Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει με το PSI;


 

Είναι προφανές ότι η διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, μεταξύ των ιδιωτών κατόχων τους, το… θρυλικό πλέον PSI, που ήταν και η «ταμπακιέρα» των διαπραγματεύσεων οι οποίες κατέληξαν στη Συμφωνία των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, στις 27 Οκτωβρίου, δεν είναι όσο… αυτονόητη θα θέλαμε.
Κάτι που επιβεβαιώνεται από τις χθεσινές συναντήσεις του επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, δηλαδή του ανθρώπου ο οποίος εκπροσωπεί τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο...
Αργά το απόγευμα, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση Παπαδήμου στη Βουλή.
Ουσιαστικά, αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου ως… κανονικού, και όχι εντολοδόχου Πρωθυπουργού. Έχει λοιπόν τη σημειολογία της. Όπως και το «βεβιασμένο» του χαρακτήρα της: Νύχτα, και στο ενδιάμεσο της επιστροφής του Τσαρλς Νταλάρα από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το παρασκήνιο της συνάντησης αποκαλύπτει ότι το «κούρεμα» θα είναι… διαβαθμισμένο, ανάλογα με το ποιος είναι ο ιδιώτης επενδυτής, κάτοχος ελληνικών ομολόγων. 
Το IIF θέτει όρους, που εκ των πραγμάτων δημιουργούν ζητήματα. Επιτόκιο 8%. Διάρκεια 15 ετών, και όχι μεγαλύτερη. Καθώς και ένταξη των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, κάτι που θα συνεπάγεται ότι δεν θα μπορούν να… αναδιαρθρωθούν εκ νέου στο μέλλον. Δηλαδή, θα μπλοκάρει στην πράξη ένα πρόσθετο «κούρεμα», το οποίο, αν καταστεί αναπόφευκτο, θα υποχρεωθούν να σηκώσουν στους ώμους τους οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όχι άλλο οι ιδιώτες.
Οι πιεστικές διαπραγματεύσεις, με μια κυβέρνηση η οποία μόλις έλαβε κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, φαίνεται ότι εντάσσονται σε ένα γενικότερο «σενάριο». Απ’ τη μια διατυπώνονται απόψεις περί της αναγκαιότητας να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και να καλύπτει το ποσοστό του (κερδοσκοπικού) επιτοκίου, αν αυτό βρίσκεται πάνω από το 5%. Στην περίπτωσή μας, για παράδειγμα, εφόσον συμφωνηθεί το 8%, η ΕΚΤ θα καλύψει το 3%.
Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη, για «κούρεμα» του κερδοσκοπικού παραδείσου των CDS. Ώστε να επιβληθούν άμεσα κανόνες, που θα αποτρέψουν τη… βουλιμία των αγορών από το να επιζητούν διαρκώς «εθνικό αίμα», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται τη χρεοκοπία μιας χώρας. Δηλαδή, των πολιτών της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση χρέους έχει διεθνοποιηθεί. Από μια σκοπιά, η εξέλιξη αυτή θα διευκόλυνε την Ελλάδα, εφόσον είχαμε τακτοποιήσει… τα του οίκου μας. Δεν τα έχουμε τακτοποιήσει όμως. Με αποτέλεσμα, μια μεταβατική κυβέρνηση, ειδικού σκοπού, να έχει όρια ως προς το μέχρι που μπορεί να φτάσει, σε μια τέτοια, σκληρή διαπραγμάτευση.
Αυτό είναι κάτι που, καλύτερα από κάθε άλλον, το κατανοούν οι αγορές. Και δεν θα δείξουν καμία αυτοσυγκράτηση στο να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου