Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πιστεύετε στα θαύματα;

Οι αγορές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης με το βλέμμα στις αποφάσεις που θα ληφθούν (;) την Πέμπτη σε σχέση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση. 
Μετά από μία μεγάλη πτώση το τελευταίο διάστημα, που στην Ευρώπη έφτασε να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι αγορές έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για ένα πολιτικό 'θαύμα', μία ευρωπαϊκή συναίνεση και τελικά μία ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόβλημα, με το σχέδιο να αφορά και στην αντιμετώπιση αντίστοιχων ...
προβλημάτων που ήδη αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Όμως, μετά από είκοσι, περίπου, μήνες αποτυχημένων, σε μεγάλο βαθμό, προσπαθειών και μετά από τουλάχιστον έξι φορές που οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν μία οριστική λύση για να παραμείνουν σε ατελή σχέδια και κούφια λόγια, υπάρχει, άραγε, κανείς που να πιστεύει ακόμη σε θαύματα;
Αν κρίνουμε από την πορεία του ευρωπαϊκού δείκτη τραπεζών, μάλλον ναι. Τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η ανοδική του αντίδραση υπήρξε θεαματική και την Τετάρτη ενισχύθηκε κατά 3,66%. 
Επιπλέον, η χρηματοπιστωτική αγορά έδειξε σημάδια 'πίστης' σε ένα θαύμα με τα ομόλογα των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας να ενισχύονται σημαντικά την Τρίτη και ιδιαίτερα την Τετάρτη.
Τί θα συμβεί, όμως, αν το θαύμα δεν έρθει και αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν για ακόμη μία φορά να πείσουν ότι μπορούν να βρεθούν μπροστά από την καμπύλη και να αντιμετωπίσουν ρεαλιστικά και αποφασιστικά την κρίση; 
Το παρελθόν της αντίδρασης των αγορών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ενδεικτικό της μελλοντικής πιθανής αντίδρασης τους σε μία τέτοια περίπτωση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μία νέα αρνητική αντίδραση των αγορών αλλά το ότι η κάθε επόμενη αρνητική αντίδραση ξεκινά από χειρότερο σημείο για την Ευρώπη, τόσο χρηματιστηριακά όσο και χρηματοπιστωτικά και σιγά – σιγά η βλάβη μετατρέπεται από αντιμετωπίσιμη σε ανεπανόρθωτη.
Ήδη, τρεις ευρωπαϊκές χώρες έχουν δει την πόρτα των αγορών κεφαλαίων να κλείνει οριστικά γι' αυτές. 
Αν και τώρα η Ευρώπη αποτύχει τότε τα αμέσως επόμενα υποψήφια θύματα για μία θέση παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα είναι η Ισπανία και η Ιταλία. 
Και τότε μία νέα αποτυχία πολιτικής συναίνεσης θα απειλήσει, όντως, το ευρώ, κάτι που όλοι απεύχονται αλλά και πολλοί, πλέον, φοβούνται.
Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου