Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τα ωραία σκάνδαλα, όμορφα καίγονται



Η μητέρα όλων των σκανδάλων στην Ελλάδα, το σκάνδαλο της Siemens (ή καλύτερα τα σκάνδαλα της Siemens) θάβεται όπως όλα δείχνουν οριστικά. 
Το ίδιο γίνεται και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων,  για το οποίο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής διαπιστώνει μόνο πολιτικές ευθύνες.
Η κυβέρνηση κάνει οπισθεν ολοταχώς, θέλει να κλείσει οριστικά το θέμα της παραπομπής κάποιων πρώην υπουργών, επικαλούμενη (sic!) την... απροθυμία  της Βουλής να προχωρήσει σε παραπομπή πολιτικών προσώπων στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.  
Το  πολιτικό σύστημα είναι απρόθυμο να ασχοληθεί με το παρελθόν του. Άλλωστε τώρα ασχολείται με τα Μνημόνια που υπογράφει.
Τι μένει από το σκάνδαλο της Siemens;
1. Περί τα 180 εκ. ευρώ που ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι ΘΑ πάρει, από την γερμανική εταιρία, ως αποζημίωση για την ζημία που προκάλεσε  στη χώρα. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-Siemens φτάνουν στο τέλος τους όπως διαπιστώθηκε και στην σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στου Μαξίμου.
2. Η παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη με την κατηγορία της αποδοχής και διακίνησης  μαύρου  χρήματος, αφού οι τυχόν ευθύνες κατά την διάρκεια της υπουργικής του θητείας έχουν παραγραφεί. 

 Το πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά είναι ότι η κυβέρνηση επικαλείται το κόμμα της, το ΠΑΣΟΚ,  το οποίο δεν ενέκρινε πριν από δύο βδομάδες την πρόταση για παραπομπή των Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη στο Γνωμοδοτικό (δικαστικό) Συμβούλιο. Είχε μάλιστα ετοιμαστεί και δήλωση σύμφωνα με την οποία, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα προτείνει την παραπομπή πρώην υπουργών σε Προανακριτική Επιτροπή αφού απερρίφθη  από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για διερεύνηση της υπόθεσης  από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Την θέση αυτή υπέγραψαν περίπου 47 βουλευτές (του ΠΑΣΟΚ), απαιτείται όμως  η υπογραφή τουλάχιστον 80 βουλευτών. Η υπαναχώρηση και το θάψιμο της υπόθεσης είναι τόσο εμφανής που δεν βρέθηκαν αλλοι βουλευτές να υπογράψουν . Ετσι η κυβερνητική πλειοψηφία δηλώνει τώρα ότι θα υποβάλλει νέα πρόταση για παραπομπή υπουργών σε Προανακριτική Επιτροπή. Όμως όλα όσα έχουν προηγηθεί δείχνουν ότι η επιχείρηση κάθαρση  κλείνει οσονούπω.
Στο θάψιμο των υποθέσεων συντελεί και η πίεση των Γερμανών δανειστών, που απαιτούν να  κλείσουν το ένα μετά το άλλο τα ανοικτά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες. Προς χαρά και του εγχώριου πολιτικού συστήματος που διασώζεται αφού  δεν θα βγουν τα άπλυτα στη φόρα. 
Το χρονικό του προαναγγελθέντος ενταφιασμού της κάθαρσης  
 «Θα ματώσουμε» για «να μην μας πάρουν με τις πέτρες», «θα προχωρήσουμε στην αποκάλυψη και τιμωρία των ενόχων» έλεγε (και) ο σημερινός πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ειδικά για το σκάνδαλο της Siemens.  Δεκατέσσερις μήνες μετά, το θέμα κλείνει με άδοξο τρόπο.
Το ΠΑΣΟΚ είχε συστήσει Εξεταστική Επιτροπή η οποία ολοκλήρωσε το  έργο της στο τέλος του 2010. Τα αποτελέσματα της έρευνας έφεραν για πρώτη φορά σημαντικά στοιχεία τόσο για την δράση της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα, οσο και για τους τρόπους χρηματισμού πολιτικών προσώπων. Στοιχειοθέτησε την οργανωμένη δωροδοκία κομμάτων και προσώπων και έφτασε μέχρι τρόπους διακίνησης του μαύρου χρήματος. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens βρήκε ενδείξεις προς διερεύνηση για  7+5 πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Συγκεκριμένα: από το κυβερνών κόμμα οι κκ. Τ. Μαντέλης, Α. Τσοχατζόπουλος, Χρ. Βερελής, Ι. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκης, ενώ από την ΝΔ οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης, Χ. Μαρκογιαννάκης, Γ. Βουλγαράκης, Β. Πολύδωρας, Ι. Παπαθανασίου, Μ. Λιάπης και Πρ. Παυλόπουλος. 


Το Πόρισμα της Εξεταστικής στοίχειωσε και δεν έφτασε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο δισταγμός ήταν εμφανής και προκλητικός. Η Εξεταστική Επιτροπή λοιδορήθηκε, για να υποτιμηθούν τα αποτελέσματα. Από την αρχή του χρόνου ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης ζητάει να έρθει το Πόρισμα στην Βουλή για να εγκριθεί και να προχωρήσει η διαδικασία. Μετά από πολλές καθυστερήσεις τον Μάιο η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε για το Πόρισμα αλλά το Πόρισμα ποτέ δεν έφτασε στην Ολομέλεια για να υιοθετηθεί ή όχι. 
Τον Ιούνιο αποφασίστηκε να προχωρήσει η υπόθεση της Siemens μόνο για 4 τελικώς πρόσωπα 2+2: Τον  Αλογοσκούφη (ως εποπτεύοντος υπουργού τον ΟΤΕ σε σχέση με τις συμβάσεις με την Siemens) και τον Μαρκογιαννάκη (για την παραλαβή του C4I) και της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τον  Μαντέλη (για την «προεκλογική χορηγία» ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων που έλαβε από την Siemens) και Τσοχατζόπουλο (για τα εξοπλιστικά προγράμματα Patriot και Ερμής).
Στην συνέχεια έφτασε στην Ολομέλεια της Βουλής των ερώτημα κατά των Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη για παραπομπή της υπόθεσης στο περίφημο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο το οποίο καθιέρωσε ως ενδιάμεσο στάδιο πριν την προανακριτική, ο  πρόσφατος νόμος Καστανίδη. Σε ότι αφορά τους Τσοχατζόπουλο και Μαντέλη η απόφαση της κυβέρνησης και όλων των ειδικών του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι πρέπει να εξετασθεί η υπόθεση τους (μαύρο χρήμα) από την τακτική δικαιοσύνη αφού τα τυχόν παράπτωμα τους κατά την διάρκεια της θητείας τους έχουν παραγραφεί. 
 Στις αρχές Ιουλίου η πλειοψηφία της Βουλής – δηλαδή το ΠΑΣΟΚ- δεν ενέκρινε την παραπομπή της υπόθεσης Αλογοσκούφη –Μαρκογιαννάκη στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. 
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται στην Τακτική Δικαιοσύνη για αποδοχή μαύρου χρήματος. Το στοιχείο που κυρίως τον βαραίνει είναι τα λεφτά που δόθηκαν για το σπίτι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και για τα  οποία διεξάγεται έρευνα έτσι κι αλλιώς εδώ και ένα περίπου χρόνο.
Η μεθόδευση δε για το σκάνδαλο των υποβρυχίων δείχνει την πρόθεση να κλείσουν οι υποθέσεις. Στην παραγγελία του προς τη Βουλή των Ελλήνων ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης ήταν σαφής: Να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των μελών του ΚΥΣΕΑ και των δύο κυβερνήσεων.
Τι έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ; Παρέπεμψε μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο για (τυχόν) μαύρο χρήμα. Δηλώνει ότι τα υπόλοιπα και οι υπόλοιποι θα εξεταστούν από τη διαρκή επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  
Το ΠΑΣΟΚ έκανε και κάτι ακόμα. Αδιαφόρησε για την πρόταση (κατηγορητήριο) που ετοιμάστηκε  στη βάση της παραγγελίας του Αρείου Πάγου και ετοίμασε μια δήλωση που οδηγεί σε παραγραφές και αδιέξοδα. Όλα στο φως έλεγε ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή. Δυστυχώς αυτό που ετοίμασε το κόμμα του παράπεμψε στο απόλυτο σκοτάδι.


Η κόντρα Σημίτη-Καστανίδη

Η αντιπαράθεση του Κ. Σημίτη με τον Χ. Καστανίδη τον περασμένο Μάιο είναι ενδεικτική της απροθυμίας του πολιτικού συστήματος να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών. 
Με επιστολή του ο  κ. Σημίτη προς τον Βουλή (11.5) έδινε τις δικές του εξηγήσεις για το σκάνδαλο της  Siemens. 
Στην Επιστολή υποστήριξε ότι η πρόταση Καστανίδη του 1997 για αλλαγή του συστήματος προμηθειών δεν θα αλλαζε τίποτα στη προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς. 
Ο Χ. Καστανίδης απάντησε δίνοντας στην δημοσιότητα την τότε αλληλογραφία του με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. 
Ο κ. Καστανίδης υποστήριζε τότε ότι «η πολιτική εξουσία  κατά τα μέσα της δεκαετίας του '90, παρέδωσε μια σειρά λειτουργιών του δημοσίου τομέα «σε μηχανισμούς έξω απ' τον έλεγχο των θεσμικών εκπροσωπήσεων της λαϊκής κυριαρχίας» με αποτέλεσμα να «ανατραπεί το αξίωμα, ότι η πολιτική προηγείται και οι οικονομικοί παράγοντες ακολουθούν».
dixti.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου