Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Παγωμάρα στον πολιτικό και οικονομικό κόσμο από τις χρυσές μετοχές!

Απόλυτα αιφνιδιασμένη δείχνει η πολιτική και οικονομική ηγεσία μετά την αποκάλυψη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για τις χρυσές μετοχές της "Τράπεζας της Ανατολής" που βρέθηκαν σε σεντούκι πολίτη στην Πάτρα.
Οι μετοχές αποτιμώνται σε 640 δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές και στην όλη υπόθεση εμπλέκεται τόσο η Εθνική Τράπεζα, όσο και η Τράπεζα της Γαλλίας.
Η Τράπεζα της Ανατολής, δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Μικρά Ασία, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια και το 1932...
συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα. Όμως, δεν έγινε ποτέ εκκαθάριση όπως προέβλεπε και προβλέπει η νομοθεσία, γεγονός που καθιστούν τις μετοχές απολύτως ενεργές.
Ο δικαιούχος Αρτέμης Σώρρας, μόλις ανακάλυψε την ύπαρξη των μετοχών, δώρισε 4 από αυτές στη μη κερδοσκοπική εταιρεία «END», με αποκλειστικό σκοπό να διατεθούν για την εξόφληση του ελληνικού χρέους (υπολογίζεται σε 300-400 δισ. ευρώ)! Προκειμένου να διασφαλιστεί η δωρεά ο κ. Σώρρας κατέθεσε το αποδεικτικό της στην 3η ΔOΥ Πατρών προκειμένου το κράτος να εισπράξει τον αναλογούντα φόρο, ο οποίος ανέρχεται σε 13,5 δις. ευρώ (δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί σε όλα τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση).Η Εφορία παρέπεμψε το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου και εκκρεμεί (;).

Τραπεζικοί παράγοντες δηλώνουν άγνοια του γεγονότος, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν ακόμη και την ύπαρξη της «Τράπεζας της Ανατολής».
Η υπόθεση προσλαμβάνει και ευρύτερα διάσταση από την στιγμή που ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «END»  Εμμανουήλ Λαμπράκης δημοσιοποίησε από τα ερτζιανά του zougla radio την εξής λεπτομέρεια. O καθηγητής  Καρυώτης ενημέρωσε προσωπικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο διατηρεί μακρά πολιτική φιλία και του παρέδωσε φάκελο με όλα τα στοιχεία.
Παράλληλα από το αρχείο της εταιρείας προκύπτει πως έχει αποσταλεί επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με όλα τα επίμαχα στοιχεία επίσης. Δεν νοείται λοιπόν επίκληση αγνοίας εκ μέρους του πολιτικού συστήματος εξουσίας.

Το ιστορικό

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d’ Orient». Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.



Κατά τον ισχύοντα νόμο επιβάλλεται να διενεργηθεί εκκαθάριση. Τρεις εκκαθαριστές αναλαμβάνουν την υπόθεση κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνελεύσεως της «Τράπεζας της Ανατολής». Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνικής Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Πιθανώς να έχει και δίκιο ως προς τις μετοχές αν και εφόσον αυτές ήταν σε δραχμές, βοηθούσης και της τότε πτωχεύσεως του ελληνικού κράτους.

Όμως οι μετοχές αυτές στις οποίες αναφερόμεθα ήταν σε… χρυσό. Η αναφορά είναι σαφής και εγγυητής κάθε τέτοιας μετοχής ήταν και… είναι η Τράπεζα Γαλλίας.

Τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Διοικητής της κ. Προβόπουλος είναι απόλυτα ενήμερος γι’ αυτό. Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».

Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.

Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει 4 μετοχές στην «END» και καταθέτει την δήλωση φόρου δωρεάς στην Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις Μ.Κ.Ο. είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η Εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Η όλη υπόθεση, μπορεί να προκαλέσει έντονους κραδασμούς στο ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αφού εμπλέκεται και η Τράπεζα της Γαλλίας, ενώ η δωρεά μπορεί να εξαλείψει το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου