και Ιαπωνία, μια συμφωνία που αναμένεται να προσδώσει στο γιουάν έναν πιο ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές...
Η σινο-ιαπωνική συμφωνία θα επιτρέψει την άμεση μετατροπή κινεζικών και ιαπωνικών νομισμάτων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και μείωσης του κόστους για τις επιχειρήσεις.
Ιαπωνικές και κινεζικές επιχειρήσεις χρειάζεται να αγοράζουν δολάρια πριν από τη μετατροπή στο νόμισμα που επιθυμούν, διαδικασία που συνεπάγεται έξτρα κόστος. «Δεδομένου του μεγάλου όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της Ασίας, η συναλλαγματική συμφωνία είναι πολύ πιο σημαντική από τις υπόλοιπες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κίνα με άλλες χώρες», επισημαίνει ο Ρεν Σιαφάγκ της IHS Global Insight.

Ο μεγαλύτερος εταίρος
Η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιαπωνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε το 2010 στα 26,5 τρισ. γιεν (339 δισ. δολάρια). Τα σχέδια ανακοινώθηκαν στη διάρκεια επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, στην Κίνα, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Ζιαμπάο.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Japan Bank of International Cooperation την έκδοση ομολόγων σε γιουάν στην Κίνα. Είναι η πρώτη φορά που επιτρέπεται σε ξένο κρατικό οργανισμό η έκδοση ομολόγων σε γιουάν. Ταυτοχρόνως, η Ιαπωνία επιδιώκει αγορές κινεζικών κρατικών ομολόγων, σε μια κίνηση που -σύμφωνα με τους αναλυτές- συνοδεύεται με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο χώρες. Το Τόκιο αποφάσισε την αγορά κινεζικών κρατικών ομολόγων, αξίας έως και δέκα δισ. δολαρίων. Παρόλο που το συγκεκριμένο ποσό αναλογεί μόλις στο 1% των ιαπωνικών συναλλαγματικών αποθεμάτων (συνολικής αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων), είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ιαπωνία θα διατηρεί γιουάν στα αποθέματά της.

Τα οικονομικά προβλήματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο δολάριο και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα . Η Κίνα, μεταξύ άλλων χωρών, έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο, έχοντας προτείνει άλλους τρόπους διαχείρισης του διεθνούς νομισματικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου μεγαλύτερου ρόλου για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή μεγαλύτερου ρόλου του γιουάν. Οι συμφωνίες μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας -της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο- προωθούν μεγαλύτερη χρήση του γιουάν στο διεθνές εμπόριο, περιορίζοντας κάπως τη χρήση του δολαρίου στην Ασία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο.
Με τη Νότια Κορέα
Πέραν της προώθησης διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών, Κίνα και Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας. Η συμφωνία αποσκοπεί στην κατάργηση των δασμών και άλλων εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των χωρών, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. «Στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ιαπωνίας, Κίνας και Νότιας Κορέας, σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο στις συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Νόντα, μετά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό.


Ιαπωνία: Σχέδια μείωσης κρατικών δαπανών
Το «πράσινο φως» σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, που προβλέπει μείωση των κρατικών δαπανών για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, έδωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας, της πλέον υπερχρεωμένης χώρας του ανεπτυγμένου κόσμου. Ωστόσο, οι επικριτές της κυβέρνησης του Γιοσιχίκο Νόντα επισημαίνουν ότι το προσχέδιο βασίζεται υπερβολικά σε μέτρα άντλησης ρευστού, όπως είναι οι εκδόσεις ομολόγων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού.
Βάσει του προσχεδίου, ο προϋπολογισμός για το δημοσιονομικό έτος από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013 θα διαμορφωθεί στα 90,3 τρισ. γιεν (886,5 δισ. ευρώ), την ώρα που για το τρέχον έτος ανέρχεται στα επίπεδα - ρεκόρ των 92,4 τρισ. γιεν. Οι δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 68,4 τρισ. γιεν- ποσό κατά 3,6% χαμηλότερο σε σχέση με τις εκτιμώμενες του τρέχοντος έτους.
Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εκδώσει χρέος ύψους 174,2 τρισ. γιεν (1,71 τρισ. ευρώ) το επόμενο δημοσιονομικό έτος. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 4,6% σε σχέση με τις εκδόσεις του δημοσιονομικού έτους 2011, ενώ συνιστά ρεκόρ για την Ιαπωνία. Οι πωλήσεις ομολόγων προς επενδυτές, όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 149,7 τρισ. γιεν. Οσον αφορά στις εκδόσεις ομολόγων ειδικού σκοπού, θα χρηματοδοτηθούν με έσοδα που θα προκύψουν από μελλοντικές αυξήσεις φόρων και, κυρίως, από τη σχεδιαζόμενη αύξηση στο ΦΠΑ Αρκετοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα σχέδια για αύξηση των φορολογικών βαρών ενδέχεται να μην υλοποιηθούν, εξαιτίας έντονων αντιδράσεων, γεγονός που θα αφήσει ένα «κενό» στα δημοσιονομικά της Ιαπωνίας.
Σημειώνεται το ιαπωνικό δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, απαιτεί πιο δραστικές περικοπές των δαπανών. Από την άλλη, η κυβέρνηση Νόντα καλείται να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, μετά το φονικό σεισμό της 11ης Μαρτίου.
Σε συγκράτηση του ελλείμματος στοχεύει το Πεκίνο
Στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε χαμηλά επίπεδα κατά την επόμενη χρονιά στοχεύει η κινεζική κυβέρνηση, παρά τη δέσμευσή της να ακολουθήσει πολιτική, που θα διασφαλίσει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «China Business News» στόχος του Πεκίνου είναι να μειώσει το έλλειμμα από το προβλεπόμενο για φέτος ύψος των 900 δισ. γιουάν (108,8 δισ. ευρώ) στα 800 δισ. γιουάν ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους πρώτους έντεκα μήνες του 2011 τα έσοδα της Κίνας ανήλθαν στα 9,7 τρισ. γιουάν, ενώ οι δαπάνες ήταν μόλις 8,9 τρισ. γιουάν, επιτρέποντας πλεόνασμα ύψους 835 δισ. γιουάν.
Παρ όλα αυτά το Πεκίνο επιμένει στην πρόβλεψή του για έλλειμμα. Αναλυτές εκτιμούν ότι παρόλο που η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει μία "ανώμαλη προσγείωση" της οικονομίας το 2012, μέσω μίας υπερβολικά συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής, θα αποφύγει σε κάθε περίπτωση να επαναλάβει το "γενναίο" σχέδιο ανάκαμψης του 2008, μέσω του οποίου είχε διοχετεύσει 4 τρισ. γιουάν στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι το για το 2012 οι κινεζικές αρχές αναμένουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 11%. Πρόκειται για ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με την εφετινή χρονιά, κατά την οποία υπολογίζεται ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 13,9%. 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου