Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Παραίτηση σε 6 άτοκες δόσεις.

Οι μέρες είναι πονηρές.
Και όταν τέτοιες μέρες αφήνεις την πόρτα της κρεβατοκάμαρας ανοιχτή πολλές ώρες, μαζεύονται και πολλοί μνηστήρες εκεί μέσα και άντε να τους διώξεις.
Αντί λοιπόν να βρουν έναν οποιονδήποτε για πρωθυπουργό μέσα σε λίγες ώρες, απέδειξαν ότι πλέουν σε βαθιά αχαρτογράφητα πελάγη, και μαζί τους παρασέρνουν και εμάς.
Ποιοι όμως;
Ο κ. Παπανδρέου;
Η Κοινοβουλευτική του Ομάδα;
Ο κ. Σαμαράς;
Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης;
Ποιοι;
Για μισό λεπτό να δούμε τι προβλέπει το Σύνταγμα, και μετά θα βρούμε ποιος φταίει για τούτο το μαρτύριο που τραβάμε...

Το Σύνταγμα λοιπόν λέει ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραιτηθεί:  
“ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.” (Άρ. 38 – παρ.2)
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν η K.O. του ΠΑΣΟΚ διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τότε θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό το αργότερο σε τρεις ημέρες από την ημέρα της παραίτησης του προηγούμενου Πρωθυπουργού.
Πάμε τώρα στο σενάριο όπου υπάρχουν διαρροές και κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών
Σ’ αυτή την περίπτωση:
“… ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής” (Αρ. 37 – παρ.2)
Αυτό μεταφράζεται ως εξής: Το ΠΑΣΟΚ (που στο υποθετικά) βρέθηκε με λιγότερους από 151 βουλευτές θα πάρει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν μέσα σε τρεις ημέρες αποτύχει, επιστρέφει την σκυτάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος την παραδίδει στην Νέα Δημοκρατία και ούτω καθεξής.
Αν όλες οι διερευνητικές εντολές αποτύχουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σύσκεψη αρχηγών κομμάτων της Βουλής σε μια ύστατη δική του προσπάθεια για σχηματισμό Κυβέρνησης η οποία θα πάει τη Χώρα σε εκλογές. Αν ούτε αυτός τα καταφέρει, αναθέτει την ίδια δουλειά στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αυτά και άλλα πολλά λέει το Σύνταγμα.
Θα πάμε και στα επόμενα αν χρειαστεί.
Όμως, για να δούμε τι μάθαμε ως εδώ.
Ότι ο Σαμαράς δεν έχει καμία μα καμία αρμοδιότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με το πρόσωπο του «μεταβατικού» πρωθυπουργού. 
Δηλαδή, στον Σαμαρά, όποιον και να του ανακοινώσουν σαν πρωθυπουργό, το μόνο που μπορεί να πει είναι ότι «ευχαριστώ για την πληροφορία, πάρτε τον από το χέρι και πηγαίνετέ τον στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να τον ψηφίσει».
Έτσι δεν είναι;
Και εδώ έρχεται η ανακοίνωση του Σαμαρά που λέει πολύ απλά το εξής (κάνω copy + paste):
«Πολλοί φαίνεται ότι θα το ήθελαν, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Εμείς είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο Πρωθυπουργό την έχει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Εμένα το πρόβλημά μου δεν είναι τα πρόσωπα. Το πρόβλημά μου είναι να ξεμπλοκάρει, επιτέλους, η 6η δόση, η δανειακή σύμβαση, να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή την ώρα των διεθνών κρίσιμων στιγμών. Και, δυστυχώς, των αναταράξεων που περνούν οι διεθνείς αγορές, ώστε να φτάσουμε σε αυτό που είναι το μεγάλο ποθούμενο όλων των Ελλήνων και δικό μας:
Οι εκλογές. Για να μπορέσει, επιτέλους, να μιλήσει ο μόνος που δικαιούται να μιλήσει και που ζητούμε να μιλήσει. Που είναι ο ελληνικός λαός».

Τι απ’ όλα αυτά που λέει ο Σαμαράς και το Σύνταγμα δεν γίνεται κατανοητό;
Τι ακριβώς απεργάζονται όσοι επιμένουν στο αντιπατριωτικό σενάριο “όλοι ίδιοι είναι, όλοι θέλουν το κακό μας, μόνον η Μέρκελ και τα Ες Ες μας αγαπούν”;
Να λοιπόν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου παραιτείται σε έξι άτοκες δόσεις. Διότι έχει τα λερωμένα τα άπλυτα να συμμαζέψει μέσα στο κόμμα του.

Καλή δύναμη
Κώστας Κουρούνης
http://freepen.gr/epikairotita/656

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου