Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τα 15 «ύποπτα» σημάδια για φοροδιαφυγή


Με βάση ποια κριτήρια θα γίνεται η επιλογή των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που θα υποβληθούν σε φοροελέγχους
Το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο την ανάταση των δημοσίων εσόδων, τα οποία στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν σημαντική υστέρηση έναντι των προϋπολογισθέντων.
Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο συγκεκριμενοποίησε τις κατηγορίες επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που θα ελεγχθούν, καταλήγοντας σε 15 κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται η επιλογή των «στόχων».
Όπως...
σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο στόχαστρο των ελεγκτών, μεταξύ άλλων, μπαίνουν όσοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αυτοί που δήλωσαν μεγάλα ποσά δαπανών, όσες επιχειρήσεις αρνήθηκαν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις της περιόδου 2000-2009, καθώς και όσοι έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων.
Ειδικότερα, τα κριτήρια επιλογής όσων θα ελεγχθούν είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, τα εξής:
1) Όταν υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
 
2) Όταν δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
 
3) Όταν υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
 
4) Όταν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.
 
5) Σε περιπτώσεις απώλειας βιβλίων και στοιχείων.
 
6) Όταν επί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα ή επί ελευθέρων επαγγελματιών δηλώθηκαν μεγάλα ποσά δαπανών.
 
7) Όταν τα καθαρά κέρδη δεν προσδιορίστηκαν κατά τις κείμενες διατάξεις ή δεν εφαρμόσθηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους.
 
8) Όταν υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠΑ.
 
9) Όταν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της απόφασης.
 
10) Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μικτού και καθαρού κέρδους.
 
11) Όταν έγινε χρήση αναπτυξιακών νόμων.
 
12) Υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία.
 
13) Υποθέσεις για τις οποίες δεν έγινε αποδοχή του Εκκαθαριστικού Σημειώματος της περαίωσης.
 
14) Στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που είχαν κάνει αυτοέλεγχο και είχαν επιλεγεί μέσω κλήρωσης για επανέλεγχο.
 
15) Σε δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου