Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Eurogroup: Νέο σχέδιο για την Ελλάδα με επιμήκυνση δανείων και μείωση επιτοκίων


Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup , με τους υπουργούς Οικονομικών να επιβεβαιώνουν την δέσμευση τους για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, μετά και τις νέες πιέσεις των αγορών στα Ιταλικά ομόλογα και την αυξανόμενη ανησυχία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους της Ελλάδας.
Αυτή την φορά οι υπουργοί Οικονομικών φέρεται να καταλήγουν σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις και όσον αφορά την Ελλάδα περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των δανείων, την μείωση των επιτοκίων και την αναζήτηση τρόπων για την επαναγορά χρέους στην δευτερογενή αγορά. 
Η συμμετοχή των ...
ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης παραμένει στο τραπέζι , ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει η εθελοντική συμμετοχή τους να οδηγήσει σε "πιστωτικό γεγονός", όπως έχει ήδη αναφέρει η ΕΚΤ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για να βελτιώσουν την ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιστέκεται σε φαινόμενα μετάδοσης.  Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), την αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού με πρόβλεψη για να υπάρξουν εγγυήσεις από τις ενδιαφερόμενες χώρες . Προβλέπεται ότι ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν “σύντομα” στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup
Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής. Παράλληλα συστήνεται ομάδα εργασίας που θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. Η νέα ομάδα θα ψάξει τρόπους για την χρηματοδότηση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα και θα προτείνει βήματα για την μείωση της εξυπηρετητής του ελληνικού χρέους και μέσα για την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Όπως τόνισαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, αυτή η ενισχυμένη στρατηγική θα πρέπει “σύντομα” να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές πτυχές της χρηματοδότησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που το Eurogroup αναφέρει ότι θα αυξήσει την ευελιξία και το πεδίο εφαρμογής του EFSF. Είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Οικονομικών επίσημα αναφέρονται στο ότι η επιμήκυνση των δανείων και η μείωση του επιτοκίου θα είναι μέρος των αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.
Ο Γιούνκερ τόνισε ότι η αναλυτική πρόταση για την υιοθέτηση αυτών των μέτρων θα δουλευτεί από το γκρουπ εργασίας του Eurogroup και ότι αυτό θα γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Ακόμα πρόσθεσε πως θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα και ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.
O Οικονομικός και Νομισματικός επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν σε ερώτηση για το αν η αύξηση της ευελιξίας του EFSF σημαίνει και αγορά ομολόγων ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό και η αγορά ομολόγων από τον Μηχανισμό είναι ένα από αυτούς. «Εξερευνούμε όλες τις πιθανότητες» τόνισε.
Αποσπάσματα από την τελική δήλωση του Eurogroup
«Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τις βασικές παραμέτρους ενός νέου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο θα χτιστεί πάνω στις ισχυρές δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή , φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων»
«Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου του προγράμματος στην Ελλάδα, το διορισμό του διοικητικού συμβουλίου για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων , το οποίο θα συμπεριλαμβάνει δύο παρατηρητές που θα εκπροσωπούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και της Κομισιόν και συμφώνησαν να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα. Καλούν την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της πλήρως και έγκαιρα.

«Οι υπουργοί Οικονομικών χαιρετίζουν την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την τελευταία δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όπως επίσης τις προτάσεις του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχει εθελοντικά στην χρηματοδότηση του νέου προγράμματος, με βάση τις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει».
 Επιμέλεια Τάσος Ζάχος/ newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου