Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Εδω μέσα γίνονται σόδομα και γόμορα"


Το ποσό των 83,5 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στις εταιρίες Vodafone και Ericsson, όπως αποκάλυψε σήμερα στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Α. Λαμπρινόπουλος. ..


Το ποσό αφορά στο πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στις δύο πολυεθνικές για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όμως το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε το πρόστιμο άκυρο και τώρα η υπηρεσία πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά και μάλιστα εντόκως.


Το ΣτΕ επικαλείται για την ακύρωση του προστίμου το γεγονός πως η απόφαση της ΑΔΑΕ έπρεπε να προέλθει ύστερα από δημόσια συνεδρίαση και όχι κλειστή. 

Νόμος –κολυμβύθρα του Σιλωάμ ακόμη και για μίζες από προμήθειες σε νοσοκομεία, μετά από απευθείας αναθέσεις, είναι ο νόμος 3867 3/8/2010. Σύμφωνα με το άρθρο 27 του εν λόγω νόμου, δίνεται «άφεση αμαρτιών» σε όσους προμήθευσαν ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός, ενώ θεωρούνται νόμιμες όλες οι δαπάνες που απαιτούνται για την εξόφλησή των προμηθευτών μέχρι και την κατάθεση του νόμου στη Βουλή, δηλαδή το 2010.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος προσφύγει νομικά για να καταγγείλει απευθείας ανάθεση σε προμηθευτή υγειονομικού υλικού, για τα έτη πριν από το 2010, θα βρεθεί μπροστά σε τοίχο νομοθετικά «περιφρουρημένο». Έτσι, κατηγορούμενοι που οδηγούνται στα δικαστήρια για μίζες και για προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, αθωώνονται απλώς επιδεικνύοντας το νόμο.

Ετοιμη να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των εργολάβων, χωρίς... πολυφωνίες και πολλές πολλές κουβέντες, εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι τρόποι διαχείρισης των σκουπιδιών που προωθούνται με πρωταγωνιστή τον όμιλο Μπόμπολα οδηγούν μάλιστα και σε πολλαπλασιασμό των δημοτικών τελών.

Την ώρα που οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, φοβούμενοι το άγνωστο οικονομικά μέλλον, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αναζωογονήσουν τα ήδη υπερχρεωμένα ταμεία τους, καταφεύγοντας στη λύση των δανείων.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξασφάλισαν το καλύτερο δανειακό deal ύψους 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017 προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» τους.

Τα δύο κόμματα φαίνεται πως έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και στην τραπεζική κοινότητα και κυρίως στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Marfin και Πειραιώς αφού χρωστάνε συνολικά 290 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό βρήκαν σανίδα σωτηρίας στην Τράπεζα Αττικής.

Δεν είναι μόνο ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν προεισπράξει μέρος των κονδυλίων που «δικαιούνται» έως το 2014, βάζοντας ως εγγύηση τα χρήματα που καλύπτουν τη χρηματοδότηση τους μέχρι τότε, αλλά και το ότι έχουν λάβει τα ποσά με βάση τα σημερινά ποσοστά που είχαν στις τελευταίες εκλογές του 2009: Το ΠΑΣΟΚ με βάση το 43% και η Ν.Δ. το 33%.

Για την ιστορία, το Β' τρίμηνο του 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 5,5 εκ ευρώ και η ΝΔ περίπου 4,2 εκ ευρώ.

Ενα εξίσου ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο διηγούνται βουλευτές, έχει να κάνει με την επιλογή της τράπεζας Αττικής. Τον έλεγχο της τράπεζας έχουν οι Μηχανικοί, πολλά από τα αποθεματικά του ταμείου των οποίων είναι τοποθετημένα εκεί. Ως εκ τούτου, παραδοσιακά πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Φαίνεται λοιπόν ότι, η υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, ΔΑΚΕ Μηχανικών (ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) αναγκάστηκε να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του «πράσινου» προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και πολιτικού μηχανικού κ. Ιωάννη Γαμβρίλη (προέδρου του Δ.Σ. και εντεταλμένου συμβούλου της τράπεζας Αττικής), ως αντάλλαγμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να συναινέσει στη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σάλος έχει προκληθεί μετά την κλήση του πρώην επικεφαλής των "ράμπο του ΣΔΟΕ", Ιωάννη Καπελέρη, από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, με την υποψία για απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την κλήση, ο κ. Καπελέρης είναι ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα από λαθρεμπόριο καυσίμων που φθάνουν τα 15.000.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης βάζουν σε εφεδρεία ακόμη και γιατρούς.

Παρότι το πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο εξαιρεί ρητά τους γιατρούς του ΕΣΥ από την εφεδρεία, παρ αυτά ορισμένες Διοικήσεις Νοσοκομείων άρχισαν να στέλνουν έγγραφες ειδοποιήσεις σε γιατρούς ότι σε 6 μέρες από σήμερα τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας! 

Τη διακοπή του ΕΚΑΣ για 31.638 δικαιούχους αποφάσισε το ΙΚΑ σύμφωνα με εγκύκλιο της Διοίκησης του Ιδρύματος, με την αρχή να γίνεται από τη σύνταξη Δεκεμβρίου, η χορήγηση της οποίας ξεκινά σταδιακά από σήμερα.

Το ποσό του ΕΚΑΣ, ξεκινά από 230 ευρώ και βαίνει μειούμενο στα 57,50 ευρώ ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ σήμερα χορηγείται σε περισσότερους από 193.000 συνταξιούχους. Με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, συνυπολογίζονται όλα τα εισοδήματα εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα.

Το συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8.472 ευρώ και το οικογενειακό τα 15.380 ευρώ.

Από τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα εξαιρεθούν σύμφωνα με την εγκύκλιο, 20.000 συνταξιούχοι λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και όσοι λαμβάνουν σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού.

[...] Θα έπρεπε λοιπόν, να μας εξηγήσουν οι κύριοι που με στόμφο κόπτονται για την ορθή λειτουργία του συστήματος [...] πως είναι δυνατόν αυτοί που διαχειρίζονται την εξουσία να χτυπήσουν τη διαπλοκή κρατικών ιθυνόντων και μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγει διαφθορά, δίχως να εκλείψει η απώτερη αιτία του φαινομένου που δεν είναι άλλη απ’ την οργιώδη ανισοκατανομή οικονομικής και πολιτικής δύναμης μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή τη συγκέντρωση όλης της εξουσίας στα χέρια των λίγων.

Τι να σου κάνει η «διαφάνεια» όταν, για παράδειγμα, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης οι μικρομεσαίοι που χρειάζονται ρευστό προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο στις επιχειρήσεις τους τρέχουν στους τοκογλύφους (που με τη σειρά τους θα δωροδοκήσουν διάφορους κρατικούς λειτουργούς για να καλύψουν τα επιπλέον έσοδα τους, για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη κλπ);

Όσον αφορά τις αυστηρότερες ποινές, εκτός του ότι αυξάνουν την τιμή της μίζας λόγω της μεγέθυνσης του ρίσκου, προϋποθέτουν [...] περισσότερους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πράγμα που σημαίνει συστάσεις επιτροπών (και υποεπιτροπών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες!) που θα χτυπήσουν υποτίθεται το πρόβλημα τελειωτικά. Έλα όμως που σ ένα σύστημα, που αναθέτει σε «ειδικές» υπηρεσίες υποθέσεις που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, οι υπηρεσίες διαφθείρονται ακριβώς γιατί τους έχει ανατεθεί η αποστολή αυτή. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι παραβατικές απ’ την ίδια τους τη (συστημική) φύση, εφόσον η διαφθορά είναι και η ίδια γενεσιουργό αίτιο του εαυτού της. Η κάθε υπηρεσία «εσωτερικών υποθέσεων» λοιπόν, είναι εφαλτήριο διαφθοράς και γεννά «ανάγκη» για νέες ελεγκτικές επιτροπές, οι οποίες με έναν μυστηριώδη τρόπο θα είναι υποτίθεται πιο έντιμες απ τις προηγούμενες.
[...]
Ένα άλλο πιο αποτελεσματικό υποτίθεται μέτρο που προτείνεται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς μακροπρόθεσμα, είναι η αλλαγή των κοινωνικών αξιών. Αυτό πάλι έχει δυο σκέλη:

1. Υποστηρίζεται ότι με τη σωστή πολιτική βούληση είναι δυνατό να αλλάξει η κυνική στάση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα. Αν παταχθεί η διαφθορά στην πράξη και αναδειχτεί το πρόβλημα ως ένα απ τα κεντρικά εθνικά θέματα τότε κι οι πολίτες θα γίνουν πιο τίμιοι απέναντι στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Είναι βέβαιο ότι για να λειτουργήσει ένα οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα, πρέπει να έχουν οι πολίτες του (και κατ’ επέκταση το στελεχικό του δυναμικό) ένα μίνιμουμ υπόστρωμα συνείδησης, μια ελάχιστη δόση τιμιότητας. Όμως αυτό το υπόστρωμα δεν είναι ανεξάρτητο απ’ το σύστημα μέσα στο οποίο δημιουργείται. Όταν, για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι βομβαρδίζονται καθημερινά από τα κανάλια για τις καταναλωτικές «ανάγκες» που πρέπει να έχουν, τη στιγμή που ο μισθός τους δεν φτάνει καλά-καλά ούτε για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, δεν είναι τόσο περίεργο που προσπαθούν να τον αυξήσουν με «μπαξίσια». Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το παράδειγμα που παίρνουν από τους υπουργούς τους είναι αυτό μιας πελώριας ρεμούλας και αρπαχτής, με τους επαγγελματίες πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας να ζουν συνήθως ζωή μεγιστάνων. Όταν μιλάμε για συνειδητούς πολίτες, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν στη συνείδηση τους ταυτισμένο το προσωπικό με το κοινωνικό συμφέρον, σ’ αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση όπου συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα άλλο κοινωνικό σύστημα και συνακόλουθα μια άλλη Παιδεία . Ούτε δηλαδή ο αυξημένος βαθμός της συνείδησης των πολιτών είναι πανάκεια αν δεν υπάρξει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν θα επιτρέπει την εμφάνιση φαινομένων απληστίας και εγωπαθούς ιδιοτέλειας, όπως οι μίζες και τα λαδώματα.

2. Να δοθούν ηθικά κίνητρα στους υψηλά ιστάμενους ώστε να αποκτήσουν ισχυρό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, συνοδευόμενα από ικανοποιητικές αποδοχές ως ανάχωμα στο δέλεαρ του λαδώματος. Όμως, παρόλο που το δικαστικό σώμα έχει απ’ τους πιο αυστηρούς κώδικες δεοντολογίας, αυξημένη, θεωρητικά, συναίσθηση του ειδικού ρόλου του και είναι επαρκέστατα αμειβόμενο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το παραδικαστικό κύκλωμα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για την αξιοπιστία και τη δύναμη των ηθικών κινήτρων και των ικανοποιητικών αποδοχών σε μια οικονομία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου