Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Καθυστερημένη χρεοκοπία η "Ελληνική μετακύλιση του χρέους της"

Να προσέχετε τι εύχεστε.  
Η Γερμανία καθυστέρησε τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας επιμένοντας ότι μέρος του βάρους έπρεπε να αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές. 
Κι όμως, όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή το Βερολίνο δείλιασε. 
Το πακέτο που έκλεισε την περασμένη βδομάδα για την Ελλάδα περιλαμβάνει μια αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα που είχε προτείνει η συνομοσπονδία των γαλλικών τραπεζών τον Ιούνιο.  
Είναι αλήθεια πως είναι λίγο πιο γενναιόδωρο προς την Ελλάδα. Αλλά είναι και... μια συμμετοχή των ιδιωτών λάιτ. Οι τράπεζες θα πρέπει να τρελαίνονται με τη συμμετοχή τους. Και, βέβαια, δεν επιτυγχάνει καμιά αποφασιστική μείωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την πρόταση, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων μπορούν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σήμερα με νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα. Ή να  ανταλλάξουν τους τίτλους τους που ωριμάζουν με ρευστότητα ή με νέα 30ετή ομόλογα ή να ανταλλάξουν τους τίτλους τους στο 80% της ονομαστικής αξίας τους με 15ετή ή  30ετή ελληνικά ομόλογα.

Το Ινστιτούτο υποστήριξε πως, υπό την προϋπόθεση μιας συμμετοχής των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών που θα φτάσει το 90%, οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση της Ελλάδας κατά 54 δις ευρώ ως τα μέσα του 2014 και κατά 135 δις ευρώ ως το 2020, ενώ ο μέσος χρόνος λήξης των ελληνικών ομολόγων θα επεκταθεί από τα 6 στα 11 χρόνια.

Όλα αυτά δεν είναι ασήμαντα, δεν είναι όμως επαρκή. Η συμφωνία προβλέπει ένα ‘κούρεμα’ της τάξης μόλις του 21% για τις τράπεζες. Ο λόγος  χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας φτάνει το 170%.  Σύμφωνα με το σχέδιο θα περιοριστεί στο 130%, επισημαίνει η Capital Economics. Ένα άλλο μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ στο μέλλον φαντάζει πλέον αναπόφευκτο.

Και ταυτόχρονα το σχέδιο δεν δίνει και τίποτα σημαντικά κίνητρα στις τράπεζες. Σε τελική ανάλυση, ως το 2013 οι τίτλοι τους θα αποπληρώνονται στη λήξη τους στο ακέραιο αν δε λάβουν μέρος στην ελληνική αναδιάρθρωση – ως γνωστόν το σχέδιο είναι εθελοντικό προκειμένου να αποφευχθεί ένα ‘πιστωτικό γεγονός’. Οι νέοι 30ετείς ελληνικοί τίτλοι που θα εκδοθούν θα έχουν κουπόνι μεταξύ 4.5% και 6.42%. Όταν τα 30ετή αμερικανικά ομόλογα έχουν απόδοση 4.3%, αυτά τα επιτόκια προφανώς πουθενά δεν τιμολογούν τον υψηλότατο κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η επαναγορά ομολόγων από τις αγορές με έκπτωση, ας πούμε στο 65% της ονομαστικής αξίας τους – τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σήμερα στο 60% – θα βοηθούσε όλες τις πλευρές. Αλλά το πρόβλημα παραμένει: αντί να αποφασίσει επιτέλους να αντιμετωπίσει καίρια το ελληνικό πρόβλημα, η Ευρωζώνη μπορεί ασυναίσθητα να προετοιμάζει το έδαφος για μια μεγάλη χρεοκοπία στη συνέχεια.

Έτσι την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, σε "CC", από "CCC" προηγουμένως, η Standard & Poor΄s, επικαλούμενος την πιθανότητα η χώρα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποιες τουλάχιστον από τις υποχρεώσεις της.

Ο οίκος έστειλε την ελληνική αξιολόγηση πιο βαθιά σε περιοχή "junk", ωστόσο δεν αποκλείεται και νεά υποβάθμιση αφού το outlook της αξιολόγησης είναι "αρνητικό". Παράλληλα,επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "C".

Το recovery rating παραμένει στο "4", υποδηλώνοντας πιθανότητα 30%-50% ανάκτησης του αρχικού κεφαλαίου από τους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων των τίτλων που θα υποστούν μείωση 20% της καθαρής ονομαστικής τους αξίας, όπως εκτιμήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IFF).

Έχοντας μελετήσει την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιουλίου, η S&P κατέληξε πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε "επιλεκτική χρεοκοπία" βάσει της δικής της μεθοδολογίας αξιολόγησης.

Ο οίκος χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αναδιάρθρωση ως μία "προβληματική συναλλαγή", καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι πιθανό ότι θα επιφέρει ζημιές στους εμπορικούς πιστωτές. Επίσης, ο οίκος σημειώνει πως ο σκοπός της ανταλλαγής/μετακύλισης του χρέους είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια όμως, ο "προβληματικός" δανειολήπτης δεν μπορεί -απουσία ανακούφισης από το χρέος- να πληρώσει το χρέος του ολόκληρο και εντός προθεσμίας.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του IFF για ανταλλαγή ή μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, ο οίκος λέει πως οι όροι τους δεν είναι ευνοϊκοί για τους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας μας σε "Ca" από "Caa1" βυθίζοντάς την περαιτέρω σε junk status, καθώς εκτιμά ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν σημαντικές ζημιές.
sofo10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου