Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

"Μαύρη Πέμπτη" στις αγορές, τρόμος για το αύριο σε ΗΠΑ & ΕΕ

Οι αγορές μπήκαν σε φάση πανικού, με τα χρηματιστήρια να βουλιάζουν διεθνώς από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και από την Ασία μέχρι τη Βραζιλία καθώς οι επενδυτές φοβούνται για το μέλλον της ευρωζώνης και για την υποτροπή της διεθνούς οικονομίας σε μία δεύτερη ύφεση.
Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατέγραψαν δραματικές απώλειες με τον DAX να χάνει 3,40% και τον CAC 3,90% ενώ τη σκυτάλη πήραν οι ΗΠΑ με τους βασικούς δείκτες να πέφτουν κατά μέσο όρο 3% μέχρι αργά το... βράδυ της Πέμπτη.
Τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου κατέρρευσαν μετά από μία θετική εκκίνηση η οποία δεν ήταν αρκετή για να αναχαιτίσει μία πτωτική τάση που έχει λάβει διαστάσεις κραχ. Τίποτα βέβαια δε συγκρίνεται με το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει βρεθεί σε τιμές 1994.. .

Κάτω από τα 90 δολάρια βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου ενώ τα αμερικανικά διετή ομόλογα γίνονται ανάρπαστα με το επιτόκιο τους να πέφτει στο 0,30%, χαμηλότερη τιμή στην ιστορία τους, σε ένδειξη του πανικού που επικρατεί στις αγορές αυτή τη στιγμή.

Το χρηματιστήριο της Βραζιλίας κατέρρευσε την Πέμπτη χάνοντας 6% σε ημερήσια βάση και πλησιάζοντας το 30% σε απώλειες από την κορυφή του στα τέλη του 2010, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου σε μία κατάσταση γενικευμένου πανικού.

Επιστροφή στην Ευρώπη όπου τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας κατέγραψαν νέα άνοδο, παρά τις φήμες για παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά για να απορροφήσει τις πιέσεις. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο ζήτησε την άμεση επανεξέταση όλων των στοιχείων του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την κρίση, παραδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο την αποτυχία του μηχανισμού μέχρι στιγμής και την ήττα της Ευρώπης από τις αγορές. Σε γράμμα του στους Ευρωπαίους Ηγέτες ζητά ο μηχανισμός να εξοπλισθεί με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσει το ρίσκο μετάδοσης του ιού της ευρωπαϊκής κρίσης, κάτι που σημαίνει πως θεωρεί ότι ο μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός.

Στο χορό των δηλώσεων προστέθηκε την Πέμπτη και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος δεν είπε πολλά αλλά αυτό που είπε είναι πολύ μεγάλης σημασίας: “Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και είναι πιθανό να υπάρξουν και πάλι αγορές ομολόγων”.

Το πακέτο τόνωσης νούμερο 2 ξεκίνησε στην Ιαπωνία και την Ελβετία μέσω των νομισματικών αγορών και της νομισματικής χαλάρωσης, έγραψε ο οικονομολόγος Roubini στο λογαριασμό του στο twitter προσθέτοντας πως η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει επίσης σε τρίτο πακέτο τόνωσης αλλά θα είναι πολύ μικρής δυναμικής και πλέον και θα έχει έρθει πολύ αργά.

Μέσα σε αυτό σκηνικό του χρηματιστηριακού τρόμου, η είδηση για την αύξηση του συνολικού χρέους των ΗΠΑ πάνω από το 100% του ΑΕΠ δε βοήθησε, ιδιαίτερα καθώς αυτό θα έχει ξεπεράσει ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της Ιρλανδίας μέχρι τις αρχές του 2013 και της Ιταλίας έξι μήνες αργότερα.
sofo10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου