Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Το σαββατοκύριακο του τρόμου... Τα Τρία 'Σενάρια'


Τρία φαίνεται ότι είναι τα εναλλακτικά σενάρια για την μαστιζόμενη από την χειρότερη κρίση στην ιστορία της ελληνική οικονομία.

Σενάριο πρώτο – Πιθανότητα επιβεβαίωσης 75%
Να υπάρξει ένα επιθετικό haircut στα ομόλογα 50% με 60% με ταυτόχρονη κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι έως τώρα το haircut 21% δεν είναι επαρκές να αντιμετωπίσει το... δισεπίλυτο ελληνικό πρόβλημα όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να υποστεί ένα haircut 50% με 60%.
Αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές τράπεζες επιπλέον 10 δις ευρώ κεφαλαιακές απώλειες.
Ήδη έχουν καταγράφει 4,8 δις ευρώ κεφαλαιακές ζημίες άρα σωρευτικά 15 δις ευρώ κεφαλαιακές ζημίες.
Σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες υποχρεωτικά θα στραφούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες θα αυξηθούν και λόγω της Blackrock.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν μετά βεβαιότητας το ΤΧΣ αν υπάρξει και νέο haircut.
Το σενάριο αυτό έχει πιθανότητα επιβεβαίωσης 70%. Με βάση αυτό το σενάριο το βάρος το επωμίζονται οι επενδυτές και έμμεσα οι φορολογούμενοι μέσω των χρημάτων του ΤΧΣ.
Η λύση αυτή πρέπει να συνοδευτεί με σημαντικά νέα μέτρα από την κυβέρνηση ειδικά στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Σενάριο δεύτερο – πιθανότητα επιβεβαίωσης 20%
Ήδη σε ευρωπαϊκούς κύκλους έχει εξεταστεί μια λύση που επιτρέπει σε καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά σε ένα δεύτερο ευρώ β΄ κατηγορίας.
Σε αυτό το ευρώ οι χώρες που θα ενταχθούν θα έχουν την δυνατότητα υποτίμησης έως 20% με 30%.
Η εξέλιξη αυτή όμως ενέχει τεράστιους κινδύνους για το ευρώ και την συνοχή της ΕΕ.
Μια τέτοια λύση μπορεί να διατηρεί την Ελλάδα στο ευρώ αλλά σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων θα είναι γεγονός.
Το πολιτικό ρίσκο είναι τεράστιο.
Πιθανότητα επιβεβαίωσης 20%

Σενάριο τρίτο- πιθανότητα επιβεβαίωσης 5%

Η Ελλάδα βγαίνει για 3-4 χρόνια από την ζώνη του ευρώ και επανέρχεται στην δραχμή.
Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην λογική ότι η Ευρώπη καθηλώνεται από τις αδύναμες χώρες. Οι αδύναμοι κρίκοι πρέπει να φύγουν ώστε η Ευρώπη να πάει μπροστά.
Το σενάριο αυτό έχει το πλεονέκτημα το βραχυχρόνιο πλεονέκτημα ότι με την μεγάλη υποτίμηση η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί το χρέος της.
Όμως θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την μεσοπρόθεσμη πορεία της χώρας.
Η έλευση της δραχμής θα αποτελέσει ένα ιστορικό λάθος άνευ προηγουμένου που θα μας στιγματίσει στο μέλλον ανεξίτηλα.
Η επιστροφή στην δραχμή είναι 100000000% λάθος χωρίς καμία αμφιβολία.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Alexandros Pavlides
    Πιστεύω ότι το τρίτο (και χειρότερο!) σενάριο ότι θα είναι τελικά μακροπρόθεσμα το ευνοϊκότερο για την Ελλάδα, αρκεί να επέμβει άμεσα σε κατάλληλους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς χειρισμούς, που αφορούν τόσο την εσωτερική όσο... και την εξωτερική της πολιτική σε όλα τα επίπεδα.
    Πολύ φοβάμαι όμως ότι αυτό που τελικά θα γίνει είναι η πραγμάτωση και των δύο πρώτων σεναρίων. Καταρχάς δηλαδή ένα "haircut" με όλες τις αρνητικές συνέπειες που γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο έχει αλλά και τους κινδύνους που ενέχει και μακροπρόθεσμα (αν και η έννοια του "μακριά" με τους σημερινούς δραματικούς ρυθμούς εξελίξεων αποκτά νέα υπόσταση) θα περάσουμε στην ΕΕ των δύο ταχυτήτων. Η έκφραση άλλωστε "η Ευρώπη της Περιφέρειας" δεν είναι καθόλου μια τυχαία έκφραση που ακούγεται στα ΜΜΕ αλλά πολύ περισσότερο όρος οικονομικός και πολιτικός σύμφωνα με τον οποίο εκ προοιμίου διαχωρίζεται ο "πυρήνας" και τα Μεσογειακά κράτη (και πλέον και τα Βαλκάνια) των οποίων ο υποτακτικός ρόλος θα είναι να συνεχίσουν να καταναλώνουν τα προϊόντα που ο "βιομηχανικός" πυρήνας παράγει σε χώρες του τέταρτου κόσμου.
    Αναφέρομαι στον τέταρτο κόσμο διότι σύμφωνα με την νέα τάξη πραγμάτων κατά την προσωρινή της τουλάχιστον έκφανση, τον τρίτο κόσμο αυταπόδεικτα τον διεκδικούμε στην Β.Μεσόγειο τουλάχιστον.
    Όλα αυτά βέβαια είναι προϊόντα μιας συμπαιγνίας, ενός καλοστημένου σχεδίου που πλέον έχει ωριμάσει. Δεν πρόκειται συνωμοσία αλλά ξεκάθαρη για ξεκάθαρη στάση των Βρυξελλών ενάντια στον θεσμό της Δημοκρατίας και στην δυνατότητα για αυτοδιάθεση και αυτοδιαχείριση των άλλοτε ελεύθερων κρατών.
    http://www.youtube.com/watch?v=ljAANHPkrAE

    ΑπάντησηΔιαγραφή