Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φόρος 30% ή κατάσχεση καταθέσεων για όσους έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία!

Στον δρόμο που  άνοιξαν Γερμανία και Ηνωμένο  Βασίλειο κινείται η Ελλάδα, προωθώντας συμφωνία με την Ελβετία για να διασταυρώσει λογαριασμούς και φορολογικές  δηλώσεις όσων έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. 
Με στόχο την διμερή συμφωνία Ελλάδος-Ελβετίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, συνάντηση στη Βέρνη μεταξύ των γ.γ. των υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών, κ.κ. Η. Πλασκοβίτη και M. Ambuhl.  
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει δύο μορφών συμφωνία:
-είτε να ανοίξουν  οι λογαριασμοί και να δοθούν  στην Αθήνα τα στοιχεία για  τις καταθέσεις σε ελβετικές  τράπεζες,
- είτε να επιβληθεί  ένας «οριζόντιος φόρος» (πχ 20%-30%) επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου στην  Ελβετία που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.
..
Είτε τον φόρο εισπράξουν άμεσα οι ελληνικές αρχές, είτε οι ελβετικές για να τον αποδώσουν  στην Ελλάδα, θα αφορά ένα ύψος καταθέσεων και άνω (πχ 100.000 ευρώ ανά καταθέτη). Εγκαταλείπονται ουσιαστικά τα «ήπια» σενάρια για φόρο μόνο 10% επί των καταθέσεων, σαν να ήταν κατατεθειμένα στην Ελλάδα.  Αν μάλιστα, λένε στο υπουργείο Οικονομικών,  οι καταθέσεις αυτές του εξωτερικού δεν δηλώθηκαν στην δήλωση Ε1 του 2011 στον ειδικό κωδικό, τότε θα μπορούν και να κατάσχονται.
Στις συμφωνίες  που πέτυχαν πάντως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο φόρος επιβάλλεται ετου συνόλου του κατατεθειμένου κεφαλαίου, και υπολογίζεται βάσει ενός τύπου που λαμβάνει υπόψη την κίνηση του λογαριασμού για το  χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα ετών, την κίνηση του λογαριασμού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας και άλλες παραμέτρους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές  καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο  παροχής πληροφοριών και στοιχείων  από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν  αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε  κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.

Οι συνομιλίες είναι  σε προχωρημένο στάδιο και θα πάρουν τη μορφή προσυμφώνου (cornerstone agreement) που θα εγκριθεί  από τις δύο πλευρές και θα δημοσιοποιηθεί έως τα τέλη του έτους. Στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν να προλάβουν το κρίσιμο 60ήμερο μέχρι τον επόμενο έλεγχο της Τρόικα και την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Δηλώσεις έκανε σχετικά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία «στα πρότυπα των συμφωνιών που αυτή σύναψε πρόσφατα  με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας» ώστε  η Ελλάδα να εισπράξει «διαφεύγοντες φόρους πολλών ετών ή θα πληροφορηθεί στοιχεία που θα της επιτρέψουν να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι  διατηρούνται ενεργές  τυχόν ποινικές ευθύνες, π.χ. λόγω ξεπλύματος μαύρου  χρήματος». Έστω και αργά, η εξέλιξη αυτή με την Ελβετία, σε συνδυασμό με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που ισχύει πλέον στη χώρα μας,  και τη δημοσιοποίηση -αρχικά στη Βουλή- των ονομάτων  όσων μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να εστιάσει  καλύτερα τις προσπάθειες αντιμετώπισης της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. 
apospasma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου