Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Στα χέρια Γάλλων και Γερμανών οι οικονομίες όλης της ευρωζώνης - Πρότειναν κοινή οικονομική κυβέρνηση

- Αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και κοινό βηματισμό θέλουν Μέρκελ-Σαρκοζί
- Ζητούν από τους 17 της ευρωζώνης συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
- Πρότειναν οικονομικό Συμβούλιο μέσα στην ευρωζώνη με πρόεδρο τον Χέρμαν βαν Ρομπάι
- Μέρκελ: «Το ευρωομόλογο είναι μια λύση. Αλλά όχι η μοναδική και όχι τώρα»
- Δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το ευρωομόλογο, «το προσεγγίζουμε βήμα-βήμα» είπαν

Τις προτάσεις τους για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης ανακοίνωσαν Νικόλα Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ μετά τη ... συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων σε Παρίσι και Βερολίνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βγάλουν την Ευρώπη από την οικονομική κρίση που απειλεί ακόμη και το ευρώ.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη βούλησή μας να υπερασπιστούμε το ευρώ, να αναλάβουμε, η Γερμανία και η Γαλλία, τις ευθύνες μας στην Ευρώπη και να έχουμε, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρη ταύτιση απόψεων», διεμήνυσε ο Σαρκοζί.


Οι δυο ηγέτες προτείνουν μέτρα για την προστασία του ευρώ και πρόκειται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, μέσω επιστολής που θα του στείλουν το πρωί της Τετάρτης.


Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση για τη δημιουργία του Συμβουλίου της Ευρωζώνης, το οποίο θα έχει θητεία 2,5 ετών. Για τη θέση του προέδρου θέλουν τον νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν να προτείνουν οι 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν έναν χρυσό κανόνα ισοσκελισμού του προϋπολογισμού τους πριν από το καλοκαίρι του 2012 και να τον εντάξουν στα Συντάγματά τους.


Επίσης, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες.

Επίσης, θα προτείνουν να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. "Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας θα καταθέσουν μια κοινή πρόταση τον επόμενο Σεπτέμβριο", είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί. Ο φόρος αυτός αποτελεί "προφανή αναγκαιότητα", σημείωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση για την ευρωζώνη μέσω της σύγκλησης, δύο φορές τον χρόνο, συνόδων κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών.


Οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα προετοιμάσουν τις προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν το 2012, ώστε
το 2013 οι δυο χώρες να μπορούν να επιβάλλουν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις, είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο χώρες είπε, σκοπεύουν να δώσουν το "παράδειγμα" επιβάλλοντας ένα κοινό φόρο στις εταιρείες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο φόρος αυτός θα είναι εναρμονισμένος στη φορολογική του βάση και θα τεθεί σε ισχύ από το 2013. Όπως είπε ο Σαρκοζί, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν τις κοινές θέσεις τους που θα κατατεθούν στις αρχές του 2012 σε ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών.


Ο «χρυσός κανόνας» για τη διάσωση της ευρωζώνης (ΔΕΝ είναι το ευρωομόλογο)

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν να συμβάλουν όλοι.

Όπως επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει διευθέτηση στο θέμα του χρέους. Και στο πλαίσιο αυτό προτείνουν την υιοθέτηση ενός «χρυσού κανόνα» από τα 17 κράτη μέλη μέχρι τα μέσα του 2012, ο οποίος θα βάζει «φρένο» στο χρέος.


Κάλεσε δε τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να δεσμευτούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις προτάσεις που θα κατατεθούν.


Όπως είπε, το ταμείο συνοχής θα πρέπει να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών. Εκτίμησε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά στα κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Και εκεί αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Πορτογαλίαν, οι οποίες όπως είπε, δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε τα χρήματα αυτά να απορροφηθούν.


Οι δυο ηγέτες ρωτήθηκαν και τελικά τοποθετήθηκαν στο «καυτό» θέμα της δημιουργίας του ευρωομολόγου. Κανείς από τους δυο δεν το απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά υπογράμμισαν ότι δεν είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση. Η Άνγκελα Μέρκελ το χαρακτήρισε «μια λύση, αλλά όχι η μοναδική», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος.


«Δεν πιστεύω ότι το να εκδοθεί ευρωομόλογο είναι κάτι που θα μας βοηθούσε σήμερα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.


«Τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης" της Ευρώπης», έκρινε ο Νικολά Σαρκοζί, στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του για το θέμα του ευρωομολόγου. Τα ευρωομόλογα μπορεί να υπάρξουν "στο τέλος της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι στην αρχή της", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.


Οι δύο ηγέτες απέρριψαν την πιθανότητα να αυξηθούν οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χαρακτηρίζοντάς τους "επαρκείς".


"Είμαι αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης και του κόσμου", τόνισε ο Σαρκοζί επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Γαλλίας "να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της" όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.


"Δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης", είπε από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου