Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

"Πράσινες εξαγγελίες" και "πράττειν άλογα"

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει να έχει την τύχη του ναρκομανή, που δεν μπορεί να ελέγξει την έξη του

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως από το 1960 και μετά, για κάθε δεκαετία η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν υψηλότερη από την προηγούμενη.  
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα η άνοδος στη μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τους πρώτους αιώνες της βιομηχανικής επανάστασης, μεγάλες περιοχές του Πλανήτη θα μετατραπούν σε έρημο, και δισεκατομμύρια..., ανθρώπων θα καταστούν οικονομικοί πρόσφυγες.
Αν η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανέλθει κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ο Πλανήτης μας δεν θα είναι σε θέση να συντηρήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, σε σύγκριση με τα κοντά στα 7 δισεκατομμύρια, που είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός σήμερα και αυξάνεται. Τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για την άνοδο της θερμοκρασίας.
Η προβλεπόμενη σταδιακή εξάντληση των ορυκτών πηγών ενέργειας στα προσεχή χρόνια εντείνει την ανάγκη απεξάρτησής μας από αυτά.  Διαφορετικά η ανθρωπότητα θα έχει την τύχη του ναρκομανή, που δεν μπορεί να ελέγξει την έξη του.
Στην Αυστραλία, η 10η Ιουλίου 2011 θα αποτελεί στο μέλλον σταθμό στην ιστορία της χώρας, που δείχνει να πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος. Η απόφαση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από την Πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, για την επιβολή φόρου $23 για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες μεγάλων εταιρειών, αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο.
Παρά τις σοβαρές αντιδράσεις συμφερόντων, ο προτεινόμενος φόρος αναμένεται να επικυρωθεί σύντομα από το Κοινοβούλιο, για να αποτελέσει τον πρόδρομο της εμπορίας ρυπογόνων αερίων, που θα ισχύει από το 2015. Αυτό το πρώτο βήμα της Αυστραλίας προς την επίτευξη μιας οικονομίας που να στηρίζεται σε καθαρή ενέργεια, είναι σημαντικό. Σίγουρα,θα έχει θετική απήχηση σε παγκόσμια κλίμακα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, νέα έκθεση για την επιρροή της λεγόμενης «πράσινης» τεχνολογίας στην οικονομία, δείχνει πως έχει αρχίσει να αποτελεί επικερδές επάγγελμα για τους αμερικανούς εργαζόμενους.
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ίδρυμα Μπρούκινγκς, στην Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι οι εταιρείες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος απασχολούν 2,7 εκατομμύρια υπαλλήλους στις ΗΠΑ.  Επίσης οι θέσεις αυτές αμοίβονται καλύτερα και δεν χρειάζονται ειδική μόρφωση.
Σύμφωνα με την έκθεση ο τομέας της «καθαρής» οικονομίας διευρύνθηκε ταχύτερα από το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης και τώρα απασχολεί περισσότερους εργαζομένους απ’ ότι ο τομέας των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα.  Επίσης το 26% των θέσεων εργασίας στον τομέα της «καθαρής» οικονομίας είναι βιομηχανικές, με μεγάλη έμφαση στις εξαγωγές.
Στην Ελλάδα, οι πολίτες εξέλεξαν την πρώτη κυβέρνηση,  η οποία εξελέγη διατηρώντας σε σημαντικότατη θέση της προεκλογικής της ατζέντας την πράσινη ανάπτυξη και μάλιστα επιχειρηματολογώντας υπέρ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας στον τομέα αυτό. Δεν παρέλειψε το ΠΑΣΟΚ να κατηγορήσει την Νέα Δημοκρατία για καταστροφική διαχείριση του ελληνικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας την δική του πρόθεση να μας καταστήσει Δανία του νότου.
Το αποτέλεσμα μοιάζει απογοητευτικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μάλλον δυσκολεύεται να διαχειρισθεί ακόμα και τα αυτονόητα στον τομέα του περιβάλλοντος, όπως το θέμα των απορριμάτων, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων  και της αυθαίρετης δόμησης.
Απροθυμία ανάληψης πολιτικού κόστους, σύνθεση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανθρώπους εντελώς ξένους με την λογική της "αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος" και αδυναμία ανταπόκρισης του υπουργικού συμβουλίου στις απαιτήσεις για την εφαρμογή κυβερνητικού έργου, οδήγησαν σε αποτυχία στον νευραλγικό αυτό τομέα.
Ας μην μιλήσουμε για προχωρημένα πράγματα, όπως πράσινη ανάπτυξη, φωτοβολταϊκά πάρκα, κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων, προώθηση πράσινου τουρισμού, γιατί αυτά αποτελούν ακόμη φαντασία.
Ατυχώς για τη χώρα, η "πράσινη προεκλολογία" του Γιώργου Παπανδρέου και το σχεδόν προσωπικό "πράσινο εγχείρημα" της Τίνας Μπιρμπίλη κατέληξαν να χαθούν κάπου μέσα στο λαβύρινθο ασυνεννοησίας των κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι μοιάζουν να "πράττουν άλογα".
Όσο και να προσπαθείς, δεν βρίσκεις την λογική αλληλουχία στα όσα αποφασίζονται και γίνεται προσπάθεια να νομοθετηθούν αλλά πριν ξεκινήσουν ξε-αποφασίζονται, ξανα-δοκιμάζονται με αλλαγές, μετά αποσύρονται γιατί οι βουλευτές αρνούνται να τα στηρίξουν λόγω αντιδράσεων ψηφοφόρων της περιοχής τους, ξαναπροτείνονται σε άλλη πλατφόρμα αλλά οι τοπικές κοινωνίες τα αρνούνται βίαια και τελικά .... αλλάζει ο υπουργός κι ο επόμενος ξαναγυρνά στα ίδια, που ακολουθούνταν πριν ξεκινήσει η αρχική προσπάθεια.      

Post scriptum: Η στήλη θα επιστρέψει στους αναγνώστες της μετά από δύο εβδομάδες επίσκεψης στην πατρώα γη της Αμοργού, με  πεζοπορείες στα μονοπάτια πάνω στις κόψεις των μυρωδάτων από τα θυμάρια βουνών της, με διανυκτερεύσεις γύρω από τη φωτιά σε ερημικές παραλίες και με λίγο φυσαρμονικούλα για να κάνουμε παρέα στο φεγγάρι. Η τελευταία καλή κουβέντα για τα γραφόμενα στη στήλη, που ήρθε χθες βράδυ από τον Έλληνα καθηγητή της εγκληματολογίας σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, θα αποτελεί την απαραίτητη ηθική ανταμοιβή που θα κάνει ευχάριστη, μετά τις διακοπές, την επιστροφή στο βήμα αυτό.
Συντάκτης: Νίκος Νομικός 
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου