Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Spiegel - Πρώην ηγέτες της Ευρώπης ζητούν μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την online έκδοση του γνωστού γερμανικού περιοδικού, μπροστά στη κρίση χρέους της ευρωζώνης πρώην πρωθυπουργοί ζητούν να υπάρξει ένα «New Deal» στα αμερικανικά πρότυπα για την Ε.Ε.. 
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel με τίτλο “Πρώην ηγέτες ζητούν New Deal για την ευρωζώνη” αναφέρονται πληροφορίες για την ύπαρξη μίας ομάδας πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που ζητούν το επονομαζόμενο “New Deal” κατά το ...
αμερικανικό πρότυπο, προκειμένου “να διασφαλιστεί η συνέχεια ύπαρξης της Ευρωζώνης και η οικονομική και κοινωνική συνοχή», που απειλείται από την κρίση στην ευρωζώνη.
Να αναφέρουμε ότι το “New Deal” ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων. Έτσι, η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, «προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Γκι Φερχόφσταντ(Βέλγιο), Τζουλιάνο Αμάτο(Ιταλία), Μισέλ Ροκάρ(Γαλλία), καθώς και ο πρώην Πορτογάλος πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάγιο.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία για τη διακήρυξη προήλθε από το πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη, σε συνεργασία με το Βρετανό πολιτικό του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ
Μάλιστα όπως ισχυρίζονται με τα χρήματα αυτού του «New Deal», θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κυρίως έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). 
Από τα μελλοντικά έσοδα αυτών των έργων θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν τα χρέη της ΕΕ μετά τη λήξη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου