Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Και να μην είχαμε χρεοκοπήσει, θα έπρεπε…

Ακόμη και εάν δεν είχαμε χρεοκοπήσει, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα στη χώρα μας, θα έπρεπε τουλάχιστον να είχαμε «αυτοπροταθεί», ως μια από τις καταλληλότερες χώρες, παγκοσμίως, προς χρεοκοπία…
Να είχαμε βγει δηλαδή, μόνοι μας στη σέντρα (περίπου όπως κάναμε προ διετίας, δηλαδή) και να είχαμε βγάλει όλα τα «άπλυτα στη φόρα», μπας και βρεθεί κανένας χριστιανός και μας χρεοκοπήσει… με όποιο τρόπο έβρισκε αυτός πρόσφορο.
Αν νομίζετε ότι υπερβάλω, μην πάτε μακριά και κυρίως μην κοιτάξετε το μεγάλο και σπάταλο κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου ακόμη συνεχίζεται το «πάρτι», με μισθούς εξωπραγματικούς, έως και 100.000 ευρώ σε ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις, ακόμη και εάν αυτές είναι ζημιογόνες, όπως διαπίστωσε πρόσφατα ο φίλτατος κ.Ντ.Ρόβλιας, οποίος ζήτησε στοιχεία σχετικά με τις μισθολογικές καταστάσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης…
Μην κοιτάξετε καν ζητήματα που αφορούν στη φοροδιαφυγή, όπου ο επίσης φίλτατος κ.Π.Οικονόμου διατυμπανίζει και υπενθυμίζει μέσω συνεντεύξεών του, ότι ορισμένοι θα βρίσκονται πάντα στο απυρόβλητο.

Όσοι φρόντισαν να φυγαδεύσουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν σε περίπτωση που σκεφθούν να τα επαναπατρίσουν, αφού, όπως μας λέει ο αναπληρωτής υπουργός, το μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να καταχωρηθεί σε συμπληρωματική δήλωση και να υποβληθεί στις φορολογικές αρχές, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου…
Ούτε βεβαίως, -προσθέτουμε εμείς- να φοβάται και τυχόν ελέγχους «πόθεν έσχες» για τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν αυτά τα «φυγαδευθέντα κεφάλαια»…

Μη δείτε δηλαδή, ούτε τις δαπάνες, αλλά ούτε και τα έσοδα

Δείτε μόνον, όσα βγήκαν στη φόρα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή και όσα μας έλεγαν οι φίλτατοι της τρόικα στην τελευταία τους έκθεση, μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Στην έκθεσή τους, λοιπόν, οι φίλτατοι τροϊκανοί μας επέκριναν που δεν εφαρμόζουμε τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, και σχολίαζαν, ότι ναι μεν μειώθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα, αλλά αυτό έγινε με τρόπο ανεξέλεγκτο και αυθαίρετο και πως εάν συνεχίσουμε στο δρόμο που ακολουθούμε και δεν εντείνουμε τους ελέγχους, δεν θα αποφύγουμε την αύξηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Όπερ και εγένετο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, σε ορισμένους κλάδους, όπως τα κέντρα νυκτερινής διασκέδασης, τα καφέ μπαρ, η καθαριότητα, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες εστίασης και οι εταιρίες security, η αδήλωτη εργασία ξεπερνά το 29%, με μέσο όρο στην Ελλάδα το 24%.

Ένας στους τρεις, αδήλωτος… Πώς να μην χρεοκοπήσουν τα ταμεία ;

Συνολικά, έγιναν έλεγχοι σε 7.085 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 1% περίπου των επιχειρήσεων στη χώρα. Από τους 24.350 εργαζόμενους, οι 7.133 ήταν ανασφάλιστοι.

Από αυτούς, οι 4.239 Έλληνες και οι 2.894 είναι αλλοδαποί, γεγονός που καταρρίπτει και το μύθο ότι η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως στις κατασκευές και ιδιαίτερα στους αλλοδαπούς.

Επιβλήθηκαν, βέβαια, πρόστιμα τα οποία ανέρχονται στα 4.263.500 ευρώ, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται όσα αφορούν σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, αλλά τώρα με τα πρόστιμα ξέρετε τι γίνεται στη χώρα μας…

Άρα; Πείτε μου εσείς, γιατί να μην χρεοκοπήσουμε; 
Νίκος Δρόσος
Euro2day


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου