Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η Γερμανία παίζει με τη φωτιά



«Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά»...
είχε δηλώσει προ καιρού ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, αναφερόμενος στην Ελλάδα, λίγο πριν την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης.
Φαίνεται ότι η φράση του δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην Γερμανία, οι χειρισμοί της οποίας στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχουν πολλάκις επικριθεί.
Σήμερα το Βερολίνο, παρά την κρίση, που...
απειλεί ευθέως τον πυρήνα της ευρωζώνης, συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ η διατήρηση της μέγιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης ΑΑΑ θεωρείται από πολλούς ως δεδομένη.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι φωνές που προειδοποιούν τη Γερμανία ότι παίζει με τη φωτιά, εκτιμώντας ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, θα της γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η χώρα τελικά θα πληρώσει μεγάλο κόστος για τις αρρυθμίες που έχει προκαλέσει στην ευρωζώνη.
Άλλωστε, όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τόσο μειώνονται τα γερμανικά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι η κρίση έχει ωφελήσει τη Γερμανία.
Saxo Bank
«Όσο η κρίση στην ευρωζώνη εξελίσσεται, η Γερμανία μοιάζει με τον μόνο πιστωτή που μπορεί να την ανακόψει. Ωστόσο, όσο το κόστος διάσωσης αυξάνεται η πιστοληπτική ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Stehen Jakobsen.
Ο οικονομολόγος ξεκαθαρίζει ότι όλοι κρέμονται από τη Γερμανία. Ωστόσο, ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο κόστος θα έχει επιπτώσεις και στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Citigroup
Για το τεράστιο κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει η Γερμανία στο EFSF εφόσον κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες υποβαθμιστούν προειδοποιεί ο Willem Buiter της Citigroup.
Η αύξηση του παρεμβατικού ρόλου του EFSF, αναφέρει ο Builter θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες, και θα κλυδωνίσει όλη την ευρωζώνη. Εφόσον μάλιστα η κρίση μεταδοθεί σε Ισπανία και Πορτογαλία, τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να έχει ικανότητα τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε εγγυήσεις άνω των 3,45 τρισ. ευρώ.
Δηλαδή, η Γερμανία μπορεί να κληθεί να πληρώσει περίπου 727 δισ. ευρώ, ήτοι το 28% του ΑΕΠ της! Σε αυτήν την περίπτωση, το γερμανικό χρέος θα έφτανε στο 110% του ΑΕΠ της…
Fitch
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και η Fitch διαπιστώνοντας ότι όσο η κρίση συνεχίζει να εξελίσσεται, τότε το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθεί η Γερμανία, που μέχρι στιγμής μόνον οφέλη έχει, θα είναι τεράστιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου