Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ρωσία αγοράζει το χρέος της ευρωζώνης!

Τον χειρότερο εφιάλτη τους (αρχίζουν να) ξαναζούν όσοι έχουν ποντάρει αμύθητα, όπως αποδεικνύεται από το πάθος της εμμονής τους, ποσά στην προοπτική χρεοκοπίας της ευρωζώνης. 
Με πρώτο «θύμα» την Ελλάδα, και στη συνέχεια ένα ντόμινο που θα συμπαρασύρει τουλάχιστον την ΙταλίαΙσπανία. και την
Ώστε οι κερδοσκόποι να μπορέσουν να βγάλουν από τα CDS ικανά χρήματα για να ζήσουν… δυο γενιές διαδόχων τους.
Μετά λοιπόν από την κομβικής σημασίας παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Μπαράκ Ομπάμα να στέλνει ακόμη και τον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Ecofin, για να ασκήσει εκ του σύνεγγυς πίεση στους...
Ευρωπαίους ηγέτες, τις διαβεβαιώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, του Νικολά Σαρκοζί, του Ζοζέ Μπαρόζο και του Όλι Ρεν ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, και τις σχετικές νουθεσίες του Ζακ Ντελόρ για τη συνειδητή διάσωση της ευρωζώνης, ήρθαν η Βραζιλία και η Ρωσία, να ορθώσουν ένα ισχυρό τείχος απέναντι στους διεθνείς «παπαγάλους» της χρεοκοπίας.
Η Βραζιλία ήταν εκείνη η οποία πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει και στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη να συνδράμουν εμπράκτως την ευρωζώνη να εξέλθει της σημερινής κρίσης. Διαπιστώνοντας ότι αν δεν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη, και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να τρικλίζει.
Την προτροπή της Βραζιλίας «άκουσε» η Ρωσία. Μόνο που η Μόσχα, κινούμενη με πολιτική διορατικότητα, πήγε την υπόθεση πιο μακριά. Και δια του Αλεξέι Κούντριν, σημερινού υπουργού Οικονομικών, και επικρατέστερου αυριανού πρωθυπουργού, εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέψει στο Κρεμλίνο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει μέρος των αποθεματικών της σε ενιαία ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά ακόμη και να συνεργαστεί με μεμονωμένες χώρες.
Μια τέτοια «μεμονωμένη» χώρα είναι φυσικά η Ελλάδα, που αποκτά δυνητικά μια πρόσθετη, ισχυρή και αξιόπιστη διέξοδο, στην αναζήτηση μέσων και πόρων για την αναχρηματοδότηση της οικονομίας.
Το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως συνεπάγεται μια ηχηρή παρέμβαση στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, την αγορά ευρωομολόγων, όταν και εφόσον κυκλοφορήσουν, τις απευθείας, μονομερείς συμφωνίες με «προβληματικά» κράτη, αλλά και την προώθηση επενδυτικών δραστηριοτήτων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω, οι πραγματικά ισχυροί του πλανήτη παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην μείνουν, και αυτή τη φορά, στις εξαγγελίες, αλλά να προχωρήσουν σε πράξεις.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου