Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόκειται άραγε για ένα επικοινωνιακό come back του Κ. Καραμανλή; Για ποιο λόγο;

Ενα παράξενο -για τα πολιτικά πράγματα της χώρας- φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. 
Ενα πολιτικό πρόσωπο που στο -όχι μακρινό- παρελθόν οδήγησε με τους χειρισμούς του τη χώρα στο βαθύ τέλμα, παρ' ότι έχει επιλέξει επί δύο συναπτά έτη τον δρόμο της σιωπής, βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα! Για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, αλλά με θετικό πρόσημο πλέον...
Πρόκειται για τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος έχει κατορθώσει να μιλούν οι άλλοι γι' αυτόν, την ώρα που ο ίδιος παραμένει συνειδητά εξαφανισμένος από το πολιτικό προσκήνιο.
Θετικές δηλώσεις από παραδοσιακούς αντιπάλους του, θεωρίες συνωμοσίας περί δολοφονίας του και στοχοποίησής του από ξένα κέντρα καθώς και φωτογραφίες που παραπέμπουν σε ένα μάλλον φιλολαϊκό lifestyle "βομβαρδίζουν" τη δημοσιότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται άραγε για ένα επικοινωνιακό come back του Κ. Καραμανλή; Και αν ναι, ποιος το έχει σχεδιάσει και με τι στόχο;


Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος διατηρεί επαφές με το σύνολο σχεδόν των προσώπων που ανήκαν στο στενό του επιτελείο την πενταετία 2004-2009, αρνείται πεισματικά ότι είναι στις επιδιώξεις του η επιστροφή σε κεντρικό πολιτικό ρόλο.


Κανείς όμως από τους συνομιλητές του δεν πείθεται, καθώς όλοι τους θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία και του αναγνωρίζουν ότι και στρατηγική σκέψη έχει αλλά και -κυρίως- υπομονή να περιμένει, διότι μια ενδεχόμενη επιστροφή του "περνά" μέσα από την αποτυχία τόσο του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Αντ. Σαμαρά.


Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο, είναι βέβαιο ότι η έλλειψη ηγετικού προφίλ, τα χαμηλά ποσοστά που εξακολουθεί να διατηρεί, αλλά και οι αποστάσεις που έλαβε στην αρχή της θητείας του από το όνομα "Καραμανλής", που για τη ΝΔ εξακολουθεί να σημαίνει πολλά, έχουν ενισχύσει εμμέσως το προφίλ του πρώην πρωθυπουργού. Ομως προφανώς κάτι τέτοιο δεν αρκεί.


Για τον λόγο αυτό, επιστρατεύτηκαν, το τελευταίο διάστημα και άλλα μέσα, επικοινωνιακού χαρακτήρα περισσότερο, προκειμένου να αποκαταστήσουν (εάν αυτό είναι δυνατόν) τη θρυμματισμένη πολιτική εικόνα του Κ. Καραμανλή.


Η αρχή έγινε με την προβολή θεωριών συνωμοσίας, από στελέχη που ανήκουν στους τακτικούς συνομιλητές του κ. Καραμανλή. Πρώην υπουργοί στήριζαν και στηρίζουν τη θεωρία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ "έπεσε" λόγω των πιέσεων ξένων κέντρων και δη αμερικανικών που αντιμετώπισαν αρνητικά τόσο την απόφαση για το "βέτο" στο Βουκουρέστι έναντι της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ όσο και την προώθηση του έργου για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.


Σενάρια


Η συνέχεια δόθηκε με την προβολή μίας ακόμη πιο επικίνδυνης θεωρίας, η οποία προφανώς σχετίζεται με την πρώτη. Οτι οι Αμερικανοί σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρώην πρωθυπουργό στις αρχές του 2009, μια ιστορία που δυσκολεύονται να πιστέψουν οι τότε υπουργοί. Το σχετικό δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού που ανέφερε την εμπλοκή Αμερικανών και Ρώσων μυστικών πρακτόρων στην Ελλάδα αναπαράχθηκε, κυρίως, από το Διαδίκτυο.


Το τρίτο γεγονός που συνηγορεί στην υπόθεση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας του κ. Καραμανλή, αφορά το θέμα των υποκλοπών. Η συγκυρία της ανάσυρσης από το αρχείο του θέματος αυτού, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που εμφανίζουν στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα να έχουν ενεργό ανάμειξη στην υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα το 2006, λειτουργεί συμπληρωματικά στη συνολική θεωρία συνωμοσίας ότι οι Αμερικανοί είχαν στοχοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό.


Για να αγγίξουν την κοινή γνώμη ρίχνουν στη "μάχη" lifestyle στιγμιότυπα της οικογένειας


Η συνωμοσιολογία, όμως, δεν αρκεί για να ξεχαστούν τα όσα συνέβησαν την πενταετία 2004-2009. Για τον λόγο αυτό, τις τελευταίες ημέρες προβάλλονται (μέσω του Διαδικτύου κυρίως) και lifestyle στιγμιότυπα που αφορούν τον κ. Καραμανλή. Εσχάτως είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες της κυρίας Νατάσας Καραμανλή με τα παιδιά της, του ίδιου του κ. Καραμανλή να περνά ξέγνοιαστες στιγμές στη Ρόδο κ.λπ.


Αυτές οι εικόνες, βέβαια, συνοδεύονται από θετικά σχόλια για τον τρόπο ζωής του πρώην πρωθυπουργού. Είναι βέβαιο ότι οι κινήσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλο είναι το τμήμα αυτό...


Οι σχέσεις του ονόματος "Καραμανλής" με τον "σκληρό πυρήνα" της κομματικής βάσης παραμένουν ισχυρές (κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από την υποδοχή που θα του επιφυλάξουν οι Θεσσαλονικείς όταν θα παραστεί στην ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ). Ωστόσο η κομματική βάση δεν φτάνει για να οδηγήσει τον πρώην πρωθυπουργό στο πολιτικό προσκήνιο. Γι' αυτό και στόχος της προσπάθειας είναι να πειστεί ένα ευρύτερο τμήμα του ελληνικού λαού ότι ο Κ. Καραμανλής έστω και διά της σιωπής του είναι παρών στην πολιτική ζωή της χώρας...


Τα πρόσωπα που θα είχαν κάθε λόγο να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκατάστασης της δημόσιας εικόνας του, είναι πολλά. Κατ' αρχάς, το σύνολο σχεδόν των πρώην υπουργών που γνωρίζουν ότι σε μια κυβέρνηση Σαμαρά δύσκολα θα είχαν θέση ή τουλάχιστον δεν θα ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.


Επίσης, πρόσωπα που ευεργετήθηκαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και εν τέλει πολιτικά στελέχη (εντός και εκτός ΝΔ) που γνωρίζουν ότι η επανεμφάνιση του θα δημιουργούσε πολλά και ποικίλα προβλήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά στον κ. Σαμαρά, ο οποίος νιώθει πολιτικά πιεσμένος εξαιτίας του εύθραυστου εσωκομματικού περιβάλλοντος.


Περιμένοντας τις εκλογές


Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξουν γεγονότα με στόχο τη συντήρηση ενός τέτοιου κλίματος. Από το αποτέλεσμα δε των επόμενων εκλογών όποτε και αν γίνουν θα κριθούν τα πάντα. Εάν ο Σαμαράς κερδίσει την αναμέτρηση είναι προφανές ότι τα σχέδια αυτά θα πέσουν στο κενό και ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι κυρίαρχος στην Κεντροδεξιά. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, όσοι βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση αυτή θα επιμείνουν.


Οσο για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, δεν αναμένεται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, καθώς οι συνεργάτες του θεωρούν ότι "η σιωπή τού βγαίνει". Τα σενάρια περί συνέντευξης, συγγραφής βιβλίου, δημόσιων παρεμβάσεων στη Βουλή κ.λπ. δεν υπήρξαν ποτέ ρεαλιστικά. Οπως έπραξε και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, επιλέγει συνειδητά να μένει εκτός "κάδρου".


Οπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του, η επόμενη δημόσια δήλωσή του θα γίνει μόνο όταν προκηρυχθούν οι εκλογές. Η παρέμβασή του θα έχει αμιγώς κομματικό χαρακτήρα και θα γίνει για να υποστηρίξει τη ΝΔ. Ηδη έχει καταστήσει σαφές στον κ. Σαμαρά ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στη λίστα της Α' Θεσσαλονίκης. Στο παρασκήνιο πάντως, οι επαφές του συνεχίζονται, καθώς οι "πόρτες" του πολιτικού του γραφείου είναι ανοικτές.


Οι βουλευτές της ΝΔ που τον επισκέπτονται δεν είναι λίγοι, αλλά ο ίδιος αποφεύγει συνειδητά κάθε συζήτηση για τα εσωκομματικά. Μια τακτική, την οποία θα ακολουθήσει μέχρι το βράδυ των επόμενων εκλογών...


"Φλερτ" και από τον ΛΑΟΣ-Πλέκουν το εγκώμιό του για να... πλησιάσουν την Κεντροδεξιά


Στη Ρόδο, όπου πέρασε το τελευταίο (;) μέρος των θερινών του διακοπών, ο Κ. Καραμανλής πληροφορήθηκε τις θετικές (και επαναλαμβανόμενες) δηλώσεις στελεχών του ΛΑΟΣ για τον ίδιο.


Την αρχή έκανε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος σε διαδοχικές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις έπλεξε το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού και μάλιστα είπε σαφώς ότι εάν παρέμενε στο "τιμόνι" της χώρας, η κατάσταση στην οικονομία δεν θα ήταν τόσο άσχημη.


Η τοποθέτηση αυτή του βουλευτή του ΛΑΟΣ δεν ήταν τυχαία, καθώς τη "σκυτάλη" τις επόμενες ημέρες πήρε ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έκανε πολλά βήματα μπροστά. "Τώρα ίσως γινόταν καλύτερος πρωθυπουργός. Δεν πιστεύω ότι τελείωσε. Εχει ένα περιθώριο. Είναι 55 ετών. Δεν ξέρω όμως πότε θα γίνει" είπε χαρακτηριστικά.


"Επένδυση"


Είναι προφανές ότι ένα νέο πολιτικό φλερτ βρίσκεται στη αρχή του? Ο κ. Καρατζαφέρης επενδύει στο όνομα "Καραμανλής", που έχει ακόμη ισχυρά ερείσματα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι οι σχέσεις του νυν με τον τέως πρόεδρο της ΝΔ διακρίνονται από καχυποψία.


Παράλληλα, παρατηρεί ότι ορισμένα γεγονότα με κυριότερο αυτό των ερευνών για τις υποκλοπές, που εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό να βρίσκεται στο στόχαστρο της πρεσβείας των ΗΠΑ, είναι πιθανόν να ενισχύσουν το πολιτικό προφίλ του κ. Καραμανλή και εκτιμά ότι όσοι μιλούν με σεβασμό για το πρόσωπό του θα διευρύνουν την επιρροή τους στον χώρο της Κεντροδεξιάς.


Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι βέβαιο ότι οι εκδηλώσεις? αγάπης προς τον Κ. Καραμανλή θα πληθύνουν από την πλευρά του ΛΑΟΣ με στόχο την αποκόμιση εκλογικών κερδών.


Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τον Κ. Καρατζαφέρη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αρνηθεί να τον συναντήσει, παρά το αίτημα που έχει δεχθεί περισσότερες από μία φορές.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ / ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου