Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρόταση για επαναγορά μέρους του χρέους από fund

Εντατικά συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη λύση στο ελληνικό χρέος. 
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος του IIF Τσαρλς Νταλάρα, θα συσταθεί fund ύψους 50 δισ. ευρώ που θα επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος. 
Τράπεζες, ασφαλιστικές, ταμεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, θα αγοράσουν ουσιαστικά μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού υφιστάμενα ομόλογα από τη ...δευτερογενή αγορά.

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γύρω από το ελληνικό χρέος και την επιχειρούμενη νέα στήριξη της Ελλάδας. Οι ηγέτες της Ε.Ε., αναζητούν λύση για το νέο «πακέτο» προς την Ελλάδα, το οποίο θα δίνει πραγματική ανάσα στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια και παράλληλα θα είναι συμβατό με τα πρότυπα που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης ώστε η οποιαδήποτε λύση να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.

Την ίδια ώρα η πρόταση του προέδρου του IIF Τσαρλς Νταλάρα, να δημιουργηθεί fund το οποίο θα επαναγοράσει από την αγορά μέρος του ελληνικού χρέους, δημιουργεί νέα δεδομένα και προσδίδει άλλη προοπτική στην επικείμενη συμφωνία με τους πιστωτές.
Μερικοί εξ αυτών, μάλιστα, είχαν χθες συνάντηση στα γραφεία της BNP Paribas στο Παρίσι, που οργάνωσε ο Τσ. Νταλάρα, χωρίς ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του τελευταίου, οι τράπεζες και άλλοι πιστωτές επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν επικεντρώνονται σε μία συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόταση για επαναγορά μέρους του χρέους από fund
Η νέα πρόταση που βρέθηκε χθες υπό συζήτηση ήταν να υπάρξει σύνδεση του επιτοκίου των νέων ομολόγων με το euribor. Η πρόταση ανέφερε να δίνεται premum 1,7-1,8% στο τρέχον euribor, που χθες ήταν στο 1,569%. Σήμερα δηλαδή θα ήταν 3,3%. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε σταθερό επιτόκιο 5,5%. Στο τραπέζι, όμως, μπήκαν και άλλες προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση του κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και τη σύνδεσή του με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και όχι με την ανάπτυξη αυτής.
Η στάση των ξένων οίκων αναγκάζει σε αναδίπλωση όσους έχουν λόγο γύρω από το ελληνικό χρέος. Ο Τσ. Νταλάρα επισήμανε ότι ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται, είναι η επαναγορά ομολόγων αλλά και η μετακύλιση χρέους. Πρόσθεσε ακόμα ότι στις λύσεις που είναι πιθανότερο να υιοθετηθούν, περιλαμβάνεται κάποιο σχέδιο μετακύλισης του χρέους, κατά τα πρότυπα της γαλλική πρότασης.
Fund
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιοποίησε χθες ο Τσ. Νταλάρα, είναι να συσταθεί fund ύψους 50 δισ. ευρώ που θα επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικό χρέος.
Ουσιαστικά αν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί, η οποία σημειωτέον είναι πιο κοντά στη γερμανική πρόταση, τράπεζες, ασφαλιστικές, ταμεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, αντί να λάβουν νέους τίτλους έκδοσης του ελληνικού δημοσίου, θα αγοράσουν ουσιαστικά μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού υφιστάμενα ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Παρότι ο επικεφαλής του IΙF δεν το διευκρίνισε, εικάζεται ότι οι κάτοχοι ομολόγων που θα συμμετέχουν εθελοντικά στη διαδικασία θα εισφέρουν στον ενιαίο μηχανισμό τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου που θα πληρωθούν από ελληνικά κρατικά ομόλογα της περιόδου 2011-14.
Βέβαια για να έχει επιτυχία ένα τέτοιο σχέδιο και να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2014 και είναι ονομαστικής αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, ο Τσ. Νταλάρα πρότεινε όσοι συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία να προπληρώσουν τα κεφάλαια στο κοινό fund, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς αγορές εξασφαλίζοντας φθηνότερες τιμές. Εκτίμησε δε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος έως και 20% επί του ΑΕΠ.
Η πρόταση Νταλάρα αποτελεί παραλλαγή αυτής των επαναγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό. Μόνο που αντί για τον EFSF δημιουργείται από τους εθελοντές της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ένας νέος μηχανισμός με κεφάλαιο που προσδοκάται να φτάσει στα 50 δισ. Στα πλεονεκτήματα της πρότασης Νταλάρα, είναι ότι ξεπερνά όλα τα εμπόδια που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης. Στο μεταξύ με νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας μπαίνει ξανά στο τραπέζι η πρόταση για swap ομολόγων με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας, για την οποία ωστόσο οι οίκοι είχαν δηλώσει ότι ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
Β. Ράπανος: Θα στηρίξουν οι τράπεζες το rollover
Οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διάσωση της χώρας, τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος. Αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται στο Παρίσι μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, ο Ράπανος ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή θα έχουν θετικό αποτέλεσμα».

Του Θανάση Παπαδή

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου