Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η παραίτηση


Υπάρχει μία φράση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Στάρκ που έμεινε «έξω» από την αναπαραγωγή της συνέντευξής του στα ελληνικά ΜΜΕ. 
Στη συνέντευξη του, στο γερμανικό περιοδικό, την Wirtschaftswoche, εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του (φεύγει και επίσημα στο τέλος του χρόνου) . 
Όλοι όσοι είχαμε μιλήσει μαζί του, γνωρίζαμε ότι ο Σταρκ ήταν αντίθετος στην αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε διαρκώς τις αρχές μας», μου είχε πει τον Μάιο του 2011 στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Στάρκ στους λόγους παραίτησής του από το... διευθυντήριο της Ευρωτράπεζας εξήγησε ακόμα ότι αν η ΕΚΤ λειτουργούσε όπως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα το ευρώ δεν θα γινόταν ποτέ, προφανώς γιατί η Γερμανία δεν θα συμμετείχε. 
 Το σημαντικότερο όμως από τον απολογισμό του για την κρίση, που έμεινε αμετάφραστο στην αρχική μεταφορά των δηλώσεών του στην Ελλάδα, είναι ότι η χώρα μας στηριγμένη στη διαγραφή του χρέους της και μετά από αυτή τον Ιούλιο «εγκατέλειψε την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια». 
Είναι όμως αυτός ο λόγος, η διαγραφή μέρους του χρέους, για τον οποίο ατόνησαν οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας μετά τον Ιούλιο του 2011; 
Η ΕΚΤ υποστήριξε το πρόγραμμα σταθεροποίησης το οποίο –για πολλούς λόγους – απέτυχε.
Τον περασμένο Μάρτιο είχα ρωτήσει τον κ. Σταρκ πώς, αφού το πρόγραμμα σταθεροποίησης κλονίζει εξίσου τις καλές και τις κακές ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις ισοπεδώνει απέναντι στο τραπεζικό στοίχημα στερώντας την πρόσβασή τους στη ρευστότητα, θα υπάρξουν τα εργαλεία για την ανάκαμψη;  
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει λέγοντας απλώς ότι η ΟΤΕ που δανειζόταν με το επιτόκιο της Ντόιτσε Τέλεκομ απολάμβανε καλύτερων επιτοκίων από τα επιτόκια με τα οποία δανειζόταν το ελληνικό δημόσιο. 
Ως το τέλος η ΕΚΤ, που συμμετείχε στην διαμόρφωση του ελληνικού προγράμματος, αποφεύγει να εξηγήσει που αυτό θα έπρεπε να διορθωθεί. Ίσως χρειασθεί ο διάδοχός του κ. Σταρκ για να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου